in , ,

Πογκρόμ κατά ομοφυλοφίλων με δύο νεκρούς και 40 συλλήψεις στην Τσετσενία

Πογκρόμ κατά ομοφυλοφίλων με δύο νεκρούς και 40 συλλήψεις στην Τσετσενία

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 40 κρατούνται από τις αρχές της Τσετσενίας, έπειτα από πογκρόμ των αρχών εναντίον ομοφυλόφιλων ατόμων από τον Δεκέμβριο. Το γεγονός κατήγγειλαν ακτιβιστές και οργανώσεις της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενώ σιγή ιχθύος τηρουν οι αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Δίκτυο LGBT, που παρακολουθεί την κατάσταση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Τσετσενία και βοηθά θύματα διώξεων, τους τελευταίους δύο μήνες περίπου 40 άνδρες και γυναίκες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας ενώ τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν πεθάνει έπειτα από βασανιστήρια.

Ανάλογη επιχείρηση των αρχών εναντίον ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχε γίνει και το 2017, με περισσότερους από 100 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί και υποστεί βασανιστήρια και κάποιους από αυτούς να πεθαίνουν. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι συλληφθέντες πρέπει να κρατούνται στο ίδιο κέντρο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε το 2017.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ρωσικού Δικτύου LGBT, Ιγκόρ Κοτσέτκοφ, έχουν σημειωθεί «ευρείες συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες ομοφυλόφιλων προσώπων», ενώ στην Τσετσενία «οι διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ποτέ δεν σταμάτησαν».

Όπως τόνισε, το πογκρόμ ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου με τη σύλληψη διαχειριστή ιστοσελίδας δημοφιλούς μεταξύ των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στον βόρειο Καύκασο. Στη συνέχεια, άρχισαν να συλλαμβάνουν όσα άτομα ήταν καταγεγραμμένα στο κινητό του τηλέφωνο.

Η τσετσενική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες ενώ οι ρωσικές αρχές κατά πάγια τακτική αρνούνται ότι υπάρχουν διώξεις και θάνατοι ομοφυλόφιλων προσώπων.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει ζητήσει από τη Ρωσία να ερευνήσει τις καταγγελίες, ειδικά μετά το περιστατικό του Μαξίμ Λαπούνοφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το 2017, ομάδα άγνωστών του προσώπων τον απήγαγε από δρόμο στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, τον κράτησαν δύο εβδομάδες και τον βασάνισαν.

Του επιτράπηκε να φύγει όταν υπέγραψε έγγραφο, με το οποίο παραδεχόταν ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ τον προειδοποίησαν ότι αν μιλήσει και καταγγείλει την απαγωγή του, θα τον σκότωναν.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο Τορόντο έφθασε η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία

Επανατοποθετείται στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης το γλυπτό «Φεγγαράκι στην Ακτή»