in , ,

Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα Διαφθοράς ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων του ΑΠΘ

Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα Διαφθοράς ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων του ΑΠΘ

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλου βρίσκονται τα ευρήματα των αρμόδιων οικονομικών επιθεωρητών σχετικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε την διενέργεια περεταίρω έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται στο ΣΔΟΕ μέλη της Επιτροπής που διαχειρίζεται τα κονδύλια και άλλα εμπλεκόμενα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις (ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων).

Η προκαταρκτική εξέταση, που θα συνεχιστεί, στόχο έχει να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της υπηρεσιακής απιστίας και της απάτης σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (του ΑΠΘ, κατ΄εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα συμπεράσματά των οικονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι ερεύνησαν σε βάθος 15ετίας- περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

– μη νόμιμη πληρωμή ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ που αφορά σε συμβάσεις με αναδρομικές ημερομηνίες έναρξης συνεργατών των επιστημονικά υπευθύνων στο πλαίσιο ερευνητικών έργων

– διαπίστωση φοροδιαφυγής καθώς ένα μεγάλο μέρος επιστημονικά υπευθύνων (μέλη ΔΕΠ) δεν δήλωναν στις φορολογικές δηλώσεις τις αποζημιώσεις που λάμβαναν σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ. Η υπόθεση έχει ήδη σταλεί στο ΣΔΟΕ που διεξάγει έρευνα καθώς σε ικανό δείγμα από την ελεγκτική ομάδα διαπιστώθηκε ότι το συντριπτικό ποσοστό των καθηγητών δεν δήλωνε τις πρόσθετες αυτές αποδοχές που ανέρχονταν σε πλείστες περιπτώσεις στο 100% των αποδοχών τους. Οι συνολικές αμοιβές από τον ΕΛΚΕ αφορούν στο ποσό των 37 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ποσό της φοροδιαφυγής μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, υπολογίζεται να ανέλθει ή να ξεπεράσει το ποσό αυτό.

– Διαπίστωση της μη απόδοσης του 15% στον ΕΛΚΕ ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος από μέλη ΔΕΠ.

– Ενδείξεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από την Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, η οποία αναλάμβανε να εκτελέσει αρκετά ερευνητικά έργα του ΕΛΚΕ.

– Εύρεση εικονικών και παραποιημένων παραστατικών (μη πραγματικών) ποσού 340.000 ευρώ σε δαπάνες ερευνητικών προγραμμάτων τεσσάρων καθηγητών του ΑΠΘ.

– Εύρεση δαπανών ποσού 90.000 ευρώ που αφορούσαν σε γεύματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκτέλεσης των ερευνητικών έργων για τα οποία δεν προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά ότι συνέβαλαν στους σκοπούς αυτών.

– Εντοπισμός περιπτώσεων διπλοπληρωμών που αφορούν σε αποζημιώσεις μετακινήσεων καθηγητών από διαφορετικούς φορείς για την ίδια αιτία αλλά και μετακινήσεις που θεωρείται αδύνατο να πραγματοποιήθηκαν.

– Κακοδιαχείριση των διαθεσίμων του ΕΛΚΕ για την περίοδο 2005-2010.

Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΕΛΚΕ που ανέρχονταν σε 25 εκατομμύρια ευρώ δεν διαχειρίστηκαν με τον πλέον επωφελή τρόπο από την Επιτροπή Ερευνών καθώς ήταν τοποθετημένα σε Τράπεζα και σε λογαριασμό όψεως με επιτόκιο 0,7%, ενώ ήταν δυνατόν να τοποθετηθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις, κάτι που πραγματοποιήθηκε το 2010 και απέφερε κέρδη 1.365 εκατομμυρίων ευρώ (επιτόκιο 7,8%). Από τις καταθέσεις αυτές και κατά το διάστημα τής μικρής τοκοφορίας επωφελήθηκε η Τράπεζα.

– Πλημμελής διαχείριση μεγάλου ποσού προκαταβολών που αφορούσαν σε δαπάνες δικαιούχων προγράμματος από μέλος ΔΕΠ (1.055.865,55 ευρώ) χωρίς να αποδεικνύεται η ολική ή μερική καταβολή των ποσών αυτών με αντίστοιχα παραστατικά στους δικαιούχους.

– Ύπαρξη αμφιβολίας για την πραγματοποίηση πολλών μετακινήσεων σε προορισμούς χωρίς διόδια των μελών ΔΕΠ. Σημειώνεται ότι απ’ αυτές τις μετακινήσεις ορισμένοι καθηγητές εισέπρατταν έως και 28.000 ευρώ ετησίως. Σε κάποιους έχει εξακριβωθεί η μη πραγματοποίηση ορισμένων μετακινήσεών τους.

