Πολίτες της Θεσσαλονίκης είπαν όχι στα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία

Με σύνθημα «Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη Νέα Παραλία» πολίτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής συγκέντρωση στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων στην Νέα Παραλία.

Γράφει η Ευγενία Χατζηγεωργίου για το stokokkino.gr

Άτομα κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους, ποδηλάτες, ιδιοκτήτες με τα κατοικίδιά τους, πολίτες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στη Νέα Παραλία το πρωί της Κυριακής, έχοντας ως σύμμαχο και τον καιρό και πήραν σαφή θέση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με την πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο περιπτέρων της Νέας Παραλίας.

Οι ενστάσεις δεν έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων, άλλωστε τα περίπτερα στη Νέα Παραλία σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού ή αναψυκτήρια. Οι πολίτες αντιδρούν στην εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των αναψυκτήριων για μία σειρά λόγους: Καταρχήν, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν τα περίπτερα. Οι υποδομές των αναψυκτηρίων είναι δεδομένες και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετούν εντός τους περιορισμένο αριθμό πελατών.  Επομένως αν αυξηθεί ο χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων προκειμένου να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πελατών, αυτό θα σήμαινε πως θα αυξηθούν οι ανάγκες αποθήκευσης προϊόντων προς κατανάλωση, οι ανάγκες εξοπλισμού κ.ο.κ.  Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως δεν θα υπάρχει έλεγχος ώστε να μην υπάρχουν παραβάσει από τους ενοικιαστές των αναψυκτήρίων. Είναι ενδεικτικό πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δείξει πλήρη αδυναμία στον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη συνολικά, με τους καταστηματάρχες να καταπατούν τον δημόσιο χώρο.  Ακόμη, οι πολίτες επισημαίνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της εικόνας της Νέας Παραλίας, ένα μέρος που η πόλη έχει ανάγκη, δεδομένου πως οι ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους είναι ελάχιστοι, αλλά και επιπλέον είναι ένα έργο που αποδείχτηκε πως αγκαλιάστηκε από τους πολίτες ως έχει.,

Στα παράδοξα βέβαια της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου έκανε γνωστές τις προθέσεις της και το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να προηγηθεί διαβούλευση. Μετά βέβαια τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά κυρίως από τους πολίτες, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της,  η διοίκηση του δήμου δείχνει να κάνει πίσω. Στην κατεύθυνση αυτή, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας, όπου διαφάνηκε σαφής διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, συγκροτήθηκε μία επιτροπή η οποία ανέλαβε να συγκεντρώσει τις προτάσεις και να εξετάσει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία, προκειμένου να καταθέσει μία πρόταση, η οποία εν συνεχεία θα τεθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μετά στο δημοτικό συμβούλιο.  Σε κάθε περίπτωση πάντως η λογική στην οποία φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγκλιση στην δημοτική ομάδα του Γ. Μπουτάρη, σύμφωνα με την οποία μειώνεται απλά ο αριθμός των περιπτέρων που θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δεν βοηθά. Το θέμα είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία των αναψυκτηρίων χωρίς να υπάρχει καταπάτηση του δημόσιου χώρου και χωρίς να γεμίσει ο περιβάλλων χώρος των περιπτέρων με αυθαίρετες κατασκευές.