Σούπερ μάρκετ Βασίλαγας: Λουκέτο με άρωμα ...Βραζιλίας

Με μεθοδεύσεις και χωρίς καμία προειδοποίηση τα  σουπερμάρκετ Βασίλαγας στην Θεσσαλονίκη έχουν βάλει λουκέτο με τον επιχειρηματία να παραμένει στην κυριολεξία άφαντος. Η ιστορία του Κώστα Βασίλαγα, υπήκοου Βραζιλίας, μοιάζει με κλασσική περίπτωση εγκατάλειψης εργοδότη μόνο που στην υπόθεση αυτή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη παραπάνω λαμβάνοντας τραγελαφικά χαρακτηριστικά.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επιχειρηματίας με δραστηριότητα από το 1996 στις εξαγωγές καφέ, ζάχαρης και μπαχαρικών  και από το 2006 στην αγορά σούπερ μάρκετ διέθετε 13 καταστήματα, 9 στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Χαλκιδική και ένα στο Νομό Πέλλας (εκ των οποίων τα 4 συνεργαζόμενα) εισήγαγε τα προϊόντα του απευθείας από την Βουλγαρία στην οποία κατέθετε και όλα του τα έσοδά. Μάλιστα, ο ίδιος διαθέτει στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας κατάστημα στο όνομα της γυναίκας του. Το 2016, σύμφωνα  με πληροφορίες, παρουσίασε κύκλο εργασιών 36 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων οι δαπάνες ήταν μόνο 9 εκ. ευρώ. 
 
Το σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων Βασίλαγας ξεκινάει τον Μάρτιο όπου οι εργαζόμενοι (μέχρι πριν ένα χρόνο περισσότεροι από 180) αντιλαμβάνονται ότι τα ράφια αδειάζουν και τα προϊόντα που έχουν πουληθεί δεν αναπληρώνονται. Ο ιδιοκτήτης μέσω δηλώσεων στον Τύπο στις 9 Μαΐου καθησυχάζει εργαζόμενους , χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα και αναληθή», τα όσα λέγονται από εργαζόμενους περί «λουκέτου», κάνοντας λόγο για «αναδιοργάνωση της εταιρείας» αλλά και για επικείμενη συνεργασία με γαλλική εταιρεία η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα. Η γαλλική εταιρεία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας έλληνας επιχειρηματίας από τον χώρο των οπωροκηπευτικών χωρίς όμως η συνεργασία τελικά να ευωδοθεί. Παρ`όλα αυτά η επιχείρηση του κ. Βασίλαγα γιόρτασε τα 10 χρόνια της επιχείρησης πραγματοποιώντας 10ήμερο προσφορών πουλώντας τα πάντα σε τιμές 50% κάτω του κόστους. Οι εργαζόμενοι τα νέα του 10ημέρου προσφορών τα πληροφορήθηκαν μόλις από ένα φυλλάδιο διαφημιστικό φυλλάδιο, κάτι που άρχισε να εντείνει και το κλίμα ανασφάλειας που ήδη επικρατούσε. 
 
Και ενώ,  ζητούσαν επανειλημμένα ενημέρωση για το μέλλον τους μέσω και του σωματείου απάντηση δεν λάμβαναν, την ίδια στιγμή ο εργοδότης σταδιακά έκλεινε τα καταστήματα επικαλούμενος την κρίση του κλάδου. Πολλοί εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση, μετά από εξαναγκαστικές άδειες και συνεχιζόμενες μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν αναγκαστικά σε ένα κατάστημα- αποθήκη στο Καλοχώρι. Επί μέρες οι εργαζόμενοι πήγαιναν για δουλειά σε ένα άδειο κτίριο γεμάτο άδειες παλέτες μέχρι που τα πάντα, από τα ράφια μέχρι και τους τοίχους, άρχισαν σταδιακά να ξηλώνονται. Μέσα σε 10 μέρες από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 19 τα πάντα είχαν διαλυθεί!
 
Ο εργοδότης προχώρησε όμως σε μια ακόμη εργασιακή μεθόδευση προκειμένου να μην κατηγορηθεί για ομαδικές απολύσεις και να αποφύγει ποινικές ευθύνες, κάνοντας χρήση ερμηνειών της νομολογίας, και πείθοντας  εργαζόμενους να συνάψουν ιδιωτικά συμφωνητικά όπου αποδέχονταν την απόλυσή τους με την καταβολή της αποζημίωσης. Η φόρμα ήταν συγκεκριμένη και ίδια για όλους εργαζόμενους  κάτι που έγινε αντιληπτό από το ΣΕΠΕ το οποίο προχώρησε σε μηνύσεις και πρόστιμα. Συνολικά από τους 187 εργαζόμενους που υπήρχαν στην αρχή οι 130 έχουν παραιτηθεί «οικειοθελώς» και οι μισοί εξ αυτών φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από τα νομικά δικαιώματά τους. Εγκλωβισμένοι και χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας παραμένουν περίπου 57 εργαζόμενοι που φαίνονται ακόμη να εργάζονται σε μια αποθήκη στο Καλοχώρι η οποία όμως είναι εντελώς άδεια και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Ο εργοδότης φρόντισε το τελευταίο διάστημα να διαλύσει όλη την ακίνητη περιουσία του, τις στέγες τον εξοπλισμό, τα πάγια των καταστημάτων ακόμη και τις εγγυήσεις δανείων πολλά από τα οποία βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα. Με την υπόθεση ασχολείται και η οικονομική αστυνομία στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγή, προκειμένου να διερευνήσει αν η διάλυση των εγγυήσεων αλλά και γενικότερα οι ενέργειες της επιχείρησης προκειμένου να “εξαφανίσει” όλη της την περιουσία είναι σύννομες. Η οικονομική αστυνομία πρόκειται  να διαλευκάνει, όμως, και άλλες πτυχές της ιδιαίτερα περίπλοκης ιστορίας του εργοδότη μιας και ο ίδιος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα φέρονται να βρίσκονται σε λίστες μεγαλοκαταθετών. 
 
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης ζήτησαν πολλές φορές την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας που προχώρησε σε τριμερείς συναντήσεις όπου ο ιδιοκτήτης εξαφανισμένος για μεγάλο διάστημα εκπροσωπήθηκε μέσω νομικού συμβούλου. Σε μία από αυτές ενημερώθηκαν ότι θα βρισκόταν διάδοχη κατάσταση για 3 από τα καταστήματα μέσω μιας μικρής αλυσίδας σούπερμάρκετ από την οποία οι εργαζόμενοι ζήτησαν να δεσμευτεί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τελικά η διάδοχη επιχείρηση δεν θέλησε να δεσμευτεί σε τίποτα και αποχώρησε από τις συζητήσεις. 
 
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης χρωστάει δεδουλευμένα ενός με δύο μηνών και επιδόματα στους εργαζόμενους, δύο από τους οποίους έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε επίσχεση.
 
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες από την πλευρά του ΣΕΠΕ. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  εργαζόμενοι ερώτηση έχουν καταθέσει προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι “η πλειοψηφία των εργαζόμενων έχουν ουσιαστικά εξαναγκαστεί σε παραιτήσεις, οι εναπομείναντες ενημερώθηκαν και για εβδομαδιαίες άδειες που αναγκαστικά έπρεπε να πάρουν, ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να πληρωθούν για τις ημέρες αυτές, ζήτημα για το οποίο έγινε καταγγελία στο ΣΕΠΕ από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης”.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ομοιότητες με την υπόθεση των σουπερμάρκετ Καρυπίδη παρουσιάζει το ενδιαφέρον του κ. Βασίλαγα  για τον αθλητισμό...Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι, όπως και ο Θ. Καρυπίδης έτσι και ο Κ. Βασίλαγας ενδιαφέρθηκε για τι άλλο από το να επενδύσει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μάλιστα τον Μάιο και ενώ τα καταστήματα του άδειαζαν από προϊόντα, έστειλε επιστολή εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του να επενδύσει στην ΑΕΛ Λάρισας και να φέρει στην ομάδα αναγνωρισμένους ποδοσφαιριστές από  την Βραζιλία.  Στην επιστολή του ο κ.Βασίλαγας τονίζει την μεγάλη του εμπειρία στην Βραζιλία και την επιθυμία του να φέρει με ίδια κεφάλαια  πολύ καλούς αναγνωρισμένους ποδοσφαιριστές από την Βόρεια Βραζιλία για την συμμετοχή τους αγωνιστικά στο γήπεδο με σκοπό “την ανάδειξη της ομάδας σε μία κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα και την πανελλαδική της αναγνώριση”....