Θύματα κυκλωμάτων πορνείας νεαροί πρόσφυγες

Σοβαρές καταγγελίες ότι υπάλληλοι φύλαξης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων εξωθούν νεαρούς πρόσφυγες, ακόμη και ανήλικους, στην πορνεία είδαν το φως της δημοσιότητας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι υπάλληλοι φύλαξης φέρεται να λειτουργούν ως προαγωγοί, λαμβάνοντας ποσοστά από τα χρήματα που λαμβάνουν όσοι δεχθούν να εργαστούν για το κύκλωμα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα οποία έφεραν στο φως το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, φύλακες στα κέντρα κράτησης της Γερμανίας πλησίαζαν νέους άνδρες, από 16 ετών και άνω, κατά προτίμηση εμφανίσιμους, και τους πρότειναν να προσφέρουν υπηρεσίες σεξ, οι οποίες μάλιστα ακριβοπληρώνονταν.

Ένας από τους φύλακες ασφαλείας δήλωσε ότι κέρδιζε 20 ευρώ για κάθε ραντεβού που έκλεινε. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, οι πρόσφυγες που επιλέγονται «πρέπει να είναι νέοι, όμορφοι. Από 16 ετών και πάνω. Όσο νεότεροι τόσο πιο ακριβό το αντίτιμο της ερωτικής συνεύρεσης με τον πελάτη».

Πολλοί, λόγω της απελπισίας και της ανάγκης για χρήματα, δέχονται.

Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα μίλησε ένας 20χρονος Αφγανός του οποίου η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε. Είπε ότι ένας φύλακας τον πλησίασε και τον ρώτησε «αν θέλει να κάνουν μαζί δουλειές, νε κερδίσει χρήματα».

Του είπε ότι αν κάνει σεξ με γυναίκες, θα κερδίζει από 30 έως 40 ευρώ. «Ντρέπομαι πολύ», υποστήριξε, «αλλά δέχτηκα».

Κοινωνική λειτουργός σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο ανέφερε ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσε τις «περίεργες δοσοληψίες» που είχαν οι φύλακες με τους νεαρούς πρόσφυγες. Όταν είδε έναν φύλακα να δίνει χρήματα σε κάποιον από αυτούς, ρώτησε, έψαξε και επιβεβαίωσε ότι ήταν χρήματα κερδισμένα από πορνεία.

Η υπηρεσία Ενσωμάτωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες αυτές για οργανωμένο δίκτυο πορνείας εξετάζονται σοβαρά, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι μεγάλο και εντείνεται. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι το 75% των προσφύγων εξαναγκάζονται σε κάποια μορφή εργασίας, ακόμη και στην πορνεία, σε γάμους σε παιδική ηλικία ή βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλες μορφές εκμετάλλευσης.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει στη Γερμανία αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που εξωθούνται στην πορνεία, ενώ το πάρκο Τιεργκάρτεν του Βερολίνου θεωρείται «σημείο συνάντησης» για μεγαλύτερους άνδρες που αναζητούν ερωτική συντροφιά επί πληρωμή από αγόρια στην εφηβεία.

Πηγή: efsyn.gr