Τα Δέντρα της Αλ. Σβώλου εκπέμπουν SOS - Συνάντηση Ενημέρωσης την Τρίτη

Η κατάσταση του φυλλώματος των δέντρων φτελιάς των δρόμων Αλ. Σβώλου και Τσιμισκή χειροτερεύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης παρουσίας του φυλλοφάγου εντόμου Xanthogaleruca luteola.

Η πληθυσμιακή του έκρηξη συνδέεται τόσο με τις αυξανόμενες θερμοκρασίεςκατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και με τη δυσκολία αποτελεσματικής επέμβασης σε δέντρα που βρίσκονται εντός του αστικού δικτύου. 

Το Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), αλλά και την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά μια πειραματική εφαρμογή εντομοαπωθητικής κόλλας στα δέντρα της περιοχής.

Σκοπός: Η μείωση των προβλημάτων που προκαλεί η έντονη παρουσία του εντόμου.

Εφαρμογή: Τοποθέτηση ζωνών με ειδική εντομοαπωθητική κόλλα στα δέντρα, ώστε να παγιδευτούν τα έντομα κατά την κίνηση τους επάνω στον κορμό και στη συνέχεια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της πειραματικής εφαρμογής. 

Αν τα τελικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε παρόμοια επέμβαση θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές.

Ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής αναφορικά με το πρόβλημα, αλλά κυρίως με την πειραματική εφαρμογή, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 19:00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.