Το βίντεο της ντροπής και της οργής

Σάλος έχει προκληθεί από τη δημοσίευση βίντεο που φέρεται να καταγράφει Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί εν ψυχρώ άοπλο Παλαιστίνιο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Διεξάγεται έρευνα» δηλώνει ο στρατός του Ισραήλ, καταδίκη από οργανώσεις, οργή στην Παλαιστίνη.

Το βίντεο έπαιξε σε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα του Ισραήλ τη Δευτέρα και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στις κινητοποιήσεις έχουν αντιδράσει βίαια οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και μέχρι χθες 32 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους με τον αριθμό των τραυματιών να υπολογίζεται κοντά στις 3.000.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων θα κορυφωθούν τη 15η Μαΐου, μία ημέρα μετά την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, ή για τους Παλαιστίνιους τη Νάκμπα (την «καταστροφή»).

Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωνε αρχικά την γνησιότητα του βίντεο, όμως, το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωσε ότι βίντεο είναι πραγματικό και έχει τραβηχτεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αφού επιχειρήθηκε να διαλυθούν οι ταραχοποιοί (...) μια σφαίρα εβλήθη προς την κατεύθυνση ενός από τους Παλαιστίνιους που ήταν ύποπτος ως αρχηγός των ταραχοποιών. Επλήγη στη γάμπα», ισχυρίστηκε ο στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν».

Ο ισραηλινός άραβας βουλευτής Αϊμάν Οντέ καταδίκασε τις ενέργειες που καταγράφονται στο επίμαχο βίντεο. «Ο στρατιώτης που πυροβόλησε ενώ μαγνητοσκοπούσε πρέπει να προσαχθεί σε δίκη, αλλά αυτός που τον διέταξε να πυροβολήσει είναι ο αληθινός κίνδυνος», τόνισε.

Ντροπή και οργή

Το βίντεο φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από κιάλια και δείχνει έναν Παλαιστίνιο να περιφέρεται στην άλλη πλευρά του φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής λέει στον ελεύθερο σκοπευτή «Μόλις σταματήσει τον ρίχνεις κάτω. Έχεις οπλίσει;» με τον ένοπλο να απαντά πως δεν έχει καθαρό στόχο γιατί παρεμβάλλεται ο φράχτης.

Αυτός που κινηματογραφεί φωνάζει και άλλους στρατιώτες να δουν τη σκηνή.

Σε κάποια στιγμή ο σκοπευτής πυροβολεί και φαίνεται να πετυχαίνει τον Παλαιστίνιο στο κεφάλι. 

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι πανηγυρίζουν για τη βολή και να αναφωνούν ότι το βίντεο είναι «θρυλικό».

Καταγράφονται, ακόμη, Παλαιστίνιοι από την άλλη πλευρά των συνόρων οι οποίοι σπεύδουν να βοηθήσουν και να μεταφέρουν το θύμα.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο άνθρωπος που δέχθηκε τη σφαίρα έχασε τη ζωή του ή επέζησε από την δολοφονική απόπειρα, ενώ δεν έχει υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση για την αυθεντικότητά του.

Δείτε το ντροπιαστικό βίντεο από τους Times of Israel.

Προκλητικός Λίμπερμαν

Λάδι στη φωτιά έριξε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ελεύθερος σκοπευτής θα πρέπει να παρασημοφορηθεί και αυτός που τράβηξε το βίντεο να υποβαθμιστεί».

Πηγή: efsyn.gr