in ,

Πανηγυρική αθώωση των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής- Αποκαλύφθηκε η σκευωρία που στήθηκε από τον Χρ. Πάχτα

Πανηγυρική αθώωση των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής- Αποκαλύφθηκε η σκευωρία που στήθηκε από τον Χρ. Πάχτα

Σε μια ακροαματική διαδικασία που κράτησε περισσότερες από 8 ώρες αποκαλύφθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η σκευωρία που έστησε ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας εναντίον των 22 κατοίκων που στοχοποιήθηκαν τελικά επειδή….εξέφρασαν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις εξορύξεις χρυσού.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο δικαστήριο εναντίον των κατοίκων με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπου το κατηγορητήριο καταπίπτει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο καθώς πολλές από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στην αρχική μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους, αποδείχθηκε ότι ήταν πανομοιότυπες και φάνηκε ότι συντάχθηκαν κατά παραγγελία του πρώην δημάρχου. 

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης έκρινε το απόγευμα της Πέμπτης ομόφωνα αθώους τους 21 από τους 22 κατηγορούμενους (ο ένας απεβίωσε πέρυσι) οι οποίοι βαρύνονταν με κατηγορίες  όπως κατοχή, προμήθεια κατασκευή εκρηκτικών και έκρηξη ενώ 3 από αυτούς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις κακουργηματικές πράξεις. 
 
Μάλιστα κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δίκης η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε ότι “Είναι θλιβερό μια τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της” συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης και την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκφράζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 
 
Να θυμίσουμε ότι η δίκη αφορούσε την μαζική διαμαρτυρία εκατοντάδων κατοίκων στις 30 Μαρτίου του 2012 στο δημαρχέιο της Ιερισσού κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν τόσο μέσω των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης εντός της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αλλά και έξω από αυτό για τα γεγονός ότι 300 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός λίγες μέρες πριν πραγματοποίησαν “τραμπούκικη” επίθεση εναντίον 30 κατοίκων στις Σκουριές. Οι κάτοικοι καταφέρθηκαν τότε και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι στο βουνό.  
 
Στη σημερινή δίκη καμία από τις κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων δεν αποδείχθηκε καθώς κανένας μάρτυρας κατηγορίας  ούτε ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, που συνέταξε την μηνύση,  δεν αναγνώρισαν κάποιον από τους κατηγορούμενους ως υπαίτιο των πράξεων και των γεγονότων για τα οποία τους μήνυσαν. Μάλιστα από τις καταθέσεις τους έγινε γνωστό ότι η μήνυση εναντίον τους αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της παράταξης του κ. Πάχτα μια εβδομάδα μετά ενώ τα ονόματα που εντάχθηκαν στην μήνυση επιλέχθηκαν βάσει αόριστων πληροφοριών από άλλους. 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για το πως επέλεξαν να μηνύσουν τα  συγκεκριμένα άτομα για ρίψη εκρηκτικών -μολότωφ εντός της αίθουσας του δημαρχείου και για κατασκευή εκρηκτικών στο γυμνάσιο του σχολείου, οι μάρτυρες κατηγορίας απαντούσαν με τις φράσεις “Κάποιος μας το είπε”, “πληροφορηθήκαμε”, “μας πήραν τηλέφωνο κάποιοι που δεν μπορούμε να πούμε ποιοι” “Δεν μπορούσα να δω ποιοι ήταν έξω από  το δημαρχείο κ.α” κ.α.  Αποκάλυψαν, όμως, ότι  την αναφορά στην αστυνομία της  Αρναίας την συνέταξε ο ίδιος ο κ. Πάχτας και ότι οι αρχικές καταθέσεις, που ήταν πανομοιότυπες, τους δόθηκαν φωτοτυπημένες!
 
Μάλιστα κάποιοι από τους μηνυτές των κατοίκων μετά από μεγάλο διάστημα ανακάλεσαν τις αρχικές τους καταθέσεις ζητώντας από τον Εισαγγελέα να αποσύρει τα ονόματα των ατόμων που υποτίθεται ότι είχαν δει να διαπράττουν αδικήματα. Το γιατί συναίνεσαν να καταθέσουν κάτι που δεν είδαν με τα μάτια τους, δεν απαντήθηκε.
 
Ο πρώην δήμαρχος Χρ. Πάχτας  που έναν χρόνο μετά τα γεγονότα στο δημαρχείο και ενώ οι αρχικές διώξεις ήταν πλημμελημματικού χαρακτήρα, ζήτησε την κακουργηματική δίωξη των 22 κατοίκων, στην κατάθεσή του δεν αναγνώρισε επίσης κανέναν να διαπράττει κάποιο από τα αδικήματα που ανέφερε στην μηνυτήρια του αναφορά. 
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου πολλές φορές έθεσε το ερώτημα στους κατηγορούμενους πως γίνεται “μια ολόκληρη τοπική κοινωνία να δικάζεται και εσείς να μην αναγνωρίζετε κανέναν ή να καταθέτετε πράγματα τα οποία πληροφορείστε από άλλους?”

Ενδεικτικό της σκευωρίας που στήθηκε εναντίον των κατοίκων που άλλοι κατηγορούνταν ότι έριξαν εκρηκτικά στο δημαρχείο και ότι το προηγούμενο βράδυ τα κατασκεύαζαν στο προαύλιο του Γυμνασίου και άλλοι ότι με συνεντεύξεις τους και μέσω αναρτήσεων σε site προκάλεσαν την συγκεκριμένες πράξεις ως ηθικοί αυτουργοί, είναι η δήλωση του εργαζόμενου στην πυροσβεστική που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης διαβεβαιώνοντας ότι η πυροσβεστική ποτέ δεν εκλήθη στο δημαρχείο…

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο τότε διευθυντής του Γυμνασίου ο οποίος δήλωσε πως το γυμνάσιο της Ιερισσού μετά το πέρας των μαθημάτων είναι κλειδωμένο και σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατασκευής εκρηκτικών.  

Να σημειωθεί ότι στο αρχικό κατηγορητήριο υπήρχαν επιπλέον 11 πλημμελήματα τα οποία, όμως, παραγράφησαν λόγω παρέλευσης πενταετίας από την μέρα που φερόταν να τελέστηκε το αδίκημα ως την ημέρα που έλαβαν οι κάτοικοι την κλήση. 

Στις απολογίες τους οι 21 κατηγορούμενοι ανέφεραν τον μοναδικό λόγο για τον οποίο στοχοποιήθηκαν, την άποψή τους για την εξόρυξη χρυσού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένας εκ των κατηγορουμένων ο Γ. Ταραζάς στην απολογία του μια βιομηχανία διώξεων στήθηκε εναντίον της τοπικής κοινωνίας η οποία σέρνεται στα δικαστήρια και εξοντώνεται ψυχικά και οικονομικά, και την οποία κατηγορούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα ψευδή πράγματα επειδή εκφράζει την αντίθεσή της στην καταστροφή του τόπου της. 
 
“Επιβεβαιώθηκε από την ακροματική διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι η συγκεκριμένη δικογραφία σκηνοθετήθηκε και εκτελέστηκε κατ `εντολή του κ. Πάχτα. Οι ίδιοι οι μάρτυρες δήλωσαν ότι “δεν γνωρίζαμε, ότι μάθαμε από άλλους” και ο ίδιος ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι συνέταξε την συγκεκριμένη αναφορά. Κατ` απαίτηση του ζητήθηκε η άσκηση δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτά που περιγράφονται στην δικογραφία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” σημείωσε ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων.
 
Από την πλευρά του ο Χ. Λαδής, επίσης συνήγορος των κατοίκων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δικαστικό σύστημα της Χαλκιδικής και στον τρόπο που αυτή η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια τονίζοντας ότι “Αυτή είναι η προανακριτική διαδικασία στους καιρούς της Eldorado, ένα κενό στο κράτος δικαίου” προσθέτοντας “Εννιά άτομα πήγαν στον πταισματοδίκη για τις επιβαρυντικές καταθέσεις και το ομολόγησαν ότι τους δόθηκαν προτυπωμένες καταθέσεις δηλαδή δεν υπήρξε ανάκριση, υπήρξε μια διαδικασία συνεννόησης. Το βούλευμα και η εισαγγελέας στο παραπεμπτικό δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα στοιχείο για να αιτιολογήσει την παραπομπή τους για όλα αυτά τα αδικήματα”. 

Έξω και μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου δυναμικό παρών έδωσε το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, που ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα μετά την έκδοση της απόφασης.

Η άλλη δικαστική υπόθεση του Λάκκου Καρατζά όπου 27 κάτοικοι κατηγορούνται για βαρύτατες και πάλι κατηγορίες πήρε αναβολή για τις 10 Μαϊου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θα έδινε ο Λένιν αυτοκίνητα στους βουλευτές; Του Άρη Χατζηστεφάνου

Νεαρός άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος σε πεζογέφυρα του Περιφερειακού