in

Συμφωνία για νέα μέτρα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις- “Ναι” σε όλα από Σαμαρά

Συμφωνία για νέα μέτρα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις- “Ναι” σε όλα από Σαμαρά

Με στόχο την απόσπαση υποσχέσεων και πρόσθετης βοήθειας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο πήγε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, δίχως όμως να επιστρέφει με χειροπιαστά αποτελέσματα, ενώ για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι το βασικό του διαπραγματευτικό χαρτί είναι η προοπτική ανάληψης της κυβέρνησης αππό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε,  ο Αντώνης Σαμαράς γνώριζε ήδη από το βράδυ της Κυριακής και τη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτα στα σοβαρά πριν την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, στο τέλος του μήνα. Ο Πρωθυπουργός όμως προσπάθησε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα, ώστε και απόλυτα συμβατός με τις απαιτήσεις της τρόικας να είναι, αλλά και να φανεί καθησυχαστικός για τη λήψη νέων μέτρων. Τελικά στα καλά λόγια για την εξέλιξη του προγράμματος στην Ελλάδα περιορίστηκε ο ίδιος, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο, της κατανόησης αφενός των θυσιών του Ελληνικού λαού και της ανάγκης αφετέρου, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα.

Τη στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για μη λήψη πρόσθετων μέτρων, φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί ένα νέο μνημόνιο, που προβλέπει πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα -χωρίς να χρεώνεται η κυβέρνηση μειώσεις μισθών- , αλλαγές στο ασφαλιστικό και περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου. Στα σημαντικά της επίσκεψης η απουσία από το τραπέζι του θέματος των αμυντικών βιομηχανιών- η κυβέρνηση το έθετε ψηλά στην αντζέντα- εκτός και αν εντάσσονται στο σχέδιο επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταρρυθμίσεις” βαφτίστηκε η λιτότητα

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών ο Ανωνης Σαμαράς, δεν απέκλεισε την υπογραφή νέου μνημονίου ενώ επιχείρησε με λεκτικούς ακροβατισμούς να προετοιμάσει το έδαφος για τα νέα μέτρα. “Αυτό που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα αλλά να προωθήσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που στην Αθήνα ανακοίνωναν οι αρμόδιοι υπουργοί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 2000 δημόσιων υπαλλήλων.

Έχοντας λάβει το μήνυμα από τον Αντώνη Σαμαρά, σε κοινή γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που ανακοίνωσε εντατικοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων -λουκέτο οργανισμών, απολύσεις, διαθεσιμότητα- , ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει υπάρξει πολύ γενναιόδωρη σε σχέση με την δημοσιονομική της προσαρμογή, συγκρινόμενη με άλλες χώρες έχει κάνει τεράστια προσπάθεια. Κάποιοι είπαν ότι δεν θα είναι δυνατό, αλλά έγινε. Αλλά σε σχέση με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ας είμαστε επίσης ειλικρινείς, ξεκίνησαν ορισμένες φορές αργά, υπήρχαν προηγουμένως κάποια πολιτικά προβλήματα που δημιούργησαν αμφιβολίες και χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο κ.Μπαρόζο θέτοντας εκ νέου τις προτεραιότητες. Μάλιστα συνέδεσε τη λήψη νέων μέτρων -περιστολή μισθών και συντάξεων- με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Υπογράμμισε ότι συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το θέμα της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. «Είναι επίσης ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπίσεις το οποιοδήποτε πιθανό χρηματοδοτικό κενό, εάν υπάρξει. Γιατί αν έχεις περισσότερες αποδείξεις ή έσοδα, περισσότερα έσοδα από αυτές τις πηγές, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις χωρίς να επιβάλλεις στους πολίτες σου πρόσθετες θυσίες, αυτά όμως είναι ζητήματα που θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και γνωρίζω ότι έχουμε ένα πολύ επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό εκεί, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και τις ελληνικές αρχές που βάζουν τους καταλληλότερους ανθρώπους τους σε αυτές τις θέσεις ώστε να μπορέσουμε μετά από μια κατανοητή αξιολόγηση να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος» κατέληξε, μη έχοντας μάλλον κατά νου τον κ.Σταυρίδη.

Οι κινητοποιήσεις θα φέρουν μέτρα

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι την επόμενη περίοδο και παρά τις ενδείξεις που συνοιγορούν στο αντίθετο, θα παίξουν το χαρτί της επιτυχημένης πρωθυπουργικής θητείας, της αλλαγής κλίματος και της στήριξης των Ευρωπαίων. Στον αντίποδα θα παρουσιαστούν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες, ως αντεθνική πράξη, που μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο και καθυστερεί την έξοδο από την κρίση. Μάλιστα η επιμονή στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι απολύσεις των εκπαιδευτικών, οι διαθεσιμότητες στα πανεπιστήμια, αλλά και η περιστολή χρηματοδότησης οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα μέτρα στον τομέα της υγείας και οι καταργήσεις “τομέων εργασίας”, όπως συνέβη με τους σχολικούς φύλακες.

Το προσεχές διάστημα θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν οι απεργοί, ως πολιτικά υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πολιτικό στόχο να φρενάρουν το κυβερνητικό έργο. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες, έχει αλλάξει τα δεδομένα, στο Μαξίμου δεν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας διαρκούς απεργιακής αναστάτωσης, ενώ το επιτελείο Σαμαρά δέχεται εισηγήσεις καταστολής των κινητοποιήσεων με ένδικα μέσα, πριν μπουν στο χωρό και άλλοι κλάδοι.

Το σχήμα που αναμένεται να ακολουθηθεί περιλαμβάνει από τη μία μεριά τους αντιδρώντες στα κυβερνητικά μέτρα και από την άλλη όσους αποδέχονται τις θυσίες στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Crash test η ΕΡΤ

Στην κυβέρνηση δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τον Παντελή Καψή, κυρίως για την επιλογή των προσλήψεων στη Δ.Τ, ενώ φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασης του. Δεν αποκλείεται επομένως το Μαξίμου να επιχειρήσει ένα πρώτο crash test, θυσιάζοντας στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Παντελή Καψή. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να δοκιμάσει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά συνδικάτων και κοινωνίας, επιχειρώντας να ανοίξει τα κτίρια της ΕΡΤ, επιδικνύοντας ταυτόχρονα μηδενική ανοχή στους εργαζόμενους καταληψίες. Ο υπουργός δήλωσε “δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτή η κατάληψη στην Αγία Παρασκευή. Και φαντάζομαι, όπως το έχω πει και άλλη φορά, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας», για να συμπληρώσει πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το σύνολο των εργαζομένων στη Δ.Τ και θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά.

Με δεδομένο ότι κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα ήθελε η απόφαση του ΣΤΕ για την ΕΡΤ, να βρει τους απολύμένους μέσα στα κτίρια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ή ακόμα και το προσεχές Σαββατοκύριακο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο «σφαγείο» είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Mistero Buffο ξανά στο θέατρο Αυλαία