Γυναικεία σεξουαλικότητα, η βιομηχανία του κρέατος, πολιτική διαπλοκή, γενοκτονίες, ο ακραίος κόσμος του πορνό, διακίνηση αρχαιοτήτων, βία. Τα συζητάμε, τα αναλύουμε, παίρνουμε θέση, θυμώνουμε, συγκινούμαστε. Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μας φέρνει αντιμέτωπους με επίκαιρα θέματα και φέρνει στο φως άγνωστες, συγκλονιστικές πτυχές που μας κάνουν να σκεφτούμε πόσα λίγα γνωρίζουμε τελικά για τον κόσμο μας.

Με τις ταινίες «Γουίλι», «Πολιορκία», «Το πράσινο βιβλίο» και «Το βαποράκι» συνεχίζει τις προβολές του το σινέ Φαργκάνη Art  από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007).

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τη «δολοφονική επίθεση “διαδηλωτών”, στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό ζήτημα στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Τα στοιχεία των συναδέλφων είναι στην διάθεση του ΔΣ αλλά δεν αναφέρονται στην παρούσα καταγγελία για ευνόητους λόγους.

Την έντονη διαφωνία τους για το γεγονός ότι δεν τους παραχωρείται χώρος για τις πρόβες και την λειτουργία της ομάδας τους εκφράζουν με κείμενο τους τα μέλη της φοιτητικής θεατρικής ομάδας της Νομικής του ΑΠΘ, «Κουίντα».

O Τόμας Στούμπερ δημιουργεί στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα ένα αινιγματικό φιλμ, που θέτει τον σινεφίλ σε σκέψεις για το που βρίσκεται η αληθινή ευτυχία στη ζωή. Βασισμένο στα διηγήματα του γερμανού Clemens Meyer με τίτλο, "η νύχτα, τα φώτα". Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Βερολίνο, Καλύτερου Σεναρίου στην Αθήνα, Βραβείο ΠΕΚΚ και συνολικά δέκα βραβεύσεις σε Φεστιβάλ, για το πολλαπλό μήνυμα, που άγγιξε κριτικούς και θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο κι ειδικά στην Ελλάδα.

Επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου μπροστά στην Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φασιστική επίθεση δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ Κώστας Νταντάμης ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Η ομάδα που του επιτέθηκε του έκλεψε τον εξοπλισμό. 

Σύμφωνα με το omniatv.com επίθεση δέχθηκε και ο δημοσιογράφος Θωμάς Ιακόμπι όταν ομάδα φασιστών με κουκούλες τον αγνώρισε ως συνεργάτη στο ντοκιμανταίρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση». Τον χτύπησαν, τον ανάγκασαν να διαγράψει τα αρχεία από το κινητό του και του κατέστρεψαν το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνό του.

Αντισυγκέντρωση στο εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποίησαν συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια.

Αν περπατήσει κανείς το βράδυ πίσω από το σταθμό των τρένων στην Θεσσαλονίκη, μια αθέατη πόλη αποκαλύπτεται. Μια συνάντηση ανθρώπων αόρατων, προσφύγων που δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και μπάνιο. Άνθρωποι που έχουν έρθει από τις “λάθος” χώρες και για τους οποίους ούτε η Ε.Ε. αλλά ούτε και το ελληνικό κράτος παρέχει κάποιου είδους μέριμνα.

Το φιλμ Στους διαδρόμους του Τόμας Στούμπερ, μια τρυφερή ματιά στη ζωή, τον έρωτα, τη φιλιά και την απώλεια (αίθουσα Ολύμπιον)

Το ντοκιμαντέρ Πώς να κλέψετε μια καρέκλα του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου, το πορτρέτο του designer – συλλέκτη Στέργιου Δελιαλή και της δημιουργικής διαδρομής του, στο πλαίσιο των προβολών Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc (αίθουσα Σταύρος Τορνές).

Pages