Την κάλυψη με προσωπικό όλων των ασθενοφόρων στην Χαλκιδική ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΕΚΑΒ στον νομό Χαλκιδικής ανέδειξαν οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν  σε δύο 24 ωρα, του 38χρονου στην Ουρανούπολη και του 55χρονου στη Σκιώνη. Στην πρώτη περίπτωση ο 38χρονος περίμενε το ασθενοφόρο δύο ώρες ενώ στη δεύτερη με το τραγικό περιστατικό στη Νέα Σκιώνη, λειτουργεί Κέντρο Υγείας και διαθέτει ασθενοφόρο δεν υπήρχε όμως προσωπικό στη συγκεκριμένη βάρδια και το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν 80 χιλιόμετρα μακρυά. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Α. Κουκουρίκο ενώ βγαίνουν 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια στο νομό Χαλκιδική, λόγω της δύσκολης γεωμορφολογίας των τριών ποδιών, το προσωπικό δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Δηλαδή, ο Α. Κουκουρίκος μιλώντας stokokkino.gr εξηγεί, «μπορεί να υπάρχει ασθενοφόρο και προσωπικό στη βάρδια για το κέντρο Υγείας Μουδανιών και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει στην βάση του Πολυγύρου ή να υπάρχει ασθενοφόρο και να μην υπάρχει το προσωπικό. Στην Χαλκιδική υπάρχουν 6 βάσεις αλλά λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες του 24ωρου. Ο ασθενής δεν μπορεί να γνωρίζει τι ώρα θα αρρωστήσει και για εμάς ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί η καθυστέρηση σε ένα π.χ. ατύχημα οδηγεί στο να κινδυνεύουν ζωές».
 
«Αίτημά μας είναι να γίνει επανασχεδιασμός των αναγκών για να καλυφτούν οι υπάρχουσες βάσεις. Για ένα ασθενοφόρο πρέπει να εργάζονται 11 διασώστες. Στην περιοχή υπάρχουν 6 ασθενοφόρα ενώ οι διασώστες που υπηρετούν είναι από 28 μέχρι 32 με αποτέλεσμα μετά βίας να καλύπτονται οι ανάγκες. Για να καλυφθούν επαρκών οι ανάγκες στην Χαλκιδική από τα ΕΚΑΒ χρειάζονται 55 διασώστες» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταλήγοντας ότι « το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε προσωπικό γίνεται πιο έντονο όσο πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο. Έτσι το σωστό ερώτημα για το πρόβλημα είναι με πόσα στελεχωμένα ασθενοφόρα πρέπει να ενισχυθεί η κάθε βάση».
 
Παράλληλα η Ομοσπονδία καταθέτει  μηνυτήρια αναφορά κατά παντός  υπευθύνου για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τον θάνατο του 38 χρονου. 
 
Tέλος, επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έστειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάγκη στελέχωσης των μονάδων υγείας της Χαλκιδικής.
 
Στην επιστολή ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης εκφράζουν «τη βαθιά ανησυχία τους τόσο για την υγεία των μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, όσο και των τουριστών, που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην περιοχή, καθώς εισέρχεται πλέον στην τουριστική περίοδο».
 
Όπως ακόμη τονίζουν στην επιστολή τους ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, η Χαλκιδική αφενός έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που καθιστά την έγκαιρη πρόσβαση στο μοναδικό νοσοκομείο της Περιφερειακής Ενότητας αρκετά δύσκολη για την πλειοψηφία των κατοίκων, αφετέρου πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.
 
«Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της υγείας του νομού, καθιστούν άμεση και επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με ασθενοφόρα, οδηγούς και ιατρικό προσωπικό, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Στη σημερινή εποχή είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές που κάτω από συνθήκες καλής λειτουργίας του συστήματος υγείας θα είχαν σωθεί», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γιώργος στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας.