in

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εν κινδύνω. Του Γιάννη Παντή

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εν κινδύνω. Του Γιάννη Παντή

Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια κλιμακούμενη διαδικασία συρρίκνωσης και απορρύθμισης συνεπεία των λανθασμένων θεσμικών παρεμβάσεων, της υποχρηματοδότησης (μείωση κατά 60% του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 70% των δημοσίων επενδύσεων), του περιορισμού των κονδυλίων έρευνας, της συνεχούς ελάττωσης του προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, κατάργηση διδασκόντων 407/80), της εφεδρείας και της επαπειλούμενης διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Τα μέλη του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που τα τρία αυτά χρόνια έδωσαν την προσωπική τους σφραγίδα στην προσπάθεια να κρατηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια όρθια αρχίζουν να κουράζονται από τις συνεχείς αντιστάσεις και έτσι ένα κλίμα απογοήτευσης και φόβου για το αύριο αρχίζει να πλανάται πάνω από τα ΑΕΙ της χώρας. Οι φοιτητές μας βλέπουν μπροστά τους το 60% της ανεργίας των νέων και απογοητεύονται για το μέλλον τους ,ενώ οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί μας φοιτητές ψάχνουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε όποιο μέρος του κόσμου υπάρχει η δυνατότητα απλής ή μεταδιδακτορικής εργασίας. Ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα περίπου 120.000 ανθρώπων με υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα από καθηγητές πανεπιστημίου έως νέοι διδάκτορες εγκαταλείπουν την χώρα (brain drain) αναζητώντας νέες ευκαιρίες αξιοπρεπούς εργασίας.

Τι άραγε μπορεί να περιμένει για το μέλλον της μια χώρα:

Όταν δεν μπορεί να συγκρατήσει και να εμπνεύσει όλο αυτό το υψηλότατο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό ανθρώπινο δυναμικό;

Όταν δεν υπάρχει προοπτική και ελπίδα για τα πανεπιστήμια της;

Όταν δεν υπάρχει όραμα παιδείας, σχέδιο ανάπτυξης, διάθεση βελτίωσης της ζωής των πολιτών της;

Όταν στο όνομα της κάλυψης των λογιστικών ελλειμμάτων της επιλέγει το έλλειμμα παιδείας, το έλλειμμα έρευνας και καινοτομίας, το έλλειμμα προοπτικής και ελπίδας;

Σε αυτή λοιπόν την οριακή κατάσταση της χώρας τα ελληνικά πανεπιστήμια οφείλουν να μείνουν όρθια, να αναδιαμορφωθούν, να αναστοχαστούν πάνω στην δυναμική του ακαδημαϊκού και κοινωνικού τους ρόλου, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την εκπαιδευτική και ερευνητική τους δραστηριότητα, να δώσουν στην ελληνική κοινωνία την ελπίδα της γνώσης κρατώντας τα φωτεινά μυαλά της Ελλάδας σε μια δορυφορική τροχιά γύρω από αυτά. Για να επιτελέσουν όμως τα ελληνικά πανεπιστήμια όλα τα παραπάνω θα πρέπει προηγουμένως η ακαδημαϊκή κοινότητα να σταματήσει τον εκφυλισμό τους, την συρρίκνωση τους, την συνεχιζόμενη απορρύθμισή τους, την διαφαινόμενη διάλυση τους έτσι ώστε να αποκτήσουν όλοι και πάλι ελπίδα και νέες ευκαιρίες.

Σε αυτή την δύσκολη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά περίοδο, είναι η ώρα για την δημιουργία του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας» με κύριο έργο, αφενός να διαφυλάξει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και την διάλυση και αφετέρου να διαμορφώσει τις συνθήκες για την αναγκαία αυριανή εκπαιδευτική αναβάθμιση. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο βελτίωσης και αναβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού χώρου. Ένα σχέδιο αναβάθμισης των πανεπιστημίων μας ( σε αντικατάσταση των νόμων 4009 και 4076) που να εστιάζει στην βελτίωση της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, της αυτονομίας και της λειτουργικότητας τους, την ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση της φοιτητικής μέριμνας, την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας στις εσωτερικές διαδικασίες εκλογών και εξελίξεων, την πλήρη διαφύλαξη του κοινωνικού ρόλου τους με την δωρεάν παροχή του κοινωνικού αγαθού της παιδείας και την ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

Ας επενδύσουμε στην παιδεία ως μέσο για την οριστική αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης που βιώνουμε. Ας επενδύσουμε στα πανεπιστήμια μας, στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην καινοτομία. Ας επενδύσουμε στην ελπίδα.

Ιωάννης Δ. Παντής, Καθηγητής Οικολογίας και Αντιπρύτανης ΑΠΘ

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Θρησκευτικά και το τέρας του Λοχ Νες. Του Αρη Χατζηστεφάνου

Τέρμα πια στις αυταπάτες για τον Γιάννη Μπουτάρη