in ,

Στο Πειθαρχικό έξι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα των συμβασιούχων

Στο Πειθαρχικό έξι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα των συμβασιούχων

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κλήθηκαν να απολογηθούν σήμερα έξι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Τελικά, η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της απουσίας του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, ο οποίος συμμετέχει στο πειθαρχικό συμβούλιο. Όπως ανακοινώθηκε στις 15 Μαϊου η νέα δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται πως οι 6 αιρετοί που κλήθηκαν σε απολογία ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αρβανίτης, ο πρώην επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Τελίδης, Μαρία Ακριτίδου – Γιαννουλοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου. Οι έξι αιρετοί είναι κατηγορούμενοι για «παράβαση καθήκοντος από βαρεία αμέλεια» και απειλούνται με ποινές αργίας ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά τους. Η κατηγορία αφορά τη μη άσκηση έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωναν εργαζόμενους του Δήμου, αναγνωρίζοντας πως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα καθαριότητας και σε διάφορες άλλες διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Μάλιστα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνομολόγησε στο Δικαστήριο πως οι εργαζόμενοι ήταν απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των δημοτικών υπηρεσιών- είχε άλλωστε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου να μην ασκηθεί έφεση.

Ωστόσο, ο πρώην γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του και πριν τις εθνικές εκλογές παρέπεμψε στο πειθαρχικό όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η απόφασή του μάλιστα έγινε γνωστή στους άμεσα ενδιαφερόμενους ένα μήνα αργότερα. Βασικός του ισχυρισμός υπήρξε πως οι αιρετοί όφειλαν να ασκήσουν ένδικο μέσο επειδή η αγωγή των εργαζομένων είχε μισθολογικό χαρακτήρα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται καθώς δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση των οικονομικών του Δήμου από την απόφαση να μην ασκηθεί έφεση. Η αξίωση των εργαζομένων δεν είχε μισθολογικό, αλλά καθαρά αναγνωριστικό χαρακτήρα, ζητούσαν δηλαδή να αναγνωρίσει το δικαστήριο πως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Να σημειωθεί επίσης πως τους ισχυρισμούς των πειθαρχικά διωκόμενων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ως νόμιμους στηρίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει την κάθετη διαφωνία του για το ότι καλούνται νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι να λογοδοτήσουν «για δήθεν ‘παράβαση καθήκοντος από βαρεία αμέλεια’, επειδή, εφαρμόζοντας την ευχέρεια που τους παρέχει ο νόμος με το άρθρο 72 του ν. 3852/2010 και συνεπείς με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που ελήφθησαν και με τη δική τους συμμετοχή και ψήφο, αποφάσισαν να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε παλαιούς εργαζόμενους του Δήμου και προχώρησε στον ορθό νομικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης τους με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με βάση τον νόμο και το πραγματικό καθεστώς απασχόλησης τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που οριζόταν η εξέταση της υπόθεσης με την οποία οδηγούνται σήμερα σε απολογία οι 6 αιρετοί, η κυβέρνηση δικαίωνε τους συμβασιούχους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, με απόφαση  του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, οι συμβάσεις των εργαζομένων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, υιοθετώντας έτσι τη δικαστική απόφαση δικαίωσής τους, για την οποία παραπέμπονται στο Πειθαρχικό τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ενόψει της απολογίας των έξι δημοτικών συμβούλων, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» χαρακτηρίζει “παντελώς αβάσιμη αστήρικτη και καταχρηστική” την κατηγορία που τους αποδίδεται και “παντελώς αβάσιμο” τον ισχυρισμό του απερχόμενου γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Αθανάσιου Καρούντζου. Επίσης χαιρετίζει την απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου, η οποία όπως σημειώνεται δίνει και την απαραίτητη νομιμοποίηση των πράξεων των πειθαρχικά διωκόμενων μελών της οικονομικής επιτροπής. Επίσης, καλεί την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή να θέσει στο αρχείο αυτήν την παράνομη όπως την χαρακτηρίζει πειθαρχική δίωξη, η οποία, όπως σημειώνει, δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα. Τέλος, υπενθυμίζεται πως έχει κατατεθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών πρόταση ειδικής τροπολογίας προκειμένου να συμπεριληφθεί στο κατατεθέν σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», η οποία αλλάζει προς το δικαιότερο την διάταξη του άρθρου 72 § 2 εδ. β’ του ν. 3852/2010, που στερούσε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου το δικαίωμα να κρίνουν κυρίαρχα πόσοι εργαζόμενοι καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αμήχανη στιγμή που αναγκάζονται να μιλήσουν για «ανθρωπιστική τραγωδία» οι υποστηρικτές του ρατσιστικού λόγου

Διακοπές στην κυκλοφορία στα Τέμπη σήμερα και αύριο