Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση για σεβασμό των αμάχων στην Συρία-Αυξημένες οι ανθρωπιστικές ανάγκες

Την ανησυχία της εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία καθώς μαίνεται η βία στη Συρία για τις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες, για τους θανάτους των αμάχων και την κατακόρυφη αύξηση του περαιτέρω εκτοπισμού που προκαλεί. Αυτό έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση, με τους αμάχους της χώρας να έχουν υποφέρει υπερβολικά πολλά δεινά ως τώρα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η κατάσταση στη Ντούμα στην Ανατολική Γούτα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ανατολική Γούτα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε στις 20 Μαρτίου και περιλαμβάνει περίπου 45.000 ανθρώπους που διαμένουν σήμερα σε οκτώ καταφύγια στο κυβερνείο της αγροτικής Δαμασκού.

Σε 44.000 περίπου ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έχει επιτραπεί η αποχώρηση από τα καταφύγια αυτά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ασφαλείας τους. Οι ομάδες της Υ.Α. συνεργάζονται με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ και ΜΚΟ για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους αυτούς, που εξακολουθούν να είναι υπερσυνωστισμένοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα στη σύρραξη μέρη για σεβασμό στην αναγκαία προστασία των αμάχων, όπως και της ελεύθερης μετακίνησής τους και της ελεύθερης επιλογής για το πού θα μείνουν. Η οικογενειακή ενότητα πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή.

Από τότε που άρχισε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών, η Υ.Α. καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί. Το προσωπικό της Υ.Α. επισκέπτεται καθημερινά όλα τα καταφύγια, όπου στεγάζονται οι εκτοπισμένοι από την Ανατολική Γούτα, για να αξιολογήσεις τις ανάγκες που υπάρχουν και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Τα κέντρα αυτά είναι υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής ανεπαρκείς, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Κάποια από τα συνήθη προβλήματα είναι η έλλειψη εγγράφων προσωπικής κατάστασης, οι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης, ο διαχωρισμός των μελών των οικογενειών και οι κίνδυνοι σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Η ανταπόκριση της Υ.Α. στην επείγουσα κατάσταση της Ανατολικής Γούτα περιλαμβάνει προσφορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, βοήθεια για τη στέγαση και μέτρα προστασίας. Σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν επειγόντως ανάγκη από βοήθεια, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχει πρόσβαση σε πάνω από 60.000 ανθρώπους. Η Υ.Α. αγοράζει ρούχα σε τοπικό επίπεδο καθώς πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Εκτός από την τεράστια προσπάθειας παροχής στέγασης, οι εταίροι της Υ.Α. στον τομέα της προστασίας έχουν παράσχει νομική συμβουλευτική σε 22.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, αντιμετωπίζονται παρόμοιες προκλήσεις στο να υπάρξει ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες για πάνω από 137.000 Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή Αφρίν. Οι περισσότεροι έχουν διασκορπιστεί στις περιοχές Tal Rifaat, Nubol, Zahraa και στα γύρω χωριά στο βορειοδυτικό Χαλέπι, και ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, σε κατεστραμμένα ή ημιτελή κτίρια, σε τεμένη, σε αποθήκες και ανοιχτούς χώρους. Περίπου 3.500 άνθρωποι διαμένουν σε έναν καταυλισμό με σκηνές στην Fafin, βόρεια από το Χαλέπι. Έχουν διανεμηθεί πάνω από 1.400 πακέτα για την ενίσχυση των καταλυμάτων.

Ο εκτοπισμός από την περιοχή Αφρίν έχει υποχωρήσει και έχουν αρχίσει κάποιες επιστροφές στην πόλη. Το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής για τους εκτοπισμένους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η μετακίνηση των εκτοπισμένων πολιτών προς το Χαλέπι και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές αρχές συνεχίζει να είναι περιορισμένη.