in

Ραδιενέργεια από την καύση ξύλων;

Ραδιενέργεια από την καύση ξύλων;

Η λέξη σοκ είναι λίγη μπροστά στα στοιχεία που δίνουν οι επιστήμονες για την καύση ξύλων. Όπως είπε στο ΡΘ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μεταξία Μανωλοπούλου, ίχνη του ραδιενεργού Κεσίου εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή των πανεπιστημίων.

Οι συγκεντρώσεις, πάντως όπως ανέφερε ήταν πάρα πολύ μικρές. Πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ πως σε αυτή την περιοχή δεν παρατηρείται μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση καθώς δεν γίνεται μεγάλη χρήση τζακιού και σόμπας.

Σύμφωνα με την κ. Μανωλοπούλου, θεωρείται βέβαιο πως οι συγκεντρώσεις σε περιοχές όπου η καύση ξύλων είναι πιο έντονη, η παρουσία του ραδιενεργού Κεσίου είναι μεγαλύτερη.

Όπως εξήγησε τα δέντρα μετά το ατύχημα του Τσερνομπιλ έχουν απορροφήσει κάποιο Κέσιο. Όταν το ξύλο αυτό καίγεται ένα μέρος του κεσίου παραμένει στη στάχτη και ένα άλλο διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Σε ότι αφορά στη στάχτη η κ. Μανωλοπούλου ανέφερε πως οι χρήστες τζακιών θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους ώστε να μην αναπνέουν τη σκόνη στη διάρκεια του καθαρίσματος της εστίας. Σε ότι αφορά την επαφή της σκόνης με το έδαφος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

“Το πρόβλημα είναι όταν το Κέσιο διαχέεται στην ατμόσφαιρα” υπογράμμισε η κ. Μανωλοπούλου.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός πως ραδιενέργεια δεν βρέθηκε στα ξύλα του εξωτερικού αλλά στα ελληνικά. Μάλιστα η καθηγήτρια ανέφερε τις περιοχές της Νάουσας, της Χαλκιδικής και άλλες ακόμα περιοχές.

Σοκάρουν όμως και τα στοιχεία από τη χρήση της βιομάζας. Η επιβάρυνση από την ημιτελή καύση βιομάζας είναι μεγαλύτερη από το κάπνισμα, ανέφερε ο Λάζαρος Σιχλετίδης, ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ.

Περιοχές της βόρειας Ελλάδας που μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε διαχρονική αύξηση των αδενο- καρκινομάτων.

Οι συγκεντρώσεις που οφείλονται από την καύση βιομάζας είναι αυξημένες έως και 100% σε σχέση με τα δεδομένα προ της κρίσης, δήλωσε στο ΡΘ ο κ. Γιώργος Αργυρόπουλος χημικός μηχανικός στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος ΑΠΘ.

Πηγή: rthess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο φεμινισμός που δεν λέει το όνομά του. Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Εκδήλωση: «Η Αριστερά στο πλευρό των ομόφυλων ζευγαριών»