Πυρά από παντού δέχονται οι άμαχοι - ασπίδες στη Ράκα

Οι άμαχοι κινδυνεύουν όλο και περισσότερο καθώς κλιμακώνεται η μάχη στη Ράκα της Συρίας, ενώ ο χωρίς τέλος εξαετής «εμφύλιος» πόλεμος με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων δυνάμεων μετράει συνολικά 300.000 νεκρούς και έντεκα εκατομμύρια πρόσφυγες.  

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία για την εκδίωξη του Ισλαμικού κράτους από την πόλη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο την ώρα που η μάχη βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον αμάχων και σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνονται επιθέσεις με βόμβες διασποράς και αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση κατά των τζιχαντιστών νότια της Ράκα.

«Οι πολίτες είναι... εγκλωβισμένοι στην πόλη, δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές», τονίζει η έκθεση, που επισημαίνει ακόμη ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που περιλαμβάνουν αραβικές και κουρδικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην πλήττουν αμάχους καθώς μάχονται για τον έλεγχο των κεντρικών συνοικιών της πόλης.

Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους και μεταξύ άλλων να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις σε μεγάλο εύρος κατοικημένων περιοχών και να συμμορφώνονται με την απαγόρευση για δυσανάλογες και χωρίς διάκριση επιθέσεις.

Η Αμνηστία καταγγέλλει ότι ως ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιεί τους κατοίκους που βρίσκονται στην πόλη το Ισλαμικό κράτος, το οποίο κατέλαβε την Ράκα και τα περίχωρά της το 2014 και στοχεύει εναντίον όσων επιχειρούν να διαφύγουν με ελεύθερους σκοπευτές και νάρκες.

«Το ISIS δεν μας άφηνε να φύγουμε. Δεν είχαμε τρόφιμα, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα», λέει στην οργάνωση ένας πρώην κάτοικος της Ράκα, ένας από τους 98 εκτοπισμένους της βόρειας Συρίας που μίλησαν στην οργάνωση.

Μετρώντας νεκρούς 

Είναι δύσκολο να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την μάχη στη Ράκα, αλλά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι κατά το διάστημα από τις 5 Ιουνίου μέχρι χθες κατέγραψε 789 θανάτους, εκ των οποίων 200 παιδιά, στην πόλη της Ράκα ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και τις SDF.

Η οργάνωση Airwars δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 725 ως 993 άμαχοι έχουν ενδεχομένως σκοτωθεί από ενέργειες του συνασπισμού στην πόλη της Ράκα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Εκατοντάδες περισσότεροι άμαχοι φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από πυρά των τζιχαντιστών ή από νάρκες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Airwars Κρις Γουντς, ο οποίος κάλεσε τον συνασπισμό να εφαρμόσει μια περισσότερο διαφανή και ανεξάρτητη διαδικασία δημοσιοποίησης του αριθμού των θυμάτων.

Ο ίδιος ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι κάνει τα πάντα για να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των αμάχων στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του ΙΚ τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και ότι ερευνά τις όποιες καταγγελίες. Ωστόσο, όταν επικοινώνησε το Reuters με τον συνασπισμό δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Πηγή: efsyn.gr