in , ,

Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για την πορεία στις Σκουριές στις 9 Σεπτέμβρη του 2012

Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για την πορεία στις Σκουριές στις 9 Σεπτέμβρη του 2012

Διακόπηκε για την Τρίτη 12 Ιουνίου η δίκη των πέντε κατοίκων από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη για μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έγινε στις Σκουριές στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012, μία μέρα μετά από το συλλαλητήριο για την ΔΕΘ, όταν χιλιάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στο βουνό Κάκαβος με βασικό αίτημα να σταματήσει η λεηλασία της φύσης και η καταστροφή του όρους από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.

Η δίκη που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης διακόπηκε μετά από αίτημα της εισαγγελέα, που έγινε δεκτό από την έδρα για κρείσσονες λόγους, και συγκεκριμένα προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ένας αστυνομικός υπάλληλος που σήμερα απουσίαζε.

Οι πέντε κάτοικοι κατηγορούνται για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού ενώ άλλες 8 κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης πενταετίας από την ημέρα της κλήσης. Οι κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πορείας αλλά η δίωξη διατάχθηκε εκ των υστέρων.

Να θυμίσουμε ότι εκείνη την ημέρα δεκάδες διμοιρίες είχαν μετακινηθεί από την Θεσσαλονίκη (λόγω της παρουσίας τους στην Θεσσαλονίκη) και βρίσκονταν στο βουνό. Πριν καν πλησιάσει ο κόσμος στον χώρο της συγκέντρωσης αντιμετωπίστηκε με καταστολή, δακρυγόνα διασποράς, χημικά και κρότους λάμψης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί πολλών διαδηλωτών, μεταξύ αυτών και του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου ενώ ένας άλλος διαδηλωτής που χτυπήθηκε με ευθεία βολή υποβλήθηκε στη συνέχεια σε αφαίρεση σπλήνας.

Όλοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, αλλά και οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο, δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους κατηγορούμενους ούτε τους είδαν να διαπράττουν καμία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν επίσης ότι επρόκειτο για μια πολύ μαζική διαδήλωση στο βουνό που αριθμούσε περισσότερα από 2.000 άτομα καθώς και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τους περισσότερους δρόμους που οδηγούσαν στις Σκουριές με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αναγκαστούν να επιλέξουν έναν δασικό -αγροτικό  δρόμο προκειμένου να φτάσουν μετά από αρκετή ώρα στο σημείο της συγκέντρωσης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο που κατέθεσε επίσης σήμερα στο δικαστήριο ως μάρτυρας, η αστυνομία σταματούσε τα λεωφορεία των διαδηλωτών στην πορεία τους προς το βουνό για να πραγματοποιήσει έλεγχο και παράλληλα άνδρες με πολιτικά βιντεοσκοπούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες τους διαδηλωτές. Ερωτηθέντες οι αστυνομικοί υπάλληλοι από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αν είχαν δεχτεί εντολή για βιντεοσκόπηση απάντησαν αρνητικά και έτσι το ερώτημα ποιός κατέγραφε τους διαδηλωτές έμεινε αναπάντητο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με αναφορές που υπάρχουν στην δικογραφία ότι οι διαδηλωτές έκοβαν δένδρα για να εμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων προς και από το βουνό, αστυνομικός κατέθεσε στην σημερινή δίκη ότι ήταν οι εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός αυτοί που από το πρωί της ίδιας μέρας προχωρούσαν με ειδικά μηχανήματα στην κοπή δένδρων.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής που κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, όσο περνούσε η ώρα η καταστολή από πλευράς της αστυνομίας γινόταν ακόμη πιο έντονη με κρότου λάμψης και χημικά με στόχο “την τρομοκράτηση των κατοίκων που συμμετείχαν” ενώ παράλληλα ακολούθησε κυνηγητό σε όλη την διαδρομή αποχώρησης των διαδηλωτών από το βουνό.
Εκείνη την περίοδο, οι διωκτικές αρχές έστησαν μια βιομηχανία διώξεων εναντίον του κινήματος της Χαλκιδικής, συλλαμβάνοντας ή επιλέγοντας εκ των υστέρων άτομα από το σωρό με βάση την πεποίθησή τους σχετικά με τα μεταλλεία και με βάση το δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά ότι η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατηγορούμενος βρίσκεται κάτοικος της Μ. Παναγιάς που δεν συμμετείχε καν στην πορεία, πράγμα που βεβαιώθηκε από τον μάρτυρα ξάδερφο του, ο οποίος δήλωσε ότι εκείνη την ώρα ήταν μαζί του στο σπίτι του. Ο μάρτυρας είχε μάλιστα κληθεί αρχικά να απολογηθεί εκείνος ως ύποπτος 3 χρόνια μετά την πορεία, απαλλάχτηκε γιατί δεν ταυτοποιήθηκε απο το οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια κλήθηκε ο συνονόματος ξάδερφός του ο οποίος βρίσκεται σήμερα κατηγορούμενος.

Να αναφερθεί ότι όσοι κάτοικοι συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα και δικάστηκαν έχουν κριθεί αθώοι.

Στο δικαστήριο το παρών έδωσε και σήμερα πλήθος αλληλέγγυων στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη.

Σταυρούλα Πουλημένη

πηγή: Στο Κόκκινο
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ναυάγιο προσφύγων ανοιχτά της Αττάλειας – Εννέα οι νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά

11η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στην Θεσσαλονίκη-Μια γιορτή για το ποδήλατο, το περιβάλλον και το ελεύθερο σώμα