Συνέντευξη στην Προλεταριακή Σημαία των σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις στο χώρο τους
Οι κινητοποιήσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για τα σχέδια του κεφαλαίου στην παιδεία και για το πώς αυτά προωθούνται με απροκάλυπτο και θρασύ τρόπο την εποχή του Μνημονίου. Αποτελούν ακόμα απόδειξη για το ότι ο ενωτικός, μαζικός αγώνας μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία είναι μονόδρομος για το δικαίωμα λαού και νεολαίας στη δωρεάν παιδεία και την αξιοπρεπή εργασία.
Προλεταριακή Σημαία:
Πότε άρχισαν οι κινητοποιήσεις στο χώρο σας και γιατί;
Σπουδαστές ΚΩΘ:
Αρχίσαμε πέρσι με μια κατάληψη περίπου 2 εβδομάδων. Προβλήματα υπήρξαν πολλά. Οι καθηγητές ήταν απλήρωτοι, πράγμα πολύ σημαντικό. Εχουμε μεγάλο κτηριακό πρόβλημα, καθώς το κτήριό μας είναι απαράδεκτο και οι συνθήκες ανυπόφορες. Ο προϋπολογισμός μειώνεται, με αποτέλεσμα να χάνουμε παροχές. Συνολικά το επάγγελμα του μουσικού είναι πολύ υποτιμημένο.
Επίσης διαμαρτυρηθήκαμε για την εντατικοποίηση των σπουδών, η οποία χειροτερεύει σημαντικά. Συγκεκριμένα, εάν δεν περάσεις το έτος σπουδών για 2 φορές διαγράφεσαι από το Ωδείο. Εχουμε πρόβλημα με τις υποχρεωτικές παρουσίες, αφού επιχειρήθηκε από 7 απουσίες που δικαιούμαστε να γίνουν 3. Τέλος, κόψανε τη 2η εξεταστική που δικαιούμασταν. Συνολικά, το πρόγραμμα σπουδών έχει γίνει πολύ εντατικό. Ετσι, αποφασίσαμε μέσα από συνέλευση του συλλόγου σπουδαστών να κάνουμε κατάληψη και να γνωστοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματά μας.
Προλεταριακή Σημαία:
Προβλήματα που επιδεινώθηκαν στη συνέχεια και σας ανάγκασαν σε νέες κινητοποιήσεις.
Σπουδαστές ΚΩΘ:
Στα πλαίσια του Μνημονίου έγιναν περικοπές κονδυλίων και φυσικά ο πολιτισμός και η μουσική είναι από τους πρώτους που την πληρώσανε. Ο προϋπολογισμός του Ωδείου μειώθηκε από 1,2 εκατομμύρια σε 800.000 ευρώ και η διοίκηση αποφάσισε να ρίξει το βάρος στις πλάτες μας για να καλύψει τον προϋπολογισμό, λες και είμαστε υπεύθυνοι εμείς για την κατάσταση στην παιδεία ή γενικότερα. Συγκεκριμένα, η διοίκηση θέλησε να επιβάλει δίδακτρα 1.000 ευρώ για να καλύψει τον προϋπολογισμό, διαλύοντας κάθε έννοια δωρεάν παιδείας. Επιχειρήθηκε να αυξηθούν τα εξέταστρα των εισαγωγικών εξετάσεων από 60 σε 100 ευρώ. Τέλος, επιχείρησαν να επιβάλουν μια στημένη διαδικασία αξιολόγησης (η οποία τυπικά είναι θεσμική και νόμιμη αλλά καθ’ όλα διαβλητή…) στους συμβασιούχους καθηγητές. Ανθρώπους πτυχιούχους, με μεγάλη εμπειρία, που διδάσκουνε χρόνια στο Ωδείο. Ουσιαστικά, καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα που όφειλε να δίνει το πτυχίο.
Αποδείχθηκε ότι όλοι, μαθητές, σπουδαστές, καθηγητές, οφείλαμε να κινητοποιηθούμε μαζί και ενωμένοι, γιατί είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και τα ζητήματα μας αφορούν όλους. Ετσι γίνανε συνελεύσεις και οι σύλλογοι σπουδαστών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων συντονίστηκαν σε 3 κοινά αιτήματα. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στις κινητοποιήσεις. Τα άμεσα αιτήματά μας ήταν τα τρία σοβαρά ζητήματα που μας «έκαιγαν» εκείνη τη στιγμή. Να μην μπούνε δίδακτρα, να καταργηθούν τα εξέταστρα και να πάρουν όσοι αιτήθηκαν εξετάσεις τα λεφτά τους πίσω και να μη γίνουν οι νέες συμβάσεις με τους όρους που επέβαλε η διοίκηση.
Προλεταριακή Σημαία:
Πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε τα αιτήματά σας; Τι εμπόδια συναντήσατε;
Σπουδαστές ΚΩΘ:
Κινηθήκαμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων, κάνοντας συνελεύσεις και καθορίζοντας κάθε κίνησή μας. Οι τρεις σύλλογοι απαίτησαν αρχικά από τη διοίκηση να υπογράψει ότι αποδέχεται τα αιτήματά μας. Η διοίκηση τότε αποφάσισε να κάνει έναν ελιγμό, λέγοντας ότι έστειλε επιστολή στο υπουργείο, “για να εκφοβίσει το υπουργείο και φυσικά δεν προτίθεται να βάλει δίδακτρα”. Εγινε όμως σύντομα φανερό ότι αυτό ήταν μια υποκρισία: Απλά θέλανε να πετάξουν το μπαλάκι στο υπουργείο και να παρουσιάσουν την κατάσταση σαν αντικειμενική, ανεξάρτητη από τη θέληση όλων των εμπλεκομένων και τα συμφέροντά τους…
Ομως διέρρευσαν ηχογραφημένα πρακτικά όπου ο πρόεδρος του ΔΣ δήλωνε ότι θα έπρεπε τα ΜΜΕ να αναλάβουν το ρόλο της δημιουργίας κλίματος τετελεσμένου και να παρουσιαστεί έτσι η επιβολή διδάκτρων σαν αναγκαίο κακό. Μάλιστα η κυνικότητά του φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο στη φράση «Στο κρατικό ωδείο ο κόσμος δεν πρέπει να έρχεται επειδή είναι δωρεάν, αλλά για το επίπεδο των υπηρεσιών του.» Αυτές οι απροκάλυπτες δηλώσεις έπεισαν και τον πιο δύσπιστο ότι η διοίκηση είναι εχθρός μας, ότι υπάρχει συμπαιγνία εναντίον μας και ότι έπρεπε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Σε μια πολύωρη συνέλευση του συλλόγου αποκαλύφθηκαν στους σπουδαστές αυτά τα ζητήματα. Ετσι άνοιξαν τα μάτια των σπουδαστών και αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε πεδίο συνεννόησης με το ΔΣ.
Προλεταριακή Σημαία:
Ποιοι ήταν οι επόμενοι ελιγμοί του ΔΣ και πώς έληξαν οι κινητοποιήσεις;
Σπουδαστές ΚΩΘ:
Η επόμενη κίνηση του προέδρου ήταν να μας διασπάσει. Ζήτησε να μιλήσει με μια αντιπροσωπεία μόνο από το σύλλογο σπουδαστών. Στη συνέλευση, όμως, μετά από συζήτηση, αποφασίσαμε ότι πρέπει να κινηθούμε μαζικά και ότι δεν έπρεπε να αναθέσουμε τον αγώνα μας σε εκπροσώπους ή να μπούμε σε λογικές παζαρέματος. Ετσι κάναμε μαζική παράσταση και οι 3 σύλλογοι στο ΔΣ του Ωδείου την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, με παρουσία 100 περίπου ανθρώπων. Η μαζική και αποφασισμένη κινητοποίηση έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το ΔΣ και τότε έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Απάντησαν στα δίκαια αιτήματά μας με τραμπουκισμούς, δημιουργία έντασης και απειλές ακόμα και προσωπικές. Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση μας ανάγκασε μετά από 9 ώρες το ΔΣ να υποχωρήσει στα 2 από τα 3 αιτήματα. Δεσμεύθηκε δηλαδή για την κατάργηση των εξέταστρων και τη μη επιβολή διδάκτρων. Ηδη άρχισαν να δίνονται πίσω τα εξέταστρα σε όσους έχουν κάνει αιτήσεις για ακρόαση. Στο ζήτημα της αξιολόγησης το ΔΣ δεν έκανε πίσω, όμως και εκεί δεν τα παρατάμε. Ο σύλλογος αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διαδικασία και καλεί τους σπουδαστές να μη συμμετέχουν σε επιτροπές αξιολόγησης. Από τη διαδικασία αποφάσισαν να απέχουν και κάποιοι καθηγητές.
Προλεταριακή Σημαία:
Τι συμπεράσματα βγάλατε από τα γεγονότα αυτά;
Σπουδαστές ΚΩΘ:
Το συμπέρασμα είναι ότι θέλουν να κάνουν την παιδεία και τον πολιτισμό υπόθεση μιας μικρής ελίτ. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, αλλά ήδη προωθείται! Ζούμε ήδη στην εποχή αυτή… Μόνος δρόμος λοιπόν είναι να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αγωνιστούμε για τα κεκτημένα μας. Το επάγγελμά μας είναι απαξιωμένο. Θέλουμε να γίνουμε πραγματικοί μουσικοί, με αξιοπρέπεια.
Προλεταριακή Σημαία:
Εμείς αυτό που έχουμε να διδαχθούμε από τον αγώνα αυτό είναι ότι η νεολαία αναγκάζεται να ανακαλύψει ξανά το μονόδρομο της λαϊκής οργάνωσης και του μαζικού αγώνα. Οι αυταπάτες για τον ατομικό δρόμο και για τις «ειρηνικές διευθετήσεις» των κοινωνικών ζητημάτων καταρρέουν. Οι σπουδαστές αυτοί ανακάλυψαν ξανά τη δύναμή τους όταν είναι ενωμένοι, την αξία του συλλόγου, την ανάγκη για πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης. Ξεχώρισαν τους εχθρούς, τους ψεύτικους και τους πραγματικούς φίλους. Και κατέκτησαν με το σπαθί τους μια πρώτη νίκη. Η γραμμή της λαϊκής οργάνωσης και αντίστασης αποδείχθηκε ανάγκη των καιρών. Ομως η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ και δεν τελειώνει στο ΚΩΘ. Η μάχη μόλις έχει αρχίσει, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Η γενιά μας συνολικά στον καιρό της κρίσης και του Μνημονίου έχει μπει σε μια ιστορική περίοδο στην οποία οφείλει να συγκρουστεί με τον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό για να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Να φτιάξει εκ νέου εργαλεία πάλης. Τα νέα μέτρα που θα έρθουν στην παιδεία και ειδικά στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα είναι ανάλογης σκληρότητας, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Η απόφαση του συστήματος είναι να τελειώσει μια και καλή με το λαϊκό δικαίωμα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Γι΄ αυτό ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους σπουδαστές του ΚΩΘ. Από τη μία στο δρόμο του αγώνα για δωρεάν παιδεία σε όλη τη νεολαία, στις συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις που θα ξεσπάσουν ξανά σύντομα στο χώρο της παιδείας. Και, από την άλλη, στην επόμενη συνέντευξη που θα μας δώσουν, με αντικείμενο τις επόμενες κινητοποιήσεις τους!
από antigeitonies.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συλλήψεις προσφύγων στον Έβρο

Untitled