Σε τουρκική φυλακή και η... Διεθνής Αμνηστία

Να προφυλακιστούν η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εζέρ και άλλοι πέντε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ζήτησε τουρκικό δικαστήριο ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Εζέρ είχε συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές -μεταξύ των οποίων ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής- στις 5 Ιουλίου, όταν παρακολουθούσαν σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και τη διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο στην προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας» και «παράλογη» κίνηση από μέρους των αρχών.

«Πρόκειται για μια δοκιμασία για την τουρκική δικαιοσύνη. Η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμένεια στα μάτια της διεθνούς κοινότητας εάν αυτοί οι ακτιβιστές οδηγηθούν στην φυλακή διότι υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνιζε χθες ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων όσων φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και πανεπιστημιακοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μία ημέρα προτού χιλιάδες πολίτες βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολλούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση.

Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.

Πηγή: efsyn.gr