in ,

Παγκόσμια ημέρα Ρομά- Δράση ενημέρωσης και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια ημέρα Ρομά- Δράση ενημέρωσης και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στη Θεσσαλονίκη, όπως και διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, δράση ενημέρωσης και το απόγευμα θα ακολουθήσει συναυλία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS, «Αντιγόνη», «Φάρος του κόσμου»  μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, διοργανώνουν από το πρωί δράσεις ευαισθητοποίησης στον Λευκό Πύργο. Στόχος η γνωριμία με τους Ρομά που ζουν στο Δενδροπόταμο και την Περαία, καθώς και η καταγραφή για το πώς είναι η ζωή τους σήμερα από τους ίδιους αλλά και από τον κόσμο που δεν έχει άμεση τριβή μαζί τους.

Παράλληλα, το απόγευμα, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», σε συνεργασία με το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου, με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών Ρομά, όπως Κώστα Χατζή, Βασίλη και Σαράντη Σαλέα.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Παγκοσμι Ημέρας για τους ανθρώπους Ρομά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση. Προσπαθήσαμε και είμαστε και για αυτό πολύ χαρούμενοι, να έχουμε συμμετοχή όχι μόνο από ανθρώπους και οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανθρώπους Ρομά και τα δικαιώματά τους, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων Ρομά”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Θοδωρής Καζάκης ψυχολόγος και συντονιστής του κινητού σχολείου στην Praksis. Όπως πρόσθεσε, “στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να γνωριστούν λίγο καλύτερα με τους ανθρώπους που δεν είναι Ρομά, να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε λίγο το στερεότυπο που υπάρχει για αυτούς τους ανθρώπους”.

Αναφερόμενος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο Τσιτιρίδης Γιώργος, υπεύθυνος επικοινωνίας στην «Αντιγόνη», τον «Φάρο του κόσμου» και του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου τόνισε πως “ο κόσμος θέλει να την γιορτάσει όχι τόσο για να δείξει ότι είναι διαφορετικός ή να τονίσει τον μειονοτικό χαρακτήρα της φυλής, όσο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση”, πάνω στα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και πάνω στα όσα πιστεύει ο κόσμος για τους Ρομά και είτε είναι αλήθεια, είτε ψέμματα.

Σαν σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, οι Ρομά όλου του κόσμου γιορτάζουν την περηφάνια τους. Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Ρομά σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί, αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα. Παράλληλα, επέλεξαν μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει την Γή και στην μέση μια ρόδα, αυτήν την ρόδα που αρχικά κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου. και ιδρύθηκαν πέντε επιτροπές οι οποίες θα ασχολούνταν με τα κύρια θέματα των Ρομα όπως εκπαίδευση, στέγαση, γλώσσα κουλτούρα και πολιτισμός.

Το δεύτερο συνέδριο έγινε τη ίδια ημερομηνία στην Γενεύη το 1978 με συμμετοχές από 120 χώρες και παρατηρητές από άλλες 26. Το θέμα του δεύτερου συνεδρίου ήταν η καταγωγή και η σχέση των Ρομά με τις Ινδίες. Στο δεύτερο αυτό συνέδριο καθιερώνεται και η 8η Απριλίου ως Παγκόσμια Μέρα των Ρομά. 

Τον Αύγουστο του 1977 ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να παραχωρηθούν στους Ρομά όλα τα δικαιώματα που έχει και ο υπόλοιπος πληθυσμός και να τακτοποιηθούν και νομικά πλέον όλα τα ζητήματα και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν.  Στην Ελλάδα το 1979 με τον νόμο περι εγγραφής αδήλωτων Αθιγγάνων (16701/51/12-3/1979 ΓΔ) δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στους Ρομά. Μέχρι τότε οι περισσότεροι κυκλοφορούσαν με το δελτίο ταυτότητας αλλοδαπών το οποίο έπρεπε να ανανεώνουν κάθε δύο έτη και θεωρούνταν ανιθαγενείς. Οι Έλληνες Ρομά έχουν διαχωρίσει την θέση τους από τους υπόλοιπους Ρομά των Βαλκανίων και δεν επιθυμούν να αναγνωριστούν ως μειονότητα αλλά να αντιμετωπίζονται ως Ρομά ελληνικής καταγωγής.

Το τρίτο συνέδριο των Ρομά έγινε το Μάιο του 1981 με θέμα το ολοκαύτωμα των τσιγγάνων από τους ναζί. Το τέταρτο συνέδριο τέλος λόγω της κατάρρευσης του ανατολικού μπλόκ έγινε το 1990 στα προάστια της Βαρσοβίας και συζητήθηκε η μοίρα των Ρομά σε χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα των τσιγγάνων είναι σίγουρα το γεγονός ότι μετά από εκατοντάδες χρόνια περιπλανήσεων, διώξεων, φυλακίσεων, βασανιστηρίων και θανάτων και παρ όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που ακόμα τους κατατρέχουν διέσωσαν την γλώσσα, την κουλτούρα, τον πολιτισμό τους και κατάφεραν να επηρεάσουν και να επηρεαστούν από κάθε χώρα που τους υποδέχτηκε και έγινε πατρίδα τους.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ρόμ θα ήταν καλό να δούμε για άλλη μια φορά το σοβαρό θέμα των διακρίσεων που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρομά σήμερα. Στερεότυπα που για χρόνια αναπαράγονται χωρίς σταματημό, καχυποψία, φόβος, άγνοια, ανύπαρκτη εκπαιδευτική πολιτική, μεγάλες σχολικές διαρροές. Χωρίς την διασφάλιση της παιδείας δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούν να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ίσες ευκαιρίες, ομαλή ένταξη στην κοινωνία ώστε να υπάρξει σταδιακά απογκετοποίηση και αποφυγή της επανάληψης στερεοτύπων. Όπως προσθέτουν, σε μία περίοδο που τα σύνορα της Ευρώπης δυστυχώς αρχίζουν και πάλι να γίνονται πολύ εμφανή, οι ρομά και οι περιπλανήσεις τους μέσα στο χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μπορούν ίσως να μας διδάξουν ότι φραγμοί, συνθήκες και συμβάσεις μπορούν να παρακαμφθούν μπροστά στην ανθρώπινη θέληση.

Πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Πολίτες της Θεσσαλονίκης είπαν όχι στα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία