Σε κινητοποιήσεις την Τρίτη και την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε τετράωρη παναττική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 11.30 το μεσημέρι και στη Βουλή στις 4 το απόγευμα προχωρούν την Τρίτη οι νοσοκομειακοί γιατροί, έπειτα από απόφαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής έχει απευθύνει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). 

Γράφει η Ντάνι Βέργου για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας με αφορμή την αυριανή συζήτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της υπόθεσης της μισθοδοσίας και της ίδιας της εργασίας των μισών επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και βρίσκονται στον αέρα. Κι αυτό διότι οι αρμόδιοι επίτροποι δεν εγκρίνουν τις πληρωμές τους επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους και κρίνουν ότι η δαπάνη για την πληρωμή των μισθών τους δεν είναι σύννομη επειδή η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους υπερβαίνει τους 12 μήνες. 

Σημειώνεται ότι προϋπάρχει απορριπτική απόφαση που εκδόθηκε προ μηνός από το Ι' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προ εικοσαημέρου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παραδέχτηκαν σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο όμως αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υγείας. Δεκαπέντε από τους εξήντα στο σύνολο επιτρόπους, όπως ανέφεραν, δεν έχουν εγκρίνει πληρωμές.

Οι επικουρικοί γιατροί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την ώρα που τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών τους επιστρέφονται αθεώρητα το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Κι ενώ κατά κοινή ομολογία καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, δεν δίνεται οριστική λύση ώστε να μονιμοποιηθούν, ενώ με τη λήξη των συμβάσεών τους, ξεκινώντας από 1/1/2018, σε κάθε περίπτωση θα απολυθούν. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο και προκρίνουν ως μοναδική λύση το χρόνιο αίτημά τους για μονιμοποίηση των εργαζομένων που βρίσκονται στο ΕΣΥ με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών, καμία απόλυση επικουρικού, συμβασιούχου και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δίνουν το αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας - πενθήμερο -εξάωρο - τριαντάωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, κατάργηση του νομοθετικού εκτρώματος που διευθετεί το χρόνο εργασίας, αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών τους απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος, να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.