in

Πολύγυρος: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την Τσικνοπέμπτη της καταστολής

Πολύγυρος: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την Τσικνοπέμπτη της καταστολής

Αθώοι κρίθηκαν και οι 5 κάτοικοι της Χαλκιδικής από το Πλημμελειοδικείου του Πολυγύρου όπου δικάζονταν την Τρίτη για την «Τσικνοπέμπτη της καταστολής» στην Ιερισσό. Στις 7 Μαρτίου του 2013 μέρα δεκάδες κάτοικοι βίωσαν την κατασταλτική παράνοια του κρατικού μηχανισμού με την βίαιη επίθεση της αστυνομίας, των ΜΑΤ, των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ.

Αντί της αστυνομίας σε δίκη οδηγήθηκαν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που δέχτηκαν από νωρίς το πρωί εκείνη την ημέρα έναν χημικό πόλεμο από τα ΜΑΤ τα οποία έριχναν δακρυγόνα σε σπίτια, στην πλατεία του χωριού ακόμη και στην αυλή του σχολείου μετατρέποντας την Ιερισσό σε αποκλεισμένη ζώνη.

Η δίκη έγινε εξ αναβολής από τις 12 Οκτωβρίου του 2017 όπου τότε 22 κάτοικοι βρέθηκαν στο εδώλιο (17 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών, 4 για αντίσταση κατά της αρχής και 1 για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης). Σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016 υπήρξε παραγραφή της κατηγορίας για παρακώλυση συγκοινωνιών και για τους 22 κατηγορούμενους και η δίκη πήρε αναβολή για κρείσσονες λόγους. Έτσι οι πέντε εκ των κατηγορουμένων δικάστηκαν σήμερα για τις υπόλοιπες κατηγορίες και αθωώθηκαν.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε δήλωση που υπέγραψαν 1200 κατοίκοι της περιοχής στην οποία καταγγέλθηκε ότι όλοι βρίσκονταν εκεί την ημέρα στην Ιερισσό όταν έγινε η επίθεση των ΜΑΤ. «Αν οι συμπολίτες μας είναι ένοχοι τότε είμαστε όλοι ένοχοι» δήλωναν οι 1.200 κάτοικοι μεταξύ άλλων.

Να θυμίσουμε ότι μαθητές και μαθήτριες, μικρά παιδιά και γονείς βρίσκονταν εγκλωβισμένοι επί ώρες εκείνη την ημέρα στο χωριό όπου τα ΜΑΤ είχαν κλείσει τις εισόδους του και άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ πραγματοποιούσαν έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων που είχαν προσαγάγει.

Η πολιορκία του χωριού από την αστυνομία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα και τα δακρυγόνα δημιουργούσαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι κάτοικοι θα θυμούνται για χρόνια την ψυχολογική βία και τα «δώρα» της ανάπτυξης που προσέφερε η τότε κυβέρνηση για την «επένδυση με κάθε κόστος» στις Σκουριές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκείνη την ημέρα δεν υπήρξαν συλλήψεις και οι διώξεις έγιναν, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, με «επιλογή από το σωρό».

Σταυρούλα Πουλημένη, ρ/σ Στο Κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Ανοιχτό κάλεσμα για το νερό της Θεσσαλονίκης – 100 δράσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