Το alterthess.gr επικοινώνησε με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ (2010-2014), Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως «η έρευνα της Εισαγγελίας στον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά στον Τύπο, τα παραπτώματα ανήκουν σε δύο κατηγορίες: είτε είναι παραπτώματα μεμονωμένων ερευνητών, που το πανεπιστήμιο δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει είτε αναφέρονται σε μία προγενέστερη εποχή (2005-2010).

Ενδεικτικό όπως αναφέρει για την εν λόγω περίοδο είναι το ότι τα διαθέσιμα του ΕΛΚΕ (25 εκατομμύρια) ήταν σε έναν ανοικτό λογαριασμό με ένα επιτόκιο 0,7%. «Όταν ανέλαβα εγώ, αμέσως τα βάλαμε σε έναν λογαριασμό με ένα μεγάλο επιτόκιο και κέρδισε το Πανεπιστήμιο χρήματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν τα κονδύλια για έρευνα ελέγχονται, ο Γ. Μυλόπουλος επισήμανε: «Βεβαίως και ελέγχονται». «Το πρόβλημα», ωστόσο, όπως εξήγησε, «είναι όταν ένας μεμονωμένος ερευνητής, φοροδιαφεύγει (δεν δηλώνει τα ποσά πήρε από τον ΕΛΚΕ στην Εφορία). Αυτό είναι ένα δικό του προσωπικό αδίκημα για το οποίο πρέπει να παρέμβει η Εισαγγελία για να το διαπιστώσει. Το Πανεπιστήμιο δεν έχει τη δυνατότητα να ξέρει τη φορολογική δήλωση του κάθε επιστήμονα- του δίνει τη βεβαίωση των αποδοχών που πήρε». Επίσης, «εάν δεν αποδίδει το 15% στον ΕΛΚΕ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί που ασκούσαν δεύτερο επάγγελμα), το Πανεπιστήμιο δεν έχει τρόπο να ελέγξει αν ασκεί δεύτερο επάγγελμα. Αυτό είναι μια δουλειά που έπρεπε να κάνει η Εφορία με μία εντατική έρευνα».

«Αν κάποιος δεν δηλώνει τα χρήματα που παίρνει, αυτό είναι προσωπική του ευθύνη. Δεν είναι σύμπτωμα κακοδιαχείρισης αυτό», προσθέτει.

Όσον αφορά την κακοδιαχείριση των κονδυλίων- όπως οι σχετικές ενδείξεις για κακοδιαχείριση από την Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, η οποία αναλάμβανε να εκτελέσει αρκετά ερευνητικά έργα του ΕΛΚΕ- ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, σημειώνει: «Κι αυτό αναφέρεται στην προ του 2010 περίοδο. Στην δική μας την εποχή, δεν έγινε αυτό. Δεν γνωρίζω τι προϋπήρχε. Στην δική μας την εποχή την Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ δεν την χρησιμοποιήσαμε με αυτόν τον τρόπο, για να παίρνει ερευνητικά προγράμματα από τον ΕΛΚΕ».

Σχετικά με το εάν ήταν σε θέση το ΑΠΘ να ελέγξει εάν τα παραστατικά που δίδονται είναι νόμιμα, παραποιημένα, εικονικά κλπ. «Σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα από αυτά τα οποία βρήκαν, τα είχαμε βρει εμείς και τα πήγαμε στην Εισαγγελία», όπως η περίπτωση ενός καθηγητή που πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα και ο οποίος τέθηκε σε αργία πριν έναν χρόνο. «Αυτές οι αποκαλύψεις έγιναν σε συνεργασία του ΕΛΚΕ με εμάς. Εμείς τα στείλαμε στην Εισαγγελία και στην συνέχεια η Εισαγγελία τα ερεύνησε και βρήκε όσα έγιναν γνωστά».

Κλείνοντας ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σημείωσε στις δηλώσεις του: «Η άποψή μου είναι ότι αυτός ο έλεγχος ο οποίος έγινε, έπρεπε να γίνει και πρέπει να γίνονται τέτοιοι έλεγχοι». «Ο ΕΛΚΕ- τουλάχιστον στο διάστημα που εγώ ήμουν πρύτανης και το γνωρίζω- είμασταν σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Εισαγγελία, προκειμένου να διενεργηθούν αυτοί οι έλεγχοι», πρόσθεσε.

«Το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τις αρχές προσπάθησαν να διασφαλίσουν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος», συνέχισε. «Ό,τι αναφέρεται σε περιόδους που εγώ δεν ήμουν πρύτανης, προ του 2010, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να μιλήσω για αυτό», κατέληξε.

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Αριστερά δεν νομοθετεί τη νύχτα

Τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες: Συνέχεια του Eurogroup το πρωί της Κυριακής