in ,

Βιβλιοπαρουσίαση: Η ιστορία της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης»

Βιβλιοπαρουσίαση: Η ιστορία της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης»

Η παρουσίαση του βιβλίου «H Τέχνη στη Θεσσαλονίκη» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στη γεμάτη από φίλους της Κινηματογραφικής Λέσχης, αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον. Η έκδοση, η οποία θα βρίσκεται από την Δευτέρα 13 Μαρτίου στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αναφέρεται στην ιστορία της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης» που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1955.

Τους προσκεκλημένους στην βιβλιοπαρουσίαση καλωσόρισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεδάκης, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια συγκινητική εκδήλωση».

Τον λόγο πήρε η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ: «Αυτό το βιβλίο είναι σαν επιστροφή στη νιότη μας καθώς καταγράφει το σινεμά που επηρέασε την θεσσαλονικιώτικη ευαισθησία. Περιέχει 299 εισηγήσεις του Παύλου Ζάννα και του Βασίλη Ραφαηλίδη και είναι μια έκδοση που δεν αφορά μόνο τους νοσταλγούς της γενιάς μου, αλλά και τους νέους, που φυλλομετρώντας τις σελίδες της, θα πλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα γνωρίσουν την κινηματογραφική λέσχη. Ως «εφευρέτης» της ιδέας για την υλοποίηση της έκδοσης αυτού του βιβλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλέκο Ζάννα που στην πενταετή συνεργασία μας, συμπλήρωσε όλα τα κενά».

Αμέσως μετά, στην οθόνη προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Παύλου Ζάννα σχετικά με την κινηματογραφική λέσχη, την εμπειρία του, αλλά το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 1966.

Στην συνέχεια μίλησε ο Αλέκος Ζάννας, γιος του Παύλου Ζάννα και επιμελητής της έκδοσης. «Η λέσχη ξεκίνησε με το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου και ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα. Η πρώτη προβολή έγινε στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» με την ταινία Los Olvidados του Λουίς Μπουνιουέλ και ψυχή της Λέσχης ήταν ο εικοσιεξάχρονος τότε Παύλος Ζάννας. Ήταν μια ταινία-σοκ για τους θεατές -μια κυρία είχε λιποθυμήσει κιόλας κατά την διάρκεια της επεισοδιακής προβολής. Στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της προβλήθηκαν 300 ταινίες και έγινε σημαντικός πόλος αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με 400 νέα μέλη (τον μεγαλύτερο αριθμό μελών που μπορούσε να δεχθεί) κάθε χρόνο».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «η Λέσχη συνεργάστηκε αρχικά με την Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών της Αγλαΐας Μητροπούλου και αργότερα με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών του Ρούσσου Κούνδουρου. Στις προβολές (που πολύ γρήγορα έγιναν κυριακάτικες) μοιράζονταν και έντυπες εισηγήσεις, παράλληλα με την προφορική εισήγηση του Παύλου Ζάννα και τη συζήτηση που ακολουθούσε μετά την προβολή. Η τελευταία προβολή της λέσχης έγινε την Κυριακή 16 Απριλίου 1967. Μέσα από τις 300 περίπου ταινίες και τα αφιερώματα που παρουσιάστηκαν στα έντεκα αυτά χρόνια, δόθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις σημαντικές στιγμές του κινηματογράφου και να αναδειχθούν σκηνοθέτες από την πόλη. Οι εισηγήσεις της λέσχης παρουσιάζονται μισόν αιώνα αργότερα από τις εκδόσεις «Ερμής» και την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» ως ένας τόμος-αποχαιρετισμός σε μια λέσχη που σταμάτησε απότομα. Αλλά και ως χαιρετισμός σε όσους τον διαβάσουν».

«Ο Παύλος Ζάννας έριξε τον σπόρο για να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την τέχνη του σινεμά» επισήμανε με την σειρά της η Ιωάννα Μανωλεδάκη, ζωγράφος- σκηνογράφος και ομότιμη καθηγήτρια Σκηνογραφίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Όπως ανέφερε η ίδια, «ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και φίλος, ένας νέος με ήθος και πάθος για το σινεμά που ενθουσίασε και εκπαίδευσε το κοινό με αποτέλεσμα την ραγδαία ανάπτυξη του κινηματογράφου. Για όσους ζήσαμε εκείνη την εποχή είναι σαν μια κιβωτός αναμνήσεων. Ξαναζούμε την πνευματική περιπέτεια που μας εξέλιξε. Από την πρώτη προβολή της λέσχης είχαμε καταλάβει πως δεν θα είναι ένας διασκεδαστικός περίπατος.  Από τότε άλλαξαν πολλά, αλλά οι ταινίες που έμειναν στο μυαλό μας, είναι εκείνες που πλέον παρουσιάζονται μόνο σε ειδικά αφιερώματα. Για την νέα γενιά η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα πολύτιμο βοήθημα πληροφοριών και γνώσεων όχι μόνο για την πορεία της λέσχης, όσο και για την εξέλιξη του κινηματογράφου. Άλλωστε η αναζήτηση της τέχνης δεν σταματά ποτέ».

Φωτογραφία: Τέλλος Φίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Πορεία του κινήματος SOS Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 Μαρτίου