Ξυδάκης: Δουλειά μας είναι να εξυγιάνουμε τη δημόσια διοίκηση

Ξυδάκης: Δουλειά μας είναι να εξυγιάνουμε τη δημόσια διοίκηση

Δουλειά μας είναι να εξυγιάνουμε τη δημόσια διοίκηση και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης, ερωτηθείς για την κριτική που δέχθηκε για την απομάκρυνση του Σ. Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο.

Ξυδάκης: Δουλειά μας είναι να εξυγιάνουμε τη δημόσια διοίκηση

“Ό,τι κάναμε στο υπουργείο σε σχέση με το Εθνικό ήταν να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Παραβιάστηκε πολλαπλώς ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού, είχαμε υπερβάλλουσες συμβάσεις” ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και πρόσθεσε:

“Ουσιαστικά υπήρχε ένα τρίγωνο, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθυντής οι οποίοι έκαναν συμβάσεις γύρω γύρω. Αυτό είναι, αυτοδικαίως εκπίπτει ένα μέλος που κάνει πάνω από δύο συμβάσεις, έκανε τρεις στην ίδια χρονιά. Είναι και ο ίδιος ο νόμος, έχει ας πούμε ένα χαρακτήρα έμμεσου εκμαυλισμού”.

Επίσης, μίλησε για καταγγελίες από το σωματείο εργαζομένων, ότι δεν αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι συμβάσεις και ότι υπήρχαν υπερβάσεις. “Όταν υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για μερικά πράγματα σε έναν εποπτευόμενο οργανισμό, ο υπουργός εποπτεύει την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία. Είναι εγγυητής της νομιμότητας. Αν όλα αυτά περνάνε από μπροστά του και δεν ενεργήσει θα κατηγορηθεί για απιστία ή συγκάλυψη ή συνέργεια. Ήμουν αναγκασμένος να κάνω αυτές τις κινήσεις ως προς τη νομιμότητα” σημείωσε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έγιναν, ότι ζητήθηκαν οι συμβάσεις και πώς υπήρχε “μια παρελκυστική τακτική που κράτησε 17 ημέρες”. “Η διαύγεια είναι σαφής, όλα τα χρήματα που δίδονται και προέρχονται από δημόσιο χρήμα, εποπτευόμενους οργανισμούς αναρτώνται. Αναρτώνται οι καφέδες που κερνάμε στο κυλικείο, η βενζίνη του τάδε αυτοκινήτου, τα είδη καθαριότητος. Σε όλη τη γενική κυβέρνηση” υπογράμμισε ο υπουργός.

Είπε ότι στη συνέχεια άρχισε να φαίνεται μια “μια ασέβεια προς την προϊσταμένη αρχή και μια ασέβεια προς τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος. Στο τέλος παρέδωσαν έξι συμβάσεις, στις οποίες, η μια σύμβαση την οποία αναζητούσαμε, ήταν η τρίτη του κ. Χατζάκη ήταν μια διαφορετική από αυτή που προέκυπτε από την αλληλογραφία που είχε προηγηθεί. Βρέθηκαν στα χέρια μας δύο συμβάσεις. Μια σύμβαση στην οποία υπάρχει αμοιβή για τον κ. Χατζάκη και μια σύμβαση στην οποία παραιτείται από την αμοιβή. Αυτές τις δύο τις στείλαμε κατευθείαν στον υπουργό κ. Νικολούδη, τον υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Διότι όπως δεν είναι πρωτοκολλημένες καν, ενδέχεται να έχει υπάρξει κάποια αλχημεία. Ούτε ακυρωτικό βρήκαμε ούτε πρωτόκολλο”.

Όπως τόνισε όταν ένας υπουργός έχει στα χέρια του καταγγελίες, “πρέπει να ενεργήσει”. Ερωτηθείς για τη στάση του νομικού συμβούλου του κ. Χατζάκη ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία απάντησε: “Υπάρχει όλη η αλληλογραφία. Κατ’ αρχάς δε δέχομαι να κάνω διάλογο με το δικηγόρο, να με εγκαλεί για διοικητικές πράξεις. Να μιλήσει με το νομικό σύμβουλο του Κράτους”.

Σχετικά με το όραμά του ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι άνθρωποι που είναι στην παραγωγική τους ηλικία, να αναζητηθούν οι καλύτεροι στην Ελλάδα, “να πάρουμε το ρίσκο να τους εντοπίσουμε και να πάρουμε το ρίσκο να τους δώσουμε τα εργαλεία, τα κλειδιά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ΕΛΚ και τα λεφτά του… Πατούλη. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

«Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού