in

Twister: Βραζιλιάνικη εναλλακτική πρόταση στο Twitter

Twister: Βραζιλιάνικη εναλλακτική πρόταση στο Twitter

Ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη ασφάλεια όσον αφορά στα δεδομένα και την παρουσία των χρηστών του αναπτύσσει ο Μιγκέλ Φρέιτας από τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, ο Φρέιτας – ο οποίος είχε στραφεί στη δημοφιλή υπηρεσία για την ενημέρωσή του κατά τις διαδηλώσεις του Ιουνίου – άρχισε την ανάπτυξη του αποκαλούμενου «Twister» μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ. Για τους σκοπούς του νέου δικτύου χρησιμοποίησε κώδικα από δύο επιτυχημένα online projects: το bitcoin και το BitTorrent.

Το Twister είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε, χάρη στον αποκεντρωμένο χαρακτήρα του, να μην είναι δυνατή η λογοκρισία, η απομάκρυνση σχολίων ή το μπλοκάρισμα ενός λογαριασμού. Επίσης, έχει δοθεί έμφαση στο να μην φαίνεται πότε κάποιος είναι online, ποια είναι η ΙΡ του και ποιους κάνει follow. Η δημοσίευση μηνυμάτων είναι δυνατή, όπως στο Twitter, αλλά η λειτουργία αποστολής προσωπικών μηνυμάτων σε άλλους χρήστες προστατεύεται από κρυπτογράφηση αντίστοιχη αυτής του LavaBit – του παρόχου υπηρεσιών email που χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην ουσία, το Twister λειτουργεί σαν λογισμικό διαμοιρασμού αρχείων peer to peer: ο χρήστης εγκαθιστά το πρόγραμμα, το εκκινεί και στη συνέχεια αυτό συνδέεται με άλλους χρήστες, χωρίς να απαιτείται κεντρικός server. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης του πρωτοκόλλου του διαδικτυακού νομίσματος, bitcoin, που διαχειρίζεται τις εγγραφές και τις εισόδους χρηστών. Τις δημοσιεύσεις διαχειρίζεται το πρωτόκολλο BitTorrent, γνωστό για τον διαμοιρασμό αρχείων μέσω torrents στο Διαδίκτυο.

Ο Φρέιτας και ο συνεργάτης του, Λούκας Λιλ, έχουν ολοκληρώσει μια δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής του Twister, ωστόσο ο κώδικας είναι open source, οπότε ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του παραλλαγή.

Κατά τον Φρέιτας, ακόμα και αν το Twitter παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημοκρατίας και την οργάνωση διαδηλώσεων – ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η εταιρεία παρουσιάζει αντίσταση σε κυβερνητικές πιέσεις για αποκάλυψη δεδομένων χρηστών – τον ανησυχεί η ιδέα ενός μεμονωμένου φορέα ο οποίος είναι σε θέση να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανασκόπηση των Χρυσών Σφαιρών 2014, του Σωτήρη Πετρίδη

Γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Γ. Μιχελάκη