in , ,

Ανάβαση στις Σκουριές: Μια περιήγηση στο ζοφερό βασίλειο της Ελληνικός Χρυσός (Φωτορεπορτάζ)

Κείμενο: Σταυρούλα Πουλημένη, Φωτογραφίες: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης

Πεζοπορία στις Σκουριές, στο όρος Κάκαβος, πραγματοποίησαν σήμερα πολίτες της ΒΑ Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα Μ. Παναγιάς και με τη στήριξη των συνελεύσεων του Δήμου Αριστοτέλη. Ήταν μια πεζοπορία διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού-χαλκού και την καταστροφή ενός πανέμορφου δάσους από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Το έναυσμα δόθηκε από συνελεύσεις κατοίκων που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Αριστοτέλη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης της εταιρείας από τις ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης με το συνολικό ποσό των 680 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και την επανέναρξη των κατασκευών στις Σκουριές.

Μέσα από ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από την Μ. Παναγιά, αντικρύσαμε για ακόμη μια φορά την ομορφιά του δάσους που απειλείται, ακούσαμε τον ήχο του νερού και φτάσαμε στο ζοφερό βασίλειο της Ελληνικός Χρυσός. Εκεί που η ομορφιά εξαφανίζεται και τη θέση της παίρνουν κομμένες βελανιδιές και ένα τεράστιο αποψιλωμένο τοπίο, στο οποίο φαντάζει τρομακτικό το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρείας περιφραγμένο από κιγκλιδώματα. Κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού βρίσκεται και το ήδη μεγάλο σε διάμετρο και βάθος open pit όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι επιφανειακές εξορύξεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής, στην ενημέρωση που έκαναν, ανέφεραν ότι εξαιτίας των γεωτρήσεων αποστράγγισης που έχουν γίνει αλλά και αυτών που θα γίνουν θα στερέψει από νερό ολόκληρο το βουνό, ενώ, όπως ειπώθηκε, ήδη έχουν στερέψει πηγές από τα γύρω χωριά. Ο υδροφόρος ορίζοντας θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα καθώς, όπως επεσήμαναν μέλη της επιτροπής αγώνα Μ. Παναγιάς, τόσο η εξόρυξη όσο και η λειτουργία του εργοστασίου συνιστούν μια εξαιρετικά υδροβόρα δραστηριότητα. Η διαδικασία αυτή εκτός από καταστροφική για το βουνό αποτελεί και μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού ως φυσικού αγαθού που υπάρχει στην περιοχή. Επιπλέον,  ο εμπλουτισμός του κοιτάσματος αποτελεί μια βαριά χημική βιομηχανία με συνέπειες στην βιοποικιλότητα, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Η καταστροφή δε θα σταματήσει στις Σκουριές καθώς στις βλέψεις της εταιρείας βρίσκονται και άλλες κοντινές περιοχές που ήδη γίνονται ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ο χώρος των εργοταξίων της εταιρείας, όπως και σε κάθε ανάβαση-διαμαρτυρία φυλασσόταν εκτός από την ιδιωτική σεκιούριτι και από δυνάμεις της αστυνομίας. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και της Θεσσαλονίκης φώναξαν συνθήματα έξω από το εργοτάξιο σε μια διαμαρτυρία ιδιαίτερα συγκινητική που δείχνει και τα πρώτα σημάδια επανενεργοποίησης ενός από τα πιο μακροχρόνια και ενεργά περιβαλλοντικά κινήματα της χώρας. Ο εξορυκτισμός τον οποίο οι κάτοικοι κατηγορούν ως υπαίτιο καταστροφής πλήθους παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής (κτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, τουρισμός κ.ά.) δεν αφορά μόνο τις Σκουριές αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποβάθμιση και ρύπανση που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία σε όσες περιοχές και χώρες έχει επιβληθεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οργισμένη επιστολή Αγ. Σαχίνη στον Π. Λεκάκη: Αναβάλουν 6 χρόνια την μετονομασία της οδού Τούμπας σε «Μήτσου Σαχίνη»

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Η επίθεση έγινε για εκδίκηση για άλλο οπαδικό επεισόδιο» δήλωσε αστυνομικός μάρτυρας