Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καθαριστές και οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καθαριστές και οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, ζητώντας από την κυβέρνηση την πρόσληψη τους με αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα. Το πρωί της Δευτέρας τα σωματεία του κλάδου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος «Τα καθαρά γάντια»:

«ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Θα περιμένουμε την πρώτη αξιολόγηση… την δεύτερη την τρίτη μας είπαν.  Να λοιπόν που βγήκαμε απ τα μνημόνια.

Η ομηρεία όμως 9500 σχολικών καθαριστριών/στων συνεχίζεται.

Οι σχολικοί καθαρίστριες/τες αγωνίζονται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά και να δημιουργούν ένα ασφαλές και υγιές παραβάλλον για όλη την σχολική κοινότητα.

 Στην μεγάλη πλειοψηφία τους απασχολούνται με συμβάσεις έργου  και από ανάγκη επιβίωσης λαμβάνουν μια χαμηλότατη αμοιβή για το προσφερθέν έργο τους. Αμείβονται με κάποιο ελάχιστο ποσό ανά αίθουσα διδασκαλίας, ασχέτως ωραρίου. Οι κοινόχρηστοι χώροι που πρέπει να καθαρίζονται αμείβονται με δυο ευρώ ανά αίθουσα διδασκαλίας τον μήνα. Έτσι αν μια/ένας συνάδελφος έχει τον μέγιστο αριθμό αιθουσών – 18 – αμείβεται με μόλις 36 ευρώ παραπάνω τον μήνα για τον καθαρισμό αυλών, γραφείων, τουαλετών, διαδρόμων κλπ. 

Τα χημικά καθαριστικά και μονό που τα χρησιμοποιούμε μας κατατάσσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. (ΒΑΕ) Στο υπουργείο εργασίας στις 17/2/2018 σε συνάντηση που είχαμε μας υποσχεθήκαν πως  σε μια εβδομάδα από τότε θα είχε σταλεί η εγκύκλιος που θα μας κατέτασσε στα ΒΑΕ.  Ακόμη αναμένεται η εγκύκλιος.

Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες – διαπιστώσεις του υπουργείου Εργασίας και Εσωτερικών – μας θεωρούν εργολάβους καθαρισμού χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όπως ακριβώς έχουν οι συνάδελφοι/σσες  αορίστου χρόνου.

Με την απόφαση C-596/16 Σεπτέμβρη 2016 του ευρωπαϊκού δικαστηρίου - υποχρεώνεται η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου -  να μας εξισώσουν μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά με αυτές τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κι εδώ πάλι σιγή ιχθύος.

Το αστείο είναι πως στο ΤΑΧΙS μας έχουν ισοδυνάμους μισθολογικά με τις αμοιβές ΓΕΕΘΑ.

Στον ΟΑΕΔ μας κατατάσσουν στα τουριστικά επαγγέλματα.

Ενώ μας έχουν καταγράψει στην ενιαία αρχή πληρωμών , οι πληρωμές μας καθυστερούν αδικαιολόγητα , τόσο που πάρα πολλές φορές συναδέλφισσες/οι αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους απεργούμε και διεκδικούμε:

-              Μόνιμη πλήρη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.

-              Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ.

-              Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

-              Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

-              Καμία μείωση αιθουσών.

-              Τέλος στην επισφάλεια.

-              Καμία απόλυση εργαζομένων από δήμους και σχολικές επιτροπές

Όλοι μαζί λοιπόν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

Για Θεσσαλονίκη    Δευτέρα 19/11/2018 10.15

Κοινή συνέντευξη τύπου απ όλα τα σωματεία της πόλης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τρίτη 20/11/2018 Αθήνα 11.00 συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΦΩΝΗ».