Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου τα εγκαίνια του φαραωνικού ΣΜΑ Ευκαρπίας - Όχι στο ΣΜΑ της Ευκαρπίας – Όχι στα εγκαίνια της αυθαιρεσίας

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενός καταστροφικού φαραωνικού έργου στη δυτική Θεσσαλονίκη, για το οποίο χιλιάδες κάτοικοι της πόλης κινητοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, διεκδικώντας την ακύρωση της κατασκευής του. "Όχι στο ΣΜΑ της Ευκαρπίας – Όχι στα εγκαίνια της αυθαιρεσίας" λένε συλλογικότητες και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους, και καλούν σε συγκέντρωση έξω από το ΣΜΑ το πρωί της Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΒΔ Θεσσαλονίκης (ΣΜΑ Ευκαρπίας) θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 11.00, στο χώρο του ΣΜΑ.

Πρόκειται για ένα καταστροφικό για το περιβάλλον έργο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα σκουπίδια ολόκληρης της πόλης, επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον, και υποβαθμίζοντας την ζωή των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Όχι στο ΣΜΑ της Ευκαρπίας – Όχι στα εγκαίνια της αυθαιρεσίας

Κάλεσμα σε συγκέντρωση έξω από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του φαραωνικού έργου, απευθύνει το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας δίπλα στο ΤΙΤΑΝ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Δίκτυο:

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια ντροπή του έργου παρωδία ¨ΣΜΑ Ευκαρπίας¨

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση πολιτών, συλλόγων και φορέων που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν:

 α) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολυδάπανη φιέστα  των  ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ  και στη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του έργου παρωδία ¨Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας¨, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 10:00, έξω από το χώρο του ΣΜΑ (πίσω από το βενζινάδικο BP στο παράδρομο του ΤΙΤΑΝ)

β) κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους και συλλόγους της Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε, την αποκεντρωμένη διαχείριση με Ο.Δ.Α. (Ορθή Διαχείριση Απορριμμάτων), με μείωση, επανάχρηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, όχι καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ.

γ)  κάλεσμα στο  Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία και να υπερασπιστούν 1. τις ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στο φαραωνικό ΣΜΑ και στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ  2.τις δεκάδες προτάσεις τους, που δεν σεβάστηκαν ούτε υλοποίησαν ο ΦΟΔΣΑ, η Κυβέρνηση, οι Δήμαρχοι και Βουλευτές της πόλης.

Ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κ. Μακεδονίας προχωρά, τη Δευτέρα σε εγκαίνια-παρωδία, για να λειτουργήσει τον υπερδιαστασιολογημένο και αχρείαστο ΣΜΑ, ξεχνώντας τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να γίνουν για την Ο.Δ.Α.. Το 2ο έργο τους μόνο, τα τελευταία 15 χρόνια (μετά το ΧΥΤΑ Μαυροράχης)!

Εγκαίνια τα οποία θα κάνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος.

Ο ΦΟΔΣΑ δηλώνει με περίσσια θράσους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, ότι :

  •  ¨πείστηκε μέχρι και ο τελευταίος πολίτης με σωστή ενημέρωση…¨. Πως έγινε αυτό;  Στήνοντας το  φαραωνικό ΣΜΑ με τις δεκάδες διώξεις,  που επί 4 χρόνια έσυραν τη μισή Ευκαρπία στα δικαστήρια; Ή μήπως με τη συνεχή παρουσία 10 διμοιριών ΜΑΤ;
  •  ¨όλοι οι δήμοι είναι υπέρ του έργου…¨. Οι αποφάσεις του ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά, του πρώην δήμου Ευκαρπίας και οι δεκάδες προτάσεις πήγαν περίπατο;
  •  ¨ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι περιβαλλοντικό έργο…¨.  Ισοπεδώνοντας με εκρηκτικά ένα βουνό 500 μέτρα από τα σπίτια; Ή γιατί θα χρησιμοποιήσουν τελικά τις 2 πρέσες από τις 5 που αγόρασαν επειδή θα έρχονται στο ΣΜΑ έως και 3 φορές λιγότερα απορρίμματα από αυτά που υπολογίστηκαν στην αρχική μελέτη το 2005. ΝΑΙ θα βοηθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων, ΑΛΛΑ δεν είναι έργο περιβαλλοντικό. ΔΕΝ ισοπεδώνεις 100 στρέμματα για να χρησιμοποιήσεις τελικά το 10% !

Ένας  υπέρμετρος ΣΜΑ που ΜΟΝΟ θα συμπιέζει (δεν θα μειώνει) τα σκουπίδια της πόλης, οδηγώντας τα για ταφή ή ΚΑΥΣΗ, αφού η συμπίεση αχρηστεύει την όποια προσπάθεια ανακύκλωσης των υλικών.

Κρύβουν την ΑΛΗΘΕΙΑ: Κανένα ΣΧΕΔΙΟ και κανένα άλλο έργο δεν έγινε για τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή ή την ανακύκλωση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Δεν μοιράστηκαν οι δήμοι τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αποκεντρωμένη διαχείριση! Κανένας άλλος ΣΜΑ δεν κατασκευάστηκε. Ούτε τοπικά σχέδια. Ο μεγάλος σκοπός τους είναι να βρουν ένα γιγάντιο τασάκι που χει στόχο την ΚΑΥΣΗ.  Αυτό όμως θα προκαλέσει ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ!

ΡΩΤΑΜΕ ΦΟΔΣΑ και Κυβέρνηση:

  • Γιατί να έρχονται όλα τα απορρίμματα της πόλης στο ΣΜΑ καθημερινά και να μην επωμιστεί η κάθε περιοχή τα δικά της; Που είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση;
  • Αντέχουν οι δρόμοι και ο αέρας της Ευκαρπίας τα 300 απορριμματοφόρα καθημερινά;

Που είναι : 1. οι υπόλοιποι ΣΜΑ μέσα στη Θεσσαλονίκη; 2. τα υπόλοιπα έργα για την Ο.Δ.Α.; 3. τα τοπικά σχέδια των δήμων; 4. το ΚΔΑΥ;5. η ανάκληση της άδειας καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ; 6. Η αποχώρηση του δήμου Θεσσαλονίκης (το 60%) από το ΣΜΑ Ευκαρπίας; 7. το περίφημο περιβαλλοντικό πάρκο – πράσινο σημείο που θα κάνατε στα 68 στρέμματα μέσα στο ΣΜΑ; 8. ο ελεγκτικός μηχανισμός; 9. η ανάπλαση του ρέματος του Μύλου και του δολοφονικού ¨περιβαλλοντικού πάρκου Δερβενίου¨;

Μεγάλα λόγια, Μεγάλα Ψέματα. Αυτή είναι η αιτία που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται κανέναν.  Είναι ο λόγος όμως που θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μας και τα παιδιά μας!

Έχεις ΤΙΤΑΝ που πήρε άδεια να ΚΑΙΕΙ απορρίμματα. Έχεις ΣΜΑ που θα φέρνει όλα τα σκουπίδια της πόλης. ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ τα παιδιά σου; Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην περιοχή με τόσα σκουπίδια, καύση και ρύπανση;

ΟΧΙ στη λειτουργία του Φαραωνικού ΣΜΑ της Ευκαρπίας

ΟΧΙ στα εγκαίνια της ντροπήςς

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝ

 

ΛΑΕ: Εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ακόμη μια ολέθρια μνημονιακή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας που θα γίνουν τη Δευτέρα 6 Μάρτη, καταδεικνύουν περίτρανα ότι οι πολιτικές των μνημονίων είναι βαθιά ταξικές, αποδιαρθρώνουν την οικονομία, καταστρέφουν το περιβάλλον» τονίζει σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια:

«Γιατί η επιλογή της εγκατάστασης και λειτουργίας του φαραωνικού ΣΜΑ έγινε με ταξικά κριτήρια, στις ήδη υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, χωματερή  Δερβενίου κ.ά.) και φτωχικές Δυτικές Συνοικίες, έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, και σε βάρος του περιβάλλοντος, αφού δεν εφαρμόζεται η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, κομποστοποίηση,  με μικρές μονάδες κτλ., ενώ αντίθετα συνδέεται με την περιβαλλοντικά καταστροφική καύση των σκουπιδιών, για την οποία έχει ήδη δοθεί άδεια στον «ΤΙΤΑΝ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν αποκορύφωση της μνημονιακής μετάλλαξής του το καλοκαίρι του 2015,  καταντά να εγκαινιάζει σήμερα το ΣΜΑ Ευκαρπίας, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει διασυνδέσεις με τμήμα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου, ενώ πριν από ελάχιστα χρόνια, ως αντιπολίτευση, ήταν ριζικά αντίθετος στην κατασκευή του.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, έκανε δηλώσεις έντονης ικανοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Αλλοίμονο αν η Ν.Δ. δεν ήταν ο γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και των κάθε λογής «επιχειρηματιών», που επί χρόνια λαθροβιούν σε βάρος του δημοσίου.

Η παρουσία του κ. Φάμελλου στα εγκαίνια, μάλλον συνιστά την επιβράβευσή του για τους «αγώνες» που έδινε μαζί με τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν το κίνημα ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, δεκάδες αγωνιστές του οποίου σύρθηκαν κατόπιν στα δικαστήρια.

Επειδή όμως σ αυτήν τη χώρα δεν τρώμε όλοι λωτούς, ούτε έχουμε κοινά συμφέροντα με τους μεγαλοεργολάβους, το Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, καλεί τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Θεσσαλονίκης σε διαμαρτυρία την ημέρα των εγκαινίων, Δευτέρα  6 Μάρτη, στις 10.00΄ το πρωί, στο χώρο δίπλα στο ΣΜΑ.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, θα είναι εκεί παρούσα, και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να δώσουμε δυναμικά το «παρών», για να δηλώσουμε ότι συνεχίζουμε αταλάντευτοι τους αγώνες ενάντια στη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενάντια στις ολέθριες μνημονιακές πολιτικές, στην εξαθλίωσή μας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, σταθερά απέναντι σε όλους όσοι τα υπηρετούν».

Δικτύωση: Από τον Φαραωνικό ΣΜΑ Ευκαρπίας, σε ένα αχρείαστο έργο

«Η πανηγυρική εγκαινίαση του ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι όχι μόνο προκλητική αλλά και ατεκμηρίωτη τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των υπερασπιστών του» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστέρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Δικτύωσης:

«Στον σχεδιασμό του 2005, που εφαρμόσθηκε απρόσκοπτα τελικά, προβλέπονταν δυναμικότητα 400.000 τον/έτος σύμμεικτων αποβλήτων, προερχόμενα από το 60% του Δ. Θεσσαλονίκης και το σύνολο των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Εύοσμου, Παύλου-Μελά, Νεάπολης – Συκιών και  Ωραιοκάστρου με προορισμό το εργοστάσιο επεξεργασίας που προβλέπονταν στη Μαυρορράχη (απόσταση 35 χιλιόμετρα περίπου).Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση οριακά θα μπορούσε να δικαιολογηθεί  αυτή η επιλογή με δεδομένο ότι η κατασκευή και λειτουργία ΣΜΑ είναι αποδοτική οικονομικά όταν η απόσταση μεταφοράς είναι μεγαλύτερη των 30 χλμ.  και η ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων ξεπερνά τους 20 τόνους. Στον ΠΕΣΔΑ ΚΜ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας) που πρόσφατα εγκρίθηκε , η δυναμικότητα του ΣΜΑ Ευκαρπίας μειώνεται στους 230.000 τον/έτος με προέλευση από τους ίδιους προαναφερθέντες Δήμους και προορισμό την ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) δυτικού  τομέα Θεσσαλονίκης που θα χωροθετηθεί στη βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι Δήμοι της Δυτ. Θεσσαλονίκης αντί να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους κατ’ ευθείαν στη ΜΕΑ Δυτ. Θεσσαλονίκης, θα τα μεταφέρουν στο ΣΜΑ Ευκαρπίας σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη ,όπου αφού συμπιεσθούν θα πρέπει να μεταφερθούν στη ΜΕΑ Δυτ. Θεσσαλονίκης αφού διανύσουν άλλα τόσα χιλιόμετρα γυρνώντας πίσω.

Να περιμένουμε από τους εμπνευστές αυτού του σεναρίου οικονομική κοστολόγηση και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ;

Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα-σκοπιμότητα αυτού του έργου και πως συνάδει με το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων);

Πρόκειται για αστοχία ή απομεινάρι του παλιού σχεδιασμού που αναγκαστικά θα αποδεχθούμε;

 Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι εκτός από το ΣΜΑ Ευκαρπίας που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ ΚΜ δαπάνες άλλων 44 εκατ. ευρώ για κατασκευή δικτύου ΣΜΑ στη Κεντρ. Μακεδονία που θα τροφοδοτούν με συμπιεσμένα σύμμεικτα απόβλητα τις δύο ΜΕΑ ,δυτικού τομέα (261.600 τον/έτος) και ανατολικού τομέα στον Αγ. Αντώνιο(129.300 τον/έτος), συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για σαφή επιλογή με καθοριστικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι η συμπίεση των σύμμεικτων απορριμμάτων στους ΣΜΑ δυσχεραίνει την εξαγωγή ανακυκλώσιμων υλικών  στις ΜΕΑ, ενώ διευκολύνεται και αυξάνεται η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF) και κακής ποιότητας κομπόστ (CLO),καταλαβαίνουμε  ότι έτσι   εξυπηρετείται  ο απροκάλυπτος σκοπός του λόμπυ της καύσης στην περιοχή μας, των κ. Γεράνη ,  Μπουτάρη,  Κυρίζογλου, Δανιηλίδη και των κυβερνητικών υποστηρικτών τους, για «ενεργειακή αξιοποίηση». Αυτή είναι η αναίρεση στην πράξη της σαφούς κατεύθυνσης του ΕΣΔΑ για «Προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάκτηση υλικών, έναντι της παραγωγής δευτερογενών καυσίμων στα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων».

Οι  υποδομές , εγκαταστάσεις και τεχνολογία  που χρησιμοποιείται  καθορίζεται  από το μοντέλο που επιλέγεται  και κάθε άλλο παρά ουδέτερα είναι. Η τομή που επιχειρήθηκε με τον ΕΣΔΑ δεν ολοκληρώθηκε στο περιφερειακό επίπεδο σχεδιασμού γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων δεν θέλησε να συγκρουσθεί με τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα και το αυτοδιοικητικό πολιτικό προσωπικό που τα υπηρετεί. Όμως η κοινωνία που έχει και τον τελικό λόγο δεν μίλησε ακόμα…»