in ,

Σε δίκη για «τρομοκρατία» 11 μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Σε δίκη για «τρομοκρατία» 11 μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Βαρύ κατηγορητήριο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση απήγγειλε ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εις βάρος του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και ακόμη 10 μελών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το 17 σελίδων κατηγορητήριο, οι 11 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βοήθησαν κουρδικές και αριστερές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είχαν επαφές και με μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλάν, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι 11 κατηγορούμενοι, που συνελήφθησαν στον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια συνεδρίου για τη διαδικτυακή ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη, θα οδηγηθούν σε δίκη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το κατηγορητήριο είναι αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας εις βάρος των 11, που ολοκληρώθηκε και βασίζεται στην κατάθεση ενός «μυστικού μάρτυρα» ο οποίος αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του συνεδρίου οι κατηγορούμενοι επιδόθηκαν σε σειρά από παράνομες ενέργειες. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, παραμένουν κρατούμενοι οι οκτώ -συμπεριλαμβανομένων της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εσέρ, του Γερμανού Πέτερ Στούντνερ, και του Άλι Γκαράβι, από τη Σουηδία- ενώ δύο αποφυλακίστηκαν και περιμένουν να δικαστούν.

Στην υπόθεση έχει προστεθεί και η περίπτωση του Τανέρ Κιλίτς, δικηγόρου και επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, που συνελήφθη στην επαρχία της Σμύρνης με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένα μηνύματα μέσω κινητού για να επικοινωνεί με τον Φετουλαχ Γκιουλέν.

Η σύλληψη του Στούντνερ και άλλων Γερμανών πολιτών, αλλά και δημοσιογράφων, έχει γίνει η αιτία για να διαρραγούν οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικων, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου δήλωσε ότι το γεγονός αυτό «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία», ενώ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του Στούντνερ είναι «απολύτες αδιανόητες», ενώ η ποινή των 15 χρόνων κάθειρξης, που επισύρουν, είναι «απαράδεκτες».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι φυλακισμένοι στην Τουρκία Γερμανοί πολίτες να επιστρέψουν ασφαλείς στη Γερμανία», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δύο «ναι» για την Καταλονία. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Νέα επίθεση σε μετανάστη στα Πατήσια – Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται το θύμα