Πορεία μαθητών με άρωμα φασισμού στην Θεσσαλονίκη

Η ρητορική του μίσους και της μισαλλοδοξίας με φασιστικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα επικράτησε στην πορεία για το Μακεδονικό σήμερα στην Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και μαθητές από σχολεία ανατολικά και κυρίως δυτικά της πόλης. Μαθητές αλλά και αρκετοί ενήλικες με οπαδικά διακριτικά κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό με πανομοιότυπα συνθήματα με αυτά που ακούστηκαν από ακροδεξιούς στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το προηγούμενο διάστημα.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Στρατιωτικό βήμα και φασιστικά συνθήματα όπως το  «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ», «μαχαίρι στην καρδιά κάθε Αντιφά», και άλλα υβριστικά προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ έδωσαν τον τόνο στο σημερινό συλλαλητήριο το οποίο μπορεί να μην ξεπέρασε τα 1500 άτομα σίγουρα, όμως, προκάλεσε θλίψη και ανησυχία για το γεγονός ότι ο φασισμός βρίσκει χώρο πλέον και στα σχολεία. Από τα στιγμιότυπα της σημερινής πορείας δεν έλειψε ένας ναζιστικός χαιρετισμός αλλά και φωνές ατόμων που υποκινούσαν μαθητές ενάντια σε αντιφασίστες και αναρχικούς. Είναι γνωστό, επίσης, ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις όπως και οι καταλήψεις στα σχολεία που ανήλθαν στις 103 στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη υποκινήθηκαν μέσω sms και καλεσμάτων στο διαδίκτυο από ακροδεξιές οργανώσεις και συνδέσμους οπαδών.

Φωτογραφία: Γιάννης Παπανίκος

Χαρακτηριστικό, τέλος, της φασιστικής κατεύθυνσης που είχε η σημερινή πορεία είναι ότι κατά τη διάρκεια της  καταστράφηκαν αφίσες τοιχοκολλημένες σε διάφορους δρόμους με αντιφασιστικό περιεχόμενο ενώ αντίθετα οι δρόμοι γέμισαν με τρικάκια ακροδεξιών οργανώσεων. 

 

Σταυρούλα Πουλημένη

Κεντρική Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Δείτε βίντεο με εθνικιστικά συνθήματα από την σημερινή πορεία