Στην δημοσιότητα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ

Στην δημοσιοτητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την προτασή του για την διερεύνηση ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ευ. Βενιζέλου.

Σε 38 σελίδες αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των δύο πολιτικών σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», η οποία περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σε τεράστιες πολιτκές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως “η δε σημερινή προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες που βαρύνουν περισσότερα του ενός πρόσωπα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων θα προκαλούσε μόνο γέλιο και οίκτο αν δεν προκαλούσε την οργή και την αγανάκτηση μιας κοινωνίας που καταστρέφεται από τις πολιτικές τους”. 
 
Επιπλέον κάνει αναφορά στη γενικευμένη φοροασυλία που απολαμβάνει η “εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου” η οποία επεσημαίνει πως  είναι δομικό στοιχείο του μοντέλου ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού.
 
“Πλέον όλοι, ακόμη και οι εκπρόσωποι του αστικού συστήματος εξουσίας αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η φοροδιαφυγή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το συντριπτικό μέρος των κρατικών εσόδων προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους” τονίζει και προσθέτει  “ότι δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή αλλά και οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, εθνικοί προμηθευτές και λοιποί «στυλοβάτες» της εθνικής οικονομίας, από τις οποίες επιτείνεται η επιβάρυνση εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων”. 
 
Ενδείξεις ενοχής για Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου
 
Όσον αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει πως “προδήλως συνεπικουρούμενος από τρίτους, απέκρυψε και κατέστησε μη προσβάσιμα στις αρμόδιες αρχές τα συγκεκριμένα αρχεία και πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν και να μην ελεγχθούν τα περιεχόμενα στη λίστα πρόσωπα, με αντίστοιχο όφελος των προσώπων αυτών και βλάβη του Δημοσίου”. 
 
Αντίστοιχες με τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι οι ευθύνες του Ε. Βενιζέλου τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρέλαβε το συγκεκριμένο αρχείο στα τέλη Ιουλίου- Αρχές Αυγούστου 2012 από τον Ιωάννη Διώτη και προέβη σε πρωτοφανείς, εντελώς απάδουσες προς την ιδιότητα και την ευθύνη του, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις.
 
Τα αδικήματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ενοχής σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, η  Απιστία στην υπηρεσία, η  Παράβαση Καθήκοντος και η Πλαστογραφία.
 
Το ιστορικό: Η λίστα Falciani
 
Ιδιαίτερη αναφορά κανει η αξιωματική αντιπολίτευση στην διεθνώς γνωστή ως λίστα Falciani, ένα σύνολο αρχείων καταθέσεων σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC Ελβετίας, που αποτέλεσε αντικείμενο αξιοποίησης από τις διωκτικές και φορολογικές αρχές πολλών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία) από τα τέλη 2008- αρχές 2009 και εντεύθεν.
 
Η Γαλλία, ως πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τη λίστα, απέστειλε, μέσω διακρατικής συνεργασίας το περιεχόμενό της στις υπόλοιπες χώρες. Όλες οι χώρες που τη χρησιμοποίησαν αποκόμισαν πολύ σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, από φόρους που εισπράχθηκαν χάρη στα στοιχεία της λίστας, για καταθέσεις οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε φορολογηθεί.
 
 Η Γαλλία φέρεται να εισέπραξε 1,2 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 6 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε χώρες όπου διατυπώθηκαν αμφισβητήσεις της νομιμότητας του συγκεκριμένου αρχείου ως αποδεικτικού μέσου, οι αρμόδιες αρχές ενήργησαν άμεσα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και εντός των ορίων των καθηκόντων και των εξουσιών τους, χρησιμοποιώντας τις πολύτιμες πληροφορίες που περιείχε το αρχείο αυτό.
 
Η τεράστια αξία των περιεχομένων στο αρχείο πληροφοριών προκύπτει εξάλλου και από το γεγονός ότι η λίστα αυτή φερόταν να διατίθεται σε αρχές ξένων κρατών έναντι ιδιαιτέρως υψηλού αντιτίμου, ενώ η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ είχε δημοσίως δηλώσει, το έτος 2010, ότι προτίθετο να την αποκτήσει αντί υψηλότατου αντιτίμου.
 
Από τη λίστα Falciani στη λίστα Lagarde
 
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η λεγόμενη λίστα Falciani κατέστη αντικείμενο επεξεργασίας και επιλογής των αρχείων και ονομάτων που αφορούσαν καταθέτες με φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα.
 
Η λίστα έφθασε στα χέρια του τότε Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε χρόνο μη προσδιορισθέντα ακόμη χρονικά, ο οποίος ανάγεται οπωσδήποτε σε σημείο προγενέστερο του Οκτωβρίου 2010 και, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αλλά και καταθέσεις εμπλεκομένων, είναι πιθανό να ανάγεται σε χρόνο προ της ένταξης της χώρας μας στο καθεστώς του Μνημονίου και της επιτήρησης.
 
Σημειωτέον ότι, εάν αυτό αποδειχθεί, είναι αυτονόητο ότι οι περιγραφόμενες εδώ ποινικές ευθύνες για τους χειρισμούς εν σχέσει με το συγκεκριμένο αρχείο-στοιχείο επιτείνουν τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο. Σε κάθε δε περίπτωση, αποτελεί πανθομολογούμενο γεγονός ότι τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και η ηγεσία της ΕΥΠ γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου και στοιχείου οπωσδήποτε προ της υπαγωγής της χώρας μας στο Μνημόνιο.
 
Για την απόκτηση της συγκεκριμένης λίστας ελλήνων καταθετών φέρονται, (σύμφωνα με τα στοιχεία της διαβιβασθείσης στη Βουλή δικογραφίας, τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο και εκπομπές της εποχής (Απρίλιος- Οκτώβριος 2010) να έγιναν συζητήσεις σε τέσσερα επίπεδα:
 
1) Μεταξύ του Έλληνα Αρχηγού της ΕΥΠ κ. Μπίκα και των επικεφαλής των Γαλλικών Μυστικών Υπηρεσιών
2) Μεταξύ του τότε Γενικού Γραμματέα επί Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου και προσώπου που προσφερόταν να πωλήσει τη λίστα αυτή στις Ελληνικές Αρχές αντί ποσού κάποιων εκατομμυρίων ευρώ
3) Μεταξύ του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της τότε Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας (και νυν επικεφαλής του Δ.Ν.Τ.) κ. Κ.Λαγκάρντ, από την οποία ο πρώτος φέρεται ότι ζήτησε την παράδοση της λίστας και η δεύτερη φέρεται ότι δέχθηκε να την αποστείλει [η αφήγηση για το ποιος είχε την πρωτοβουλία περιορίζεται προς το παρόν στη μαρτυρία του κ. Παπακωνσταντίνου]
4) Μεταξύ του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη (χρηματίσαντος και επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και σήμερα μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος) και αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας για τα διαδικαστικά της παράδοσης
 
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών, καμία σχετική καταχώριση- εγγραφή δεν υφίσταται σε σχέση με οποιαδήποτε από αυτές τις συζητήσεις- συνεννοήσεις, ώστε να μπορεί να βεβαιωθεί και να ελεγχθεί ο ακριβής χρόνος, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, το περιεχόμενο των συνεννοήσεων και των δεσμεύσεων. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο Βερολίνο ο Παπούλιας

Μειωμένη κατά 30% η κίνηση στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων