in

Θα εκπροσωπηθεί ο Δ. Θεσσαλονίκης στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση

Θα εκπροσωπηθεί ο Δ. Θεσσαλονίκης στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση

Την εκπροσώπηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ως πολιτικώς ενάγοντος στη Δευτεροβάθμια δίκη της υπεξαίρεσης καθώς και τις αμοιβές των πληρεξουσίων δικηγόρων του Δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 19ης τακτικής συνεδρίασής του. 

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί στους δικηγόρους Θεσσαλονίκης Νικόλαο Χατζηνικολάου και Δημήτριο Νούσιο. Στους δύο νομικούς δόθηκε η εντολή και πληρεξουσιότητα να παρασταθούν κατά τη δικάσιμο της 22ης Οκτωβρίου 2013 ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης κατά των εφέσεων που άσκησαν οι Π. Σαξώνης, Μ. Λεμούσιας, Β. Παπαγεωργόπουλος, Γ. Γκαϊδατζής και Θ. Γκόλας, ως πολιτική αγωγή για την ηθική βλάβη που υπέστη ο Δήμος από τις διαπραχθείσες  πράξεις.

 «Η υπόθεση αυτή θεωρείται ιδιαίτερης και εξαιρετικής σημασίας για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεν νομίζω ότι υπάρχει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που να έχει ένσταση στο να παρίσταται ο Δήμος ως πολιτική αγωγή στη συγκεκριμένη δίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ δεν είναι αίθουσα δικαστηρίου, η δίκη γίνεται στο δικαστήριο και δεν την κάνουμε εμείς» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σημειώνοντας ότι η ανάθεση σε τρίτους της εκπροσώπησης του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απαξίωση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά γίνεται για λόγους ηθικής και δεοντολογίας.  

Το άρθρο 281 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι «για την εξώδικη ή δικαστική αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία ή σπουδαιότητα και απαιτούν εξειδικευμένη νομική γνώση ή εμπειρία η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Επιπλέον ανέφερε ότι το θέμα κατατέθηκε ως έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι στις 22 Οκτωβρίου γίνεται η Δευτεροβάθμια δίκη της υπεξαίρεσης και σύμφωνα με τη διαδικασία πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση η οποία θα συζητηθεί στη συνέχεια και θα επικυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή και πρόσθεσε:  «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να εκπροσωπηθεί ως πολιτική αγωγή και να υπερασπισθεί για λογαριασμό των δημοτών τα νόμιμα συμφέροντα του. Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν το Δήμο πήραν εντολή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενήργησαν και λειτούργησαν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Δήμου. Δεν κρίνονται εκ του αποτελέσματος δηλαδή ότι κάποιοι καταδικάστηκαν ισόβια, αλλά κρίνονται από το πώς υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του Δήμου. 

Το βασικό ερώτημα είναι αν παρίσταται ή όχι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως πολιτικώς ενάγων στη συγκεκριμένη δίκη και η απάντηση είναι καταφατική με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου σε νομικά θέματα Απόστολος Σοφιαλίδης. Επιπλέον σημείωσε ότι η όλη ποινική διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες όπως και στον πρώτο βαθμό και για τον χειρισμό της απαιτούνται εξειδικευμένες και αυξημένες νομικές γνώσεις και εμπειρίες, δεδομένου ότι οι ποινικές δικογραφίες είναι ογκωδέστατες, δαιδαλώδεις και παρουσιάζουν σημαντικές ερμηνευτικές δυσχέρειες τόσο επί νομικών όσο και επί πραγματικών θεμάτων.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία νομικής υποστήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης η ηθική βλάβη συνίσταται στη μείωση του κύρους και της πίστης του Δήμου ως νομικού προσώπου ενόψει της προκληθείσης καθολικής σχεδόν αμφισβήτησης των πολιτών αναφορικά με τη σύννομη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του και της ικανότητάς του να διαχειρίζεται με την πρέπουσα προσοχή και διαφάνεια την περιουσία του και τα χρήματα εν τέλει των πολιτών».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί η κεντροαριστερά να συστήσει νέο κόμμα εξουσίας;

Εκδήλωση: “Το νερό ως κοινό αγαθό: από τη θεωρία στην πράξη”