in ,

Βόμβα στο Κορδελιό: Ένα ραδιοφωνικό σποτ που κόστισε 15.000 ευρώ

Βόμβα στο Κορδελιό: Ένα ραδιοφωνικό σποτ που κόστισε 15.000 ευρώ

Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το υπέρογκο κόστος της επιχείρησης εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή αλλά και σχετικά με το αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Κάποια από αυτά εκφράστηκαν στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  από τον Γ. Θεοδωρόπουλο, από την παράταξη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, που ήταν και ο μόνος που εκπροσωπούσε αντιπολιτευόμενη παράταξη καθώς οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης απουσίαζαν! 
 
Τα πρώτα προφανή ερωτήματα έχουν να κάνουν με το κόστος της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών και των ενημερωτικών σποτ. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή 38.000 ευρώ συν ΦΠΑ στοίχισε η λειτουργία του κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την ενημέρωση των πολιτών, 15.600 ευρώ η συγγραφή ραδιοφωνικού μηνύματος και σεναρίου και η παραγωγή του και 21.792 ευρώ η προμήθεια του εξοπλισμού που αγοράστηκε για την αστυνομία και την τροχαία. Στα 48.058 ευρώ ανέρχονται οι 53 εντολές για διαφημιστική συνεργασία με τηλεοπτικούς –ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και ενημερωτικά site το οποίο αφού ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή θα εγκριθεί απολογιστικά. 
 
Ας πούμε ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το κόστος για την αγορά κορδέλας και κώνων από την τροχαία (ερώτημα βέβαια αποτελεί το πώς η τροχαία βρίσκει τον αναγκαίο εξοπλισμό όταν έχουμε επισκέψεις επισήμων στην πόλη ή άλλα γεγονότα που προβλέπουν αντίστοιχα κυκλοφοριακά μέτρα)  αλλά είναι απορίας άξιο αν για την συγγραφή του ραδιοφωνικού μηνύματος και την παραγωγή του χρειάζονταν να δοθούν, 15.000 και πλέον ευρώ. Για ένα σποτ 30 δευτερολέπτων δόθηκε ποσό πολλαπλάσιο από τις τιμές της αγοράς. 
 
Αδιανόητο, όμως, είναι γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας αποφάσισε να εγκρίνει 48.000 ευρώ για να μεταδοθεί το σποτάκι σε μέσα ενημέρωσης (μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά δόθηκαν και στην δημόσια τηλεόραση – ραδιοφωνία και στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων όπως και στην δημοτική τηλεόραση), που είναι υποχρεωμένα από το νόμο, να μεταδίδουν σχετικά μηνύματα όταν πρόκειται για την ορθή πληροφόρηση των πολιτών. Είναι επίσης περισσότερο από δεδομένο ότι εφόσον επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης σε καιρό ειρήνης στην πόλη μας τα μέσα θα «έπαιζαν», όπως και έκαναν, καθημερινά το θέμα αυτό, όχι μόνο λόγω της σπανιότητας του γεγονότος αλλά κυρίως επειδή είχε να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών. Δηλαδή αν γινόταν ένας μεγάλος σεισμός στην πόλη μας και περιοχές κηρύσσονταν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης η Περιφέρεια και τα αρμόδια όργανα θα πλήρωναν διαφημιστικά μηνύματα στους σταθμούς για να μεταδώσουν οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών;
 
Όπως αναφέρει μιλώντας για το θέμα Στο Κόκκινο ο Γ. Θεοδωρόπουλος: 
 «Σύμφωνα με τον νόμο 4271/14 αρ. 5 οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να μεταδίδουν μηνύματα για την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η μετάδοση αυτή εγκρίνεται από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολών ώστε να διασφαλίζεται η ορθή ενημέρωση».
 
Σε ερώτηση σχετικά με το επιχείρημα του προϊσταμένου  της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας  της Περιφέρειας ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να ενημερωθεί ο κόσμος χωρίς την μεσολάβηση της διαφήμισης και ότι η δωρεάν μετάδοση, όπως προβλέπεται δε διασφαλίζει σε ποια ώρα και σε ποια ζώνη θα μεταδοθεί το σποτ ο Γ. Θεοδωρόπουλος απαντά ότι η Περιφέρεια είχε όλο το χρόνο από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι υπάρχει η βόμβα, να διασφαλίσει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία και το ΕΣΡ την σωστή ενημέρωση και άρα θα έπρεπε να γίνει δωρεάν μετάδοση οπτικοακουστικών και ηχητικών μηνυμάτων. «Τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα κρατικά κανάλια κρίνονται για την απόδοση των εντολών διαφημιστικής συνεργασίας και πρέπει αυτό να αποδεχτούν σύμφωνα με τον νόμο για τη δωρεάν μετάδοση και να μην πληρωθούν απολογιστικά» τονίζει ο Γ. Θεοδωρόπουλος. 
 
Τίθεται όμως και ένα άλλο ζήτημα στην συζήτηση σχετικά με την επιχείρηση για την εκκένωση δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό τους περιορισμούς και τα μέτρα που προβλέπει η συνθήκη SEVEZO. 
 
Να μην κρύβουμε τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί
 
Η περιοχή που έγινε η επιχείρηση φιλοξενεί πλήθος επιχειρήσεων μεγάλης επικινδυνότητας που υπάγονται στη συνθήκη SEVEZO και είναι υποχρεωμένες να τηρούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας . Τα μέτρα που ελήφθησαν, σύμφωνα με τον Γ. Θεοδωρόπουλο, αν τηρήθηκαν βέβαια, «δεν ήταν υπερβολικά όπως κάποιοι τα χαρακτήρισαν, μεταξύ αυτών, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη».
 
Ερωτηματικά υπάρχουν, όπως συνεχίζει, για το πώς καθορίστηκε η ακτίνα εκκένωσης που αρχικά ορίστηκε στα 2000 μέτρα και τελικά περιορίστηκε στα 1900. «Υπήρχαν μεγαλύτερες και απαιτητικότερες διαδικασίες διαχείρισης των δραστηριοτήτων στην κρίσιμη απόσταση των 100 μέτρων;» διερωτάται για να καταλήξει:
 
«Δεν πρέπει να κρύβουμε τα «σκουπίδια» κάτω από τα χαλί. Η επιχείρηση και η διαχείριση του θέματος των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας ανοίγει ξανά το ζήτημα της μεγάλης πυκνότητας επιχειρήσεων SEVEZO και της επικαιροποίησης του ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Επικινδυνότητας) αλλά και αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθετικών ρυθμίσεων έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τέτοιων εγκαταστάσεων και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε μέτρα ασφαλείας ώστε να απομειωθεί η επικινδυνότητά τους κατά το 1/3 όπως προέβλεπε το ΡΣΘ το οποίο αποσύρθηκε υπό την πίεση τέτοιων επιχειρήσεων». 

Ακούστε τι είπε για το θέμα ο Γ. Θεοδωρόπουλος στο ρ/σ Στο Κόκκινο και στους Απόστολο Λυκεσά και Λευτέρη Αρβανίτη

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις οικονομικές συναλλαγές Χρ.Πάχτα- Ελληνικός Χρυσός

Η Ευρωβουλή απέρριψε το αίτημα ακύρωσης πώλησης των 14 αεροδρομίων στην Fraport