Τα οικονομικά νέα της ημέρας

Σε έμμεση παραδοχή λάθος προτεραιοτήτων που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ανέλαβε «τη σωτηρία της Ελλάδος», προχώρησε ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση απ’ αυτή που έπρεπε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, δηλαδή στο χρέος και στο έλλειμμα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. 
Με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ ρίχνει όλο το βάρος στην πίεση για “διαρθρωτικές αλλαγές” στο ασφαλιστικό, το εργασιακό, το κόστος εργασίας κοκ. Επίσης, ανοίγει την πόρτα για επέκταση της επιρροής του και μετά το 2013 και το τυπικό τέλος του Μνημονίου:

Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου επιβεβαίωσε στην ουσία «τις επιφυλάξεις» που είχαν διατυπωθεί αναφορικά με την πολιτική που θα υποχρεωνόταν να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Ο κ. Τόμσεν ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Οπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος ήταν η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις καθώς και η φορολογική εναρμόνιση. (πηγή Ελευθεροτυπία)

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση προβληματίζεται για το πώς θα βγει ξανά στις αγορές για δανεισμό, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί να επιβληθούν κυρώσεις σε όλες τις χώρες που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας. Τέλος, κατέγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν δείξει “πατριωτική στάση” απέναντι στην κρίση:
“Ενα θολό τοπίο για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες, μετά τη σύνοδο κορυφής. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ), πραγματοποιεί επαφές με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη, σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει. 
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στη συζήτηση των ηγετών για την οικονομική διακυβέρνηση «δεν είχαμε αντίρρηση» όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ. παρά το γεγονός ότι σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα). «Ηδη εμείς με πόνο επιβάλλουμε και ακολουθούμε ένα σκληρό πρόγραμμα», είπε και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί «χωρίς χαλάρωση».”
(Πηγή Ελευθεροτυπία)

Ξεκινούν σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011, αλλά και την αποτίμηση των αστοχιών του φετινού προϋπολογισμού. 
Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί το μέτρο της περαίωσης «μαμούθ» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τις μεγάλες αποκλίσεις τόσο στα φορολογικά έσοδα (που έχουν βασική αιτία την αδυναμία είσπραξης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής) αλλά και στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
Θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα υπό εξέταση μέτρα περιστολής δαπανών (αμυντικών, επενδυτικών κλπ) και εύρεσης εσόδων (αύξηση ΦΠΑ, φόρου στα καύσιμα, αλλαγή φορολόγησης στα τσιγάρα κλπ) για να διασφαλιστούν οι όροι του Μνημονίου. 
(πηγή enet.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόσο κοστίζει μια κατάληψη στέγης στο κέντρο του Παρισιού;

Ανακοινώσεις του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για τα γεγονότα της Πάτρας