in , ,

Συναυλία ανθρωπιάς στο Μόναχο

Συναυλία ανθρωπιάς στο Μόναχο

Κάτοικοι του Μονάχου απαίτησαν να σηκωθεί τείχος μεταξύ των κατοικιών τους και του χώρου όπου θα φιλοξενηθούν 160 ασυνόδευτα ανήλικα. Και πράγματι το κατάφεραν. Μάλιστα, το εν λόγω τείχος ξεπερνάει σε ύψος αυτό του Βερολίνου, που επί χρόνια διχοτομούσε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τη Γερμανία.

Γράφει η Διαλεκτή Αγγελή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Κι ενώ ο «ελεύθερος κόσμος» υποδέχθηκε την είδηση της πτώσης εκείνου του Τείχους με εκδηλώσεις χαράς, από τότε, καθημερινά, ορθώνονται χιλιάδες άλλα τείχη, απτά δείγματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, που βρέθηκαν στο Μόναχο ως προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Παλλάδιον για προγραμματισμένη παράσταση με θέμα το προσφυγικό, έδωσαν συμβολική συναυλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μπροστά στο τείχος των προσφύγων.

Για την Περσεφόνη είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρεται μέσω της μουσικής.

Η νεαρή τσελίστρια και μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο Μουσικό Αλίμου μάς λέει:

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο! Εξοργιζόμουν όσο σκεφτόμουν ότι πίσω από το τείχος βρίσκονται κλεισμένα ανήλικα προσφυγόπουλα, για να μην ενοχλούνται οι τριγύρω κάτοικοι».

Ενώ η συμμαθήτριά της, Χρυσάνθη Βασιλείου, τονίζει ότι θα ήταν ειρωνεία να έδιναν παράσταση για το προσφυγικό μέσα σε ένα θέατρο, τη στιγμή που λίγο πιο δίπλα υψωνόταν τείχος που εγκλωβίζει ανθρώπους.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου έπαιξαν και τραγούδησαν στο Μόναχο σε ένδειξη αλληλεγγύης στα 160 ανήλικα προσφυγόπουλα

«Εξοργιζόμουν όσο σκεφτόμουν ότι πίσω από το τείχος βρίσκονται κλεισμένα ανήλικα προσφυγόπουλα, για να μην ενοχλούνται οι τριγύρω κάτοικοι» λέει μια μαθήτρια

Η συμβολική παράσταση που δόθηκε πραγματοποιήθηκε ύστερα από προτροπή των μαθητών, που θεώρησαν χρέος τους να παίξουν εκεί, όπως τονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Αρβανιτίδης, που συνόδεψε τα παιδιά στο ταξίδι.

«Παραβιάσαμε το αυστηρό πρωτόκολλο της εκδρομής και χρειάστηκε να λάβουμε σχετική άδεια από τον Δήμο Μονάχου, με παρέμβαση του ελληνικού προξενείου και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να παίξουν. Υπήρχε ανησυχία σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις, καθώς οι Βαυαροί είναι πολύ συντηρητικοί, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου μάς εξέπληξε ευχάριστα»δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημ. Αρβανιτίδης.

Τα παιδιά στάθηκαν μπροστά από το τείχος και, υπό το βλέμμα των αστυνομικών αρχών αλλά και τον θόρυβο από τις μπουλντόζες που εργάζονταν εκείνη την ώρα, έπαιξαν μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου και έργα του Μάνου Χατζιδάκι. 

«Ηταν πρωί. Δεν περνούσε πολύς κόσμος, αλλά όσοι πέρασαν στάθηκαν και μας άκουσαν, με πολλούς από αυτούς να βγάζουν βίντεο» μας λέει η Χρυσάνθη, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της με την πρακτική του αποκλεισμού/εγκλωβισμού ανθρώπων με τείχη και φράχτες σε όλο τον κόσμο:

«Είναι βάρβαρο να κλείνουν 160 παιδιά πίσω από τείχη. Κανονικά οι κάτοικοι του Μονάχου θα έπρεπε να τα αποδεχτούν και να τα αγκαλιάσουν. Δυστυχώς δεν είχαμε καμία επαφή, ούτε καν οπτική, με τα προσφυγόπουλα. Ελπίζω μόνο η μουσική μας να έφτασε μέχρι εκεί. Να μας άκουσαν και να κατάλαβαν ότι υπάρχει κόσμος που τους στηρίζει» προσθέτει.

Φεύγοντας, οι μαθητές κρέμασαν στα σύρματα σκασμένα μπαλόνια και ένα μήνυμα που έγραφε στα γερμανικά«Οι φωνές γκρεμίζουν το τείχος. Φίλοι από την Ελλάδα».

 Tο μήνυμα που άφησαν τα παιδιά στα σύρματα

Tο μήνυμα που άφησαν τα παιδιά στα σύρματα

Με Μάνο Χατζιδάκι

Η ορχήστρα «Νόστος» του Μουσικού Σχολείου Αλίμου εδώ και έναν χρόνο δουλεύει πάνω στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, δίνοντας συναυλίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές ταξίδεψαν ώς το Μόναχο της Γερμανίας για να δώσουν προγραμματισμένη συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου Μονάχου στο Σπίτι των Καλλιτεχνών.

Η παράσταση περιελάμβανε έργα της Ελένης Καραΐνδρου και του Μάνου Χατζιδάκι με παράλληλη προβολή βίντεο, με φωτογραφίες γνωστών φωτορεπόρτερ, όπως ο Γιάννης Μπεχράκης, και σκηνές από ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το προσεχές διάστημα, τα παιδιά της ορχήστρας είναι προσκεκλημένα στη Βουλή των Ελλήνων για να δώσουν παράσταση για τα ασυνόδευτα ανήλικα, στις 22 Δεκεμβρίου 2016, σε εκδήλωση που οργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ τον Μάρτιο προγραμματίζεται παράσταση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και την Πρωτομαγιά συναυλία στα Παναγούλεια του Δήμου Αγ. Δημητρίου, στο διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την Τετάρτη – Η ανακοίνωση των Ενώσεων

Μουσικοί και Μουσική στο δρόμο!