in

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε μια θετική συμφωνία

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε μια θετική συμφωνία

«Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα, είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την οικονομία, θα αναδιανέμει βάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών.

“Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε εδώ και καιρό μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον Πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο. Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ένα πράγμα: Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες- μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου” τόνισε ο πρωθυπουργός. 

“Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις”

“Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία” κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

Στο Brussels Group ξεκινούν το απόγευμα της Τέταρτης οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μ. Μαξίμου θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία της χώρας είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» τονίζουν.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το κυβερνητικό επιτελείο, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Πάντως, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

Όπως τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση, «Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, σε συνέντευξη του δήλωσε πως “είμαστε κοντά στη συμφωνία. Στο πλαίσιο του Brussels Group, όπου θα μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε τα όποια ανοιχτά θέματα υπάρχουν, με διάθεση από όλες τις πλευρές, ώστε να κλείσουν αυτά τα ζητήματα και να καταλήξουμε γρήγορα σε μία συμφωνία, η οποία θα απελευθερώνει και την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία” και πρόσθεσε ότι “είναι βούληση μας, αλλά και των θεσμών, να γίνει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πριν από τις 5 Ιουνίου” (δείτε εδώ).

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στους γνωστούς τραπεζικούς κύκλους των διαρροών οι οποίοι στοχεύουν σε ένα bank run για να βοηθήσουν τους σκληρούς της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει κόλλημα στη διαπραγμάτευση.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και συστημικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πέσει στις κόκκινες γραμμές της.

Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ικτίνου και Ιδιώτευσης γωνία. Του Kωνσταντίνου Γιαννέλου

Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι 6 για την υπόθεση της πορείας του Σεπτεμβρίου του 2012