in

Βγαίνει κερδισμένος ο Στρατός και όχι η τοπική κοινωνία

Βγαίνει κερδισμένος ο Στρατός και όχι η τοπική κοινωνία

Η Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για τα Πρώην Στρατόπεδα, μετά από την ένταξη του «Παπακυριαζή» (Εύοσμος) και του «Μ. Αλεξάνδρου» (Αμπελόκηποι) στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες συνελεύσεις-εκδηλώσεις και εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση όλων των στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης.

Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα από τους δήμους Ευόσμου-Κορδελιού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς και σχεδόν ομόφωνα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ εννέα δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης απέστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας την απόδοση των χώρων στην τοπική κοινωνία.

Με ανακοίνωση της η «Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για τα Πρώην Στρατόπεδα» επιτίθεται στην διοίκηση του Δήμου του Παύλου Μελά καθώς όπως αναφέρει «Την ροή των διεκδικήσεων διέκοψε η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά με τους πανηγυρισμούς της για την «απόδοση» του ομώνυμου στρατοπέδου στο Δήμο. Η λέξη «πράσινο» δεν αναφέρεται πουθενά, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, ενώ εκφράσεις όπως «απόφαση–σταθμός για τον τόπο» και «αλλάζουν σελίδα οι δυτικές συνοικίες» επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια».

Στην συνέχεια η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας θέτει τις ενστάσεις για τους όρους παραχώρησης του στρατοπέδου.

1.Ενώ υπήρχε συμφωνία και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Απριλίου 2010 του τότε Δήμου Σταυρούπολης για να αποδοθεί κατά χρήση όλο το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά χωρίς ανταλλάγματα σύμφωνα με το νόμο 3883/2010 άρθρο 84, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά αψήφησε τον ευνοϊκό αυτό νόμο και προχώρησε σε άλλη συμφωνία με δυσμενείς όρους.

2.52 στρέμματα διατηρεί τελικά ο Στρατός και όχι 25, όπως αναφερόταν μέχρι πρότινος στα Δελτία Τύπου της διοίκησης του Δήμου, από τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται δομήσιμα τουλάχιστον τα 25, γεγονός που δεν αποτρέπει να χτιστούν τελικώς και τα 52. Από τα 4 στα 8 στρέμματα αυξήθηκε το μερίδιο της Ιεράς Μητρόπολης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως για την κάλυψη λατρευτικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

3.Η συμφωνία κάνει λόγο για την εφαρμογή πολεοδομικού συντελεστή «σύμφωνα με τους ισχύοντες της όμορης περιοχής του Δήμου» χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση, στοιχείο που ισχυροποιεί τους φόβους μας για την ενδεχόμενη επικράτηση συντελεστή δόμησης 2,4.

4.Η παραχωρούμενη στο Στρατό έκταση δεν προορίζεται για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών, όπως ευαγγελιζόταν ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, αλλά συνοδεύεται από τον όρο «χρήση γενικής κατοικίας». Κοινώς, δεν αποκλείονται εμπορικά καταστήματα, συνεδριακοί χώροι, ξενοδοχεία, δηλαδή εμπορικό κέντρο.

5.Η τακτοποίηση του οικοπέδου πολεοδομικά και χωροταξικά πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου με έξοδα του Δήμου Παύλου Μελά, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ στο ταμείο.

6.Οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα αναπτυχθεί στο μέλλον εκ μέρους του Δήμου θα πρέπει να συνοδεύεται από ανταποδοτικό όφελος προς  το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το οποίο θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλίας Συλλόγων και Φορέων για τα Πρώην Στρατόπεδα αναφέρει πως ενώ η Θεσσαλονίκη παραμένει η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη (2,4 τ.μ./κάτοικο) και είναι επιτακτική η ανάγκη να μη χτιστεί ούτε εκατοστό των πρώην στρατοπέδων, παρακολουθούμε δημοτικές διοικήσεις να παίζουν ξεπερασμένα παιχνίδια εντυπωσιασμού, που στην ουσία ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μας βομβαρδίζουν…Του Πέτρου Κατσάκου

Eκδήλωση, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη με τον υπ. Πολιτισμού της Βολιβίας