Συνέντευξη στον Βασίλη Στόλη

Η συζήτηση με τον εξαιρετικό μουσικό και δάσκαλο από τη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Μυστακίδη δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρουσα. Μέσα από την κουβέντα μαζί του μαθαίνεις πράγματα, τόσο άμεσα και αβίαστα που έκανα προσπάθεια να μην με παρασύρει το ενδιαφέρον μου για τη μουσική γνώση και μπούμε σε τεχνικά ή «τεχνοκρατικά» μονοπάτια αλλά να μιλήσουμε για τη λαϊκή μουσική και την λαϊκή κιθάρα σήμερα, το νέο του δίσκο «ΑΜΕRΙΚΑ» και την μουσική διδασκαλία των λαϊκών οργάνων.

Από τα χρόνια ήδη του Μαρξ –κυρίως όμως με το ’68 και τη μετέπειτα άνοδο του λεπενισμού–, η Γαλλία θεωρείται η πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής πολιτικής: κάθε σημαντική εξέλιξη εκεί φαίνεται να προλέγει αυτές που θα ακολουθήσουν ή, τουλάχιστον, θα επηρεάσουν ολόκληρη την ήπειρο. Έστω λοιπόν υπερβάλλοντας, το Βήμα προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται στις γαλλικές κάλπες». Και στη δική μας όχθη, όμως, την ίδια αίσθηση του επείγοντος αναδείκνυε η συζήτηση σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσα γράφτηκαν εκεί, ελάχιστα θα επιδράσουν προφανώς στο αποτέλεσμα της 7ης Μαΐου.

Τσικάρα-Σκουριές

Πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στις νέες γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός που έχει ξεκινήσει στην περιοχή Τσικάρα, 5 χλμ από τις Σκουριές θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά με ανέβασμα στην Τσικάρα και προσυγκέντρωση στην Ιερισσό στις 11π.μ. (φανάρια) και στην Μ. Παναγιά (θέση προσκύνημα) στις 11:30.

Διερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα, και όχι μόνο ...

Την Δευτέρα 10/4/2017, εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων υλοποιείται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και αποτυπώνεται η πολιτική στόχευσή του. Είναι γνωστό ότι οι προϋπολογισμοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελούν υπό καθεστώς επιτροπείας και αναγκαστικού ισοσκελισμού. Έχουν δε περικοπεί από εφαρμογής «Καλλικράτη» έως και 70% όσον αφορά τους πόρους που προέρχονται από το Π.Δ.Ε. και τους Κ.Α.Π. και οι ίδιοι πόροι συνεχώς απομειώνονται.

Την Πέμπτη 27/4/2017 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δημόσιους χώρους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα» στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, χάρη στα εκατοντάδες μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας και άλλους πολίτες που έδωσαν το «παρών» και περιφρούρησαν τη διεξαγωγή της.

Σε συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά καλούν τη Δευτέρα 1η Μάη συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενική απεργία για την Πρωτομαγιά.

Tο TiSFF–Thessaloniki International Short Film Festival, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους,συμπλήρωσε μια δεκαετία και με αφορμή την επέτειο αυτή, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 φιλοξενείται στην αίθουσα Σταύρος Τορνές ένα αφιέρωμα με μια επιλογή από τις ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο κοινό της πόλης.

Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ιστότοπο myportal.gr, το Συντονιστικό πολιτών και φορέων Θεσσαλονίκης “SOSTE TO NEPO” διευκρινίζει ότι διαφωνεί ριζικά με τις θέσεις που διατύπωσε, θέσεις που εκφράζουν και την παρούσα κυβέρνηση.

Pages