in , ,

Breaking Borders No.3: Τριήμερο Φεστιβάλ για τη μετανάστευση και τους κοινωνικούς αγώνες

31 Μαΐου, 1 Ιουνίου και 2 Ιουνίου στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η συλλογικότητα Stop War on Migrants διοργανώνει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, το τριήμερο φεστιβάλ «Breaking Borders» στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ. Πρόκειται για ένα τριήμερο για τη μετανάστευση και ιδιαίτερα για τους κοινωνικούς αγώνες που σχετίζονται με αυτή.

Όπως αναφέρει η συλλογικότητα «Μέσα από τις εκδηλώσεις του τριημέρου θέλουμε να συμβάλλουμε στη διάδοση εμπειριών αγώνα, λόγων και πρακτικών, από άτομα και ομάδες που συμμετέχουν σε τέτοιους αγώνες και μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο. Θέλουμε το τριήμερο να αποτελέσει χώρο συνάντησης και σύνθεσης αυτών των εμπειριών, κριτικής και προβληματισμού.  Μέσα από αυτό να βρούμε έμπνευση, ιδέες, δικά μας όπλα και τεχνικές. Για να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές  δολοφονικής, πολεμικής διαχείρισης και κοινωνικού αποκλεισμού ή ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης, που ασκεί εντεινόμενα το Ελληνικό κράτος.  Ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τις πολιτικές αυτές. Ο δρόμος που βλέπουμε για να το κάνουμε αυτό είναι κοινοί αγώνες ντόπιων-μεταναστριών, και για πραγματικούς τέτοιους αγώνες θέλουμε να συζητήσουμε.

Το φετινό τριήμερο θα ξεκινήσει με μια εκδήλωση για τη μαζική δολοφονία που έκανε το ελληνικό λιμενικό, σχεδόν ένα χρόνο πριν ανοιχτά της Πύλου. Ο τεράστιος αριθμός των νεκρών, και συνακόλουθα η έκταση που δόθηκε στο ζήτημα στη δημόσια σφαίρα, καθιστούν το δολοφονικό αυτό pushback ένα συμβάν, ένα καθοριστικό στιγμιότυπο της συνολικής δολοφονικής πολιτικής των pushbacks. Που εφόσον μένει αναπάντητο από τα κοινωνικά κινήματα, υπόσχεται ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον, όχι μόνο για τις μετανάστριες αλλά και για όλες τις υπόλοιπες.

Τη δεύτερη μέρα θα κεντράρουμε στα εργασιακό ζήτημα από τη σκοπιά των μεταναστών. Η πρόσφατα ψηφισμένη τροπολογία Καιρίδη που χορηγεί άδειες εργασίες σε μετανάστες, αναδεικνύει την εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών, την αντιμετώπισή τους ως φθηνά χέρια, σαν άλλη όψη της στρατιωτικής διαχείρισης και του αποκλεισμού. Στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν κινήσεις και, ακόμα και νικηφόροι, αγώνες ντόπιων-μεταναστών ενάντια στην ειδική εργασιακή εκμετάλλευση που υφίστανται οι δεύτεροι. Έχουμε λοιπόν καλέσει συντρόφους που συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς, ώστε να μεταφερθούν και να συζητηθούν εδώ οι σχετικές εμπειρίες.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού και ο ρατσισμός, δεν αφορούν μόνο τις μετανάστριες που έρχονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά και μετανάστριες δεύτερης γενιάς. Βλέπουμε τους κοινωνικούς διαχωρισμούς να εντείνονται με τη χάραξη συνόρων εντός του αστικού ιστού. Την πραγματικότητα αυτή την αντιμετωπίζουμε και τους τελευταίους μήνες με τα ρατσιστικά πογκρόμ του δήμου, ενάντια στους μικροπωλητές στη λαϊκή της Ξηροκρήνης. Την τρίτη μέρα λοιπόν θα διεξαχθεί συζήτηση με συλλογική κουζίνα, με μια ομάδα από Θεσσαλονίκη, την πρωτοβουλία για το γκρέμισμα των διαχωρισμών, Ρομά και Μπαλαμών».

Πρόγραμμα φεστιβάλ / Festival schedule:

Παρασκευή 31 Mαΐου / Friday, May 31

19:30: Ένας χρόνος από το μαζικό κρατικό έγκλημα της Πύλου / One year since the Pylos mass state crime

– «Η Πύλος ως συμβάν και ως συνέχεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής» από την ανοιχτή συνέλευση Stop War On Migrants / “Pylos as both a turn point event and a continuity of the anti-immigration policy” by the Stop War On Migrants open assembly

– «Το φαινόμενο των pushback ως κρατική πολιτική» από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στη Συνοριακή Βία (Λέσβος) / “Pushbacks as a State policy” by the Open Assembly Against Border Violence (Lesvos)

– Ενημέρωση από την «Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου» / Update from the “Initiative of Lawyers and Jurists for the shipwreck of Pylos”

22.00 dj set

Σάββατο 1 Ιουνίου / Saturday, June 1

18:00: Παρουσίαση του πολυεθνικού απεργιακού αγώνα σε τηλεφωνικά κέντρα / Presentation of the multinational strike at call centers

19:30: «International Workers of Athens – ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, παλεύουμε μαζί!» / “International Workers of Athens – We live together, We work together and We fight together!” Πώς το σύστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχει επίσημα μπει στον παραγωγικό κύκλο του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. / How the camp system has officially entered the production cycle of globalised capital.

22:00 Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του φεστιβάλ / solidarity bar for the financial support of the Breaking Borders meeting

Kυριακή 2 Ιουνίου / Saturday, June 2

14:00: «…για το γκρέμισμα των διαχωρισμών Ρομά και Μπαλαμών» / “…breaking the separation between Roma and Gadjo people”. Παρουσίαση της πρωτοβουλίας και της ομάδας ενισχυτικής διδασκαλίας / Presentation of the initiative and the learning support team

15.00 Συλλογική κουζίνα και μουσική / collective kitchen + music

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ήταν εξισωτιστές οι «πρωτόγονοι»; Του Χρήστου Λάσκου

«Σκουριές»: Παρουσίαση εθνογραφικού κόμικ για μια εξόρυξη που δεν πρέπει να γίνει ποτέ