Τα ΕΛΠΕ διέκοψαν τη συνεργασία τους με εταιρεία που παρακολουθούσε πολίτες στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Την διακοπή της συνεργασίας του με την εταιρεία επικοινωνίας One Team ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια καθώς η εν λόγω εταιρεία προχώρησε σε παρακολούθηση ατόμων, περιγραφή των πολιτικών τους πεποιθήσεων και δράσεων, όπως προκύπτει από έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο έκθεσης για πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, το οποίο είχε παραγγείλει ο Όμιλος.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Μετά την διαρροή της έκθεσης τα ΕΛΠΕ κατήγγειλαν τη σύμβαση με την εταιρεία εκφράζοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση με οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους.

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εσωτερικό κείμενο γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης», το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Όμιλο στις 31 Οκτωβρίου».

 Όπως προκύπτει από τα όσα διέρρευσαν στο διαδίκτυο, η εταιρεία έστησε έναν κανονικό μηχανισμό παρακολούθησης αναλύοντας με πολλές λεπτομέρειες τα στοιχεία των κατοίκων που έχουν ενδιαφερθεί και διαμαρτυρηθεί για το θέμα της δυσοσμίας στο Κορδελιό αλλά και όσους έχουν κατηγορήσει ως ρυπαντές τα ΕΛΠΕ. Παρουσιάζονται επίσης οι πολιτικές πεποιθήσεις πολλών κατοίκων, μεταξύ αυτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δημοτικών συμβούλων για τους οποίους υπάρχουν εκτός των στοιχείων της πολιτικής παράταξης που ανήκουν, κρίσεις και χαρακτηρισμοί για την στάση τους σχετικά με το θέμα αυτό από την ίδια την εταιρεία επικοινωνίας. 

Αναφορές υπάρχουν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καταγραφή κυρίως των  αναρτήσεων και ανακοινώσεων κινήσεων –ομάδων πολιτών όπως «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» και του «Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης»,  που δραστηριοποιούνται σχετικά με το θέμα της δυσοσμίας στο Κορδελιό αλλά και με στοιχεία για  το πόσοι εκ των μελών των συλλόγων και των κινήσεων συμμετέχουν και στο δημοτικό συμβούλιο.

Η «χαρτογράφηση» των ομάδων πολιτών που ασχολούνται με το θέμα εκτείνεται και στις ενώσεις και συλλόγους γονέων που έχουν διαμαρτυρηθεί για την δυσοσμία (υπάρχουν ακόμη και τηλεφωνικές καταγραφές για διαμαρτυρίες πολιτών στα ΕΛΠΕ) , περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και το σύνολο των εκδηλώσεων που έχουν γίνει για το θέμα με αναφορές για το τι είπε ποιος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωσή για το θέμα δηλώνοντας ότι "άπτεται των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων" και θέτει μεταξύ άλλων ερωτήματα, όπως για το αν παραγγέλθηκε από τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. συγκεκριμένη έρευνα, σε ποια εταιρεία και με ποιο θέμα, αν παραδόθηκε στη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ η  έκθεση της έρευνας, πότε και με ποιο περιεχόμενο, αν υπήρχαν αναφορές σε πολίτες στη δραστηριότητα τους και στην κομματική τους ένταξη, σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ποιοι είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο της έκθεσης και πως χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της. 

«Επειδή βρισκόμαστε στο 2017 και όχι… στο 1967 περιμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Εάν όλα αυτά δεν ισχύουν θα πρέπει να τα διαψεύδουν.  Η δε Oneteam AE, πριν απειλήσει με διώξεις ας απαντήσει στο εάν έχει καταγράψει στην έκθεσή της ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις πολιτών, εάν αποτελεί στοιχείο των ερευνών της η δραστηριότητα και η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, εάν έκανε χρήση καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, εάν τα παραπάνω τα θεωρεί σύννομα ή τα καταδικάζει» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ: 

«Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αποδίδουν στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του διυλιστηρίου  Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ διευκρινίζει ότι:   

Το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης», το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Όμιλο στις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί από τα ΕΛΠΕ και δεν έχει παραδοθεί, κατόπιν δε των δημοσιευμάτων ο Όμιλος ΕΛΠΕ προχώρησε άμεσα στη καταγγελία της σύμβασης και στη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία, εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του για οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους.

Ο Όμιλος ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκφράζει τη συγνώμη του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις αντιδεοντολογικές αναφορές του κειμένου αυτού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πλαίσιο δεοντολογίας και τις αρχές λειτουργίας των ΕΛΠΕ και την -ήδη καταγγελθείσα- σύμβαση ανάθεσης του έργου».

Πηγή: stokokkino.gr

/

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε., στην οποία αναφέρει:

«Με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό και έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τους κατοίκους της περιοχής, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εταιρία ΕΛΠΕ, φέρεται να παρήγγειλε «έρευνα» η οποία παραπέμπει σε κανονικό φακέλωμα και ασφαλίτικες μεθόδους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα τα ζήλευαν και οι μυστικές υπηρεσίες, καθώς περιέχει πληθώρα καταγραφών από κινήσεις, παρεμβάσεις, συζητήσεις, ακόμα και προσωπικά στοιχεία βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και κατοίκων που συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και στοιχεία κινήσεων, φορέων, οι οποίοι αντέδρασαν ή πήραν θέση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αντί η εταιρεία ΕΛΠΕ να απολογηθεί και να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, αυτή φέρεται επιπλέον να έκανε και φακέλωμα και παρακολούθηση αυτών που κινητοποιούνται για να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Δεν μας προξενεί εντύπωση η ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν συνιστά μια απλή εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μονοπώλια και οι μεγάλες εταιρίες στον καπιταλισμό έτσι λειτουργούν, αφού αποτελούν «κράτος εν κράτει», έχουν την πραγματική εξουσία.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν σε μια εταιρία, που μάλιστα συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και γενικότερα αν σε εταιρίες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,  μπορούν να χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι παρακολούθησης των πολιτών και των μαζικών φορέων τους

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής δεν τρομοκρατούνται ούτε θα υποχωρήσουν κάτω από τέτοιες μεσαιωνικές μεθόδους.

Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρει: 

«ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΥΣΟΣΜΙΑ» ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ;;

Περίεργες «μελέτες», που αφορούν το οξυμένο πρόβλημα της δυσοσμίας που απασχολεί τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες.
Μελέτες, τις οποίες, απ΄ ότι φαίνεται,  ανέθεσαν τα ΕΛΠΕ σε ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να τους συμβουλεύσουν πώς να «αντιμετωπίσουν» την έντονη δραστηριότητα των κατοίκων για το ζήτημα, και τη συναντίληψη της τοπικής κυρίως κοινωνίας, ότι η δυσοσμία μάλλον προέρχεται από τη λειτουργία των ΕΛΠΕ.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα προς τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, αλλά και προς το αρμόδιο Υπουργείο:

Αληθεύει ότι οι «μελέτες» αυτές έχουν πλήρη χαρτογράφηση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, την οικογενειακή τους κατάσταση, την πολιτική τους σταδιοδρομία, ακόμη και τη στάση που κρατούν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του τύπου: «δείχνει να ελέγχει την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως προς το ζήτημα αυτό»;;

Αληθεύει ότι οι «μελέτες» αυτές έχουν πλήρη χαρτογράφηση όλων των πολιτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται τοπικά, μέσω διαφόρων Κινήσεων Πολιτών κτλ. με πλήρη στοιχεία για τη δημόσια παρουσία τους, ακόμη και π.χ. πόσα άρθρα έχουν αναρτήσει σε εφημερίδα; Και μάλιστα για κάποιους που δεν έχει στοιχεία αναφέρει ότι χρήζουν περισσότερης διερεύνησης;

Αληθεύει ότι έχει καταγραφή με τα ονοματεπώνυμά τους, των πολιτών οι οποίοι τηλεφωνούν προς τα ΕΛΠΕ για να διαμαρτυρηθούν για τη δυσοσμία;;΄Ηταν ενημερωμένοι οι πολίτες ότι καταγράφονταν τα ονοματεπώνυμά τους  (πιθανά και οι συνομιλίες);;;

Αληθεύει ότι με έμμεσο τρόπο η εταιρεία που έκανε τις «μελέτες» υποδεικνύει στα ΕΛΠΕ να διερευνήσουν για τη δημιουργία θετικών πυρήνων οι οποίοι, μέσω της επιστημονικής θέσης τους θα αποφανθούν ότι είναι άλλοι οι παράγοντες της δυσοσμίας;;

Αν όλα αυτά αληθεύουν, τι έχει να πει η Διοίκηση των ΕΛΠΕ η οποία ανέθεσε τις «μελέτες» και προφανώς έγινε αποδέκτης τους, και τι έχει να απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο, δεδομένου ότι το δημόσιο κατέχει (ακόμη) μέρος των μετοχών των ΕΛΠΕ;

Συμφωνούν ότι με αυτόν το «σύγχρονο» τρόπο, ο οποίος όμως θυμίζει τις καταγραφές από τις γνωστές παρακολουθήσεις της ασφάλειας για τους αριστερούς, στοιχειοθετούνται μελέτες οι οποίες μπορούν να καταστούν ωφέλιμες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, και πολύ περισσότερο για το κοινωνικό σύνολο;

Προτίθενται να πάρουν θέση;

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών, περιμένουμε τις απαντήσεις τους….

Το Γραφείο Τύπου».