in

Παράσταση “Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη”

Παράσταση “Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη”

Η θεατρική ομάδα Ληνός του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» παρουσιάζει το έργο της Χαρούλας Αποστολίδου “Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη” έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην 2η πτέρυγα του Πέτρινου Κτηρίου του πρώην Σανατορίου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Το έργο

Το  φώς και το σκοτάδι ως συστατικά στοιχεία της φύσης συνυπάρχουν και εναλλάσσονται, όπως η εισπνοή εναλλάσσεται με την εκπνοή.

Το φώς και η εισπνοή θεωρούνται ζωοδοτικά στοιχεία. Όχι όμως αυθύπαρκτα.

Η συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους προϋποθέτει τη σύγκριση  και συνύπαρξή τους με το σκοτάδι και την εκπνοή.

Αυτή τη συνύπαρξη θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες  της παράστασης «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μια αναπνοή χαμένη» η θεατρική ομάδα «Ληνός» του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, μέσα από το κείμενο της Χαρούλας Αποστολίδου.

Η ιδέα για την παράσταση και το θέμα της έγινε γρήγορα ανάγκη για τα μέλη της ομάδας. Οι ιστορίες που θα διαχειριστούν την εναλλαγή φωτός και σκότους ανακαλύφθηκαν κάτω από την αχλή του χρόνου από τα μέλη της ομάδας,  προσφέρθηκαν ως αργιλώδης πρώτη ύλη στη συγγραφέα κι εκείνη έπλασε το λόγο χρησιμοποιώντας για  υλικά  φως, σκοτάδι και αναπνοές.

Στην παράσταση εμπεριέχονται με σεβασμό αιχμηρές ιστορικές στιγμές της περιοχής, εμπλεκόμενες με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων,  με άξονα τις αιτίες, τη δημιουργία και την ύπαρξη του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου.

Η ομάδα διάλεξε την ερειπωμένη 3η πτέρυγα του πέτρινου κτηρίου του πρώην Σανατορίου για τη φιλοξενία του δράματος, αισθανόμενη ότι εκεί μπορούν να ακουστούν πιο ηχηρά οι σιωπηλές κραυγές των συνανθρώπων μας, που βίωσαν και θα βιώσουν το σκοτάδι του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού.

Μέσα από την προσπάθειά της η ομάδα Ληνός θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης  και το φως και το σκοτάδι.

Για να μη πάει «ούτε μια αναπνοή χαμένη…»

Η ομάδα Ληνός

Η θεατρική ομάδα του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου δημιουργήθηκε το 1991 και έδωσε την πρώτη της παράσταση με το έργο του Μ. Κορρέ «Το διπλανό κρεβάτι».  Την ομάδα αποτελούν εργαζόμενοι κάθε εργασιακής ιδιότητας του νοσοκομείου.

Η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό να καταργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και να αποτελέσει τόπο συνάντησης για ανθρώπους και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών. Στόχος το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη πόλη μας, αλλά κυρίως μακριά από αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητάς μας σ΄ ένα χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα ΛΗΝΟΣ στην ομάδα, γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι το κρασί, έτσι και τα μέλη της ομάδας καταθέτουν τη δική τους επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα θεατρικής διαδρομής.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βούλα Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Καλαϊτζίδου
Σκηνογραφία: Έρση  Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιμούρτης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Τσέλο: Χρήστος Συκιώτης
Κονσόλα ήχου: Σταύρος Μπαρτζώκας

Στην παράσταση εμφανίζονται κατά σειρά:  Λουκάς Δαγδηλέλης, Φωτεινή Χαριτούδη, Ηρακλής Αλεξάνδρου, Θόδωρος Λαμπριανίδης, Κατερίνα Φωτιάδου, Γρηγόρης Σακαλίδης,  Γεράσιμος Μπαμίχας.

Λόγω ιδιαιτερότητας της δομής της παράστασης και του χώρου, θα τηρηθεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός θεατών και  υποχρεωτική κράτηση θέσεων.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6937128653

Σημειώση

“Η  θεατρική ομάδα των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου έχει πλούσια δράση, αφού παρουσιάζει θέατρο επί μία εικοσαετία, σχεδόν αδιάλειπτα. Πριν από ένα χρόνο ένα μέλος της είχε μια έμπνευση, καθώς περνούσε- για πολλοστή φορά- έξω από τους εγκαταλειμμένους θαλάμους του πρώην Σανατορίου στο «Παπανικολάου»: να αναπαραστήσουμε την ιστορία του Σανατορίου, της Φυματίωσης, μέσα από το θέατρο, και, μάλιστα, στον ίδιο τον χώρο του Σανατορίου.

Άρχισε η έρευνα και τα στοιχεία που βρήκαμε στο χώρο του Σανατορίου ήταν θησαυρός: αρχειακό- πολλές φορές πεταμένο εδώ κι εκεί- υλικό, χιλιάδες ακτινογραφίες ασθενών, βιβλία εισόδου ασθενών, ιατρικά μηχανήματα, ιατρικά εργαλεία, κρεβάτια και αναπνευστήρες,  ακόμα και μια κινηματογραφική μηχανή προβολής ταινιών της εποχής. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το « φυσικό» σκηνικό της παράστασης.

Για το θεατρικό κείμενο, δε, βρέθηκαν, επίσης, πολλές πληροφορίες, αφού το θέμα της Φυματίωσης απασχόλησε για πολλές δεκαετίες επιστήμονες, ειδικούς και λογοτέχνες. Όμως, το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου έχει και μια άλλη-παγκόσμια- ιδιαιτερότητα: η περίπτωση της ίδρυσης του Συνοικισμού των Φυματιώντων( της σημερινής Εξοχής) έξω από τον περίβολο του Σανατορίου και η σχέση του δίπολου που αναπτύσσουν μεταξύ τους, μια και επικοινωνούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, αφού οι πρώην ασθενείς, όσοι επιβιώνουν, γίνονται οι υπάλληλοι του Σανατορίου.

Όσο προχωρούσαμε, μαθαίναμε και περισσότερα, ανακαλύπτοντας πως η ιστορία του Σανατορίου είναι άρρηκτα δεμένη με την τοπική αλλά και την εθνική ιστορία της Ελλάδας από το 1920 ως το 1960 περίπου. Αφορά, με άλλα λόγια, ιδιαίτερα δύσκολες δεκαετίες της ιστορίας μας.

Σε τοπικό επίπεδο , στην ιστορία του Σανατορίου εμπλέκεται άμεσα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η τότε Διοίκηση Μακεδονίας, Σύλλογοι Φυματιώντων, εφημερίδες της εποχής, οι Γερμανοί , ο Εμφύλιος, το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ο Τάσος Τούσσης, ο Επαμεινώνδας Σακελλαρίου, διευθυντής του Σανατορίου και μετέπειτα γιατρός στην Αντίσταση και πολλοί άλλοι.

Όμως, το κείμενο εστιάζει όχι στα ιστορικά γεγονότα, αλλά σε πρόσωπα της καθημερινής ζωής, στον πόνο, στην αρρώστια, στην ανθρωπιά, στον κοινωνικό αποκλεισμό.  Η μυθοπλασία πήρε τις πληροφορίες και έφτιαξε χαρακτήρες αντιπροσωπευτικούς μιας εποχής πολύ κοντινής του παρόντος, αφού ακόμη ζουν άνθρωποι που βίωσαν την ιστορία του Σανατορίου είτε από μέσα είτε έξω από αυτό”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια δολοφονία, μια αντιφασιστική πορεία και το τέλος της αυταπάτης. Του Αντώνη Γαλανόπουλου

O Μεγάλος Δικτάτωρ στο θερινό σινεμά της ΕΡΤ3