in ,

«Revolution in Art»: Ο Λένιν ‘συναντά’ τον Μαλέβιτς σε μια κινηματογραφική… χρονοκάψουλα

«Revolution in Art»: Ο Λένιν ‘συναντά’ τον Μαλέβιτς σε μια κινηματογραφική… χρονοκάψουλα

Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό διάδρομο. Τον διασχίζεις και αρχίζεις να βιώνεις την… Ιστορία. Μέσα από 20 βιντεο- προβολές γίνεσαι μέρος της Οκτωβριανής Επανάστασης, παράλληλα όμως και της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Ο λόγος για την μεγάλη και εναρκτήρια έκθεση των 52ων Δημητρίων «Revolution in Art». Μια έκθεση ψηφιακή και άκρως εντυπωσιακή.

Γράφει η Έλσα Σπυριδοπούλου για το stokokkino.gr

Τα εγκαίνια αυτού του ιδιαίτερου αφιερώματος στην 100η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης θα γίνουν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo. Η ΔΕΘ εξάλλου συνεργάζεται στο εγχείρημα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, όπως και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) που ‘δάνεισε’ έργα του από την περίφημη Συλλογή Κωστάκη και έπειτα από μεγάλη έρευνα ανακάλυψε και άλλα.
 
Είναι αναμφίβολα μια έκθεση που αποδεικνύει τη σύνδεση κοινωνίας- Τέχνης, όπως επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου κατά τη διάρκεια ξενάγησης των δημοσιογράφων. «Η Τέχνη είναι στενά συνδεδεμένη με ό,τι γίνεται στην κοινωνία. Είναι πολιτική πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε «αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει ένα προϊόν που θα μπορούμε να το πάμε και αλλού» (σ.σ. ήδη συζητείται η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα το 2018).
 
Είναι αναμφίβολα όμως, και μια έκθεση που την…ζεις. «Δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε μια εγκυκλοπαιδική, ακαδημαϊκή έκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Θέλαμε να το ζήσει κάποιος και να φύγει με επαναστατικό αίσθημα», τόνισε η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου.
 
Διαδρομή σε έξι αίθουσες
 
Μπαίνεις σε χρονοτάξιδο λοιπόν. Από την Ιστορία στην Τέχνη και αντίστροφα, από τον Λένιν στον Μαλέβιτς και από την επανάσταση του 1917  στην ανάγκη για οράματα που συνεχίζει να ‘κουβαλά’ το σήμερα.
 
Πρώτα απ’όλα η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική. Βοηθάει το σκοτάδι, η μουσική που συνοδεύει τις προβολές, αλλά και τα ίδια τα βίντεο σε οθόνες μεγάλων διαστάσεων.
 
Στην πρώτη αίθουσα βρισκόμαστε χρονικά πολύ πριν την επανάσταση του 1917. ‘Συναντάμε’ τον τσάρο Νικόλαο τον Β’ στην πρώτη επανάσταση την περίοδο 1905-1907. Παραδίπλα εικόνες από φτωχούς ανθρώπους.
 
Ακολουθεί στη δεύτερη αίθουσα η παρουσίαση ενός βιβλίου με κολάζ, αναφορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φωτογραφικά ντοκουμέντα από στρατιώτες εκείνης της περιόδου.
 
Μπαίνοντας στην τρίτη αίθουσα δεσπόζει η μορφή του Λένιν, ηγέτης των Μπολσεβίκων. Παραδίπλα του όμως, ξεδιπλώνονται και άλλες μορφές, ανθρώπων που συνέβαλαν στις εξελίξεις της κοινωνίας και στις  επαναστάσεις που είχαν αποκορύφωμα το 1917. Στον ίδιο χώρο βλέπει κανείς πώς αρχίζει να ‘δυναμώνει’ η Ρωσική Πρωτοπορία, καθώς ο κοινωνικός αναβρασμός αντανακλά και στην Τέχνη (1914-1917), ενώ πιο εκεί πλάνα από ταινία του Αϊζενστάιν ‘ανταμώνουν’ με σκηνές από πραγματικά γεγονότα της εποχής.
 
Στην τέταρτη και πέμπτη αίθουσα πρωταγωνιστεί η Τέχνη. Πρόσωπα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, καλλιτέχνες και ποιητές, εναλλάσσονται στις οθόνες. Το «Μαύρο τετράγωνο» του Μαλέβιτς, το σημαντικότερο σύμβολο της Πρωτοπορίας, ‘παντρεύεται’ με έργο του Κλούστιτς. Και δίπλα το κόκκινο φως του Ιβάν Κλιουν μεταλλάσσεται σε άλλο πίνακα. Από εκεί ‘ξεπηδούν’ οι μορφές του  Λένιν, του Στάλιν και στο τέλος ένας πλανήτης. Η γη και οι άνθρωποι, που οδηγούν σε νέους- ίσως- κόσμους.
 
Μια αίθουσα – έκπληξη που θα αποκαλυφθεί στα εγκαίνια και σε αυτήν ολοκληρώνεται το οδοιπορικό, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Μαλέβιτς.
 
Έτσι από την Ιστορία, την πολιτική, τον ηγέτη της επανάστασης τον Λένιν, φτάνουμε στην Τέχνη, την πολιτική πράξη που αυτή κουβαλά και στον σπουδαίο εκπρόσωπο της Πρωτοπορίας τον Μαλέβιτς.
 
Συμβουλή προς… ταξιδιώτες: Εάν συνδυάσετε την επίσκεψη με τις ομάδες ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν, είναι σίγουρο ότι θα θυμάστε αυτή την εμπειρία για πολύ καιρό όχι μόνο για την εικόνα της, αλλά και για την ιστορία που αφηγείται. Επιπλέον, είναι μια εξαίσια ευκαιρία για όσους δεν γνωρίζουν, να ενημερωθούν για τον ‘θησαυρό’ που διαθέτει το ΚΜΣΤ στη Σταυρούπολη, τη Συλλογή Κωστάκη.
 
*52α ΔημήτριαΈκθεση «Revolution in art», Περίπτερο 2, ΔΕΘ-Helexpo.
Εγκαίνια στις 30 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. και διάρκεια έως 3 Δεκεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 5-9 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ.- 2 μ.μ. & 5-9 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-2 μ.μ. Εισιτήριο (εκτός από την ημέρα των εγκαινίων, που η είσοδος είναι ελεύθερη): 3 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τον άνεργο που δεν πλήρωσε εισιτήριο

Ηow to steal a chair