Ορεστιάδα: 105 μαθητές στο δικαστήριο για κατάληψη… δύο ημερών

Εκατόν πέντε μαθητές θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Ορεστιάδας στις 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων και των Γυμνασίων της περιφέρειας Ορεστιάδας. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι το φθινόπωρο είχαν παρεμποδίσει τη λειτουργία των σχολείων προχωρώντας σε κατάληψη για δύο ημέρες.

«Το να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου 105 μαθητές είναι πρωτοφανές γεγονός. Ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται και για ανήλικους μαθητές. Είναι αντιδημοκρατικό και αντιπαιδαγωγικό» δηλώνει στο tvxs, ο Σταμάτης Γκατζίδης, στέλεχος του ΚΚΕ.
«Γι’ άλλη μια φορά αξιοποιείται το αυταρχικό νομοθετικό οπλοστάσιο που υπάρχει. Συγκεκριμένα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπάρχει από το 1999. Με αυτή σέρνονται οι μαθητές στα δικαστήρια» τονίζει.
Εναντίον των μαθητών δεν υπήρξε καμιά κατηγορία ούτε από τις διευθύνσεις των σχολείων, ούτε από καθηγητές, ούτε από γονείς. Δεν υπάρχει επιπλέον καμιά κατηγορία για φθορές δημόσιας περιουσίας ή κάτι αντίστοιχο, αλλά αποκλειστικά για παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων για δύο ημέρες.

«Την όλη διαδικασία κίνησε η εισαγγελέας αυτεπάγγελτα. Δεν υπήρχε κάποια κατηγορία εναντίον των παιδιών ούτε από εκπαιδευτικούς, ούτε από γονείς. ‘Πάτησε’ σε μια νομοθεσία που ορίζει ότι η περίπτωση αυτή τιμωρείται έως έξι μήνες φυλάκιση. Η εισαγγελέας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δρα όπως ορίζει ο νόμος. Ζητούν κι από εκείνη να μην εφαρμόσει το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή»
εξηγεί στο tvxs, ο κ. Γκατζίδης.
Από την πλευρά της η Β’ ΕΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των μαθητών καταγγέλλοντας το γεγονός. Μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο Ορεστιάδας απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις των μαθητών. Εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ορεστιάδας και στο Δημαρχείο της πόλης όπου θυροκόλλησαν τη διαμαρτυρία τους.
«Είναι πρωτοφανές. Μόνο στην Ορεστιάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε καν πολλές καταλήψεις. Μιλάμε μόνο για δύο ημέρες» επισημαίνει ο κ. Γκατζίδης, υποστηρίζοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να τρομοκρατηθούν οι μαθητές. «Προφανώς δε θέλουν να έχουμε μια ζωντανή και ζωηρή νεολαία. Προσπαθούν με αυτές τις μεθόδους να φοβίσουν τη νεολαία και να περάσουν στη συνείδησή τους ότι ο αγώνας είναι κάτι ένοχο. Ότι ο αγώνας σημαίνει δικαστήρια και φυλακή. Ότι η νεολαία πρέπει να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα μια πολιτική αντιεκπαιδευτική με το κεφάλι σκυμμένο, χωρίς να ονειρεύεται και χωρίς να διεκδικεί μια καλύτερη εκπαίδευση ή ένα καλύτερο μέλλον».
Οι μαθητές έλαβαν ένα ειδοποιητήριο ώστε να προσέλθουν στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους προκειμένου να συζητήσουν με την επιμελήτρια ανηλίκων και να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Γκατζίδη, όλα αυτά καταλήγουν στην εκφόβιση όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων και εκπαιδευτικών. «Είναι σα να τους λένε ‘κάτσε καλά αλλιώς θα τρέχεις στα δικαστήρια’. Στην επιμελήτρια ανηλίκων οι μαθητές συνοδεύονται από τους γονείς τους οι οποίοι πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως ‘γιατί δεν επέβλεπες καλύτερα το παιδί σου’ ή ‘πού ήσουνα και του επέτρεψες να κάνει κατάληψη’;».
Στόχος των τοπικών οργανώσεων του ΚΚΕ είναι να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και τους φορείς και όλοι μαζί να απαιτήσουν να σταματήσουν, εδώ και τώρα, με πολιτική απόφαση, οι διώξεις των μαθητών. Μέχρι στιγμής ο Δήμος και οι μαζικοί φορείς που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση ή τη ΝΔ δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσια δήλωση συμπαράστασης προς τους μαθητές, ωστόσο, ο κ. Γκατζίδης περιμένει κάτι τέτοιο να