Συνελήφθη και η νέα επικεφαλής Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Σε 12 συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια συνάντησης των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων σε ξενοδοχείο σε νησί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία των συλλήψεων, τις οποίες έχουν σχολιάσει ακόμη οι αστυνομικές αρχές.

Την είδηση για τη σύλληψη των οκτώ μελών ΜΚΟ μαζί με τέσσερις ακόμη άλλους ανθρώπους μετέδωσε και η Hurriyet, η οποία ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα.

Ανάμεσα στους ακτιβιστές βρίσκεται και η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη γειτονική χώρα, Ιντίλ Εζέρ. Ούτε ένα μήνα είχε συλληφθεί ο προηγούμενος πρόεδρος, Τανέρ Κιλίτς, με «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες» που τον συνδέουν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι.

Η οργάνωση ζητάει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους, ενώ τονίζει ότι η τουρκική αστυνομία από την πλευρά της δεν έχει διευκρινήσει πού κρατούνται, αλλά και ούτε για ποιον λόγο συνελήφθησαν τα 12 άτομα.

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, μπόρεσαν να συλληφθούν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι γενικός γραμματέας της Δ.Α.

Πρόκειται για μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία και υπογραμμίζει την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η Idil Eser και όσοι και όσες κρατούνται μαζί της πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι παγκόσμιοι ηγέτες που βρίσκονται σήμερα στο Αμβούργο έχουν δείξει εξαιρετική ανέχεια στην κατάρρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Με τον πρόεδρο Ερντογάν να βρίσκεται ανάμεσά τους, τώρα είναι μια καλή στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ζητήσουνε την απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ακτιβιστές συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει πως, μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο εκπαιδευτές, ένας Γερμανός και έναν Σουηδός, καθώς και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Πηγή: efsyn.gr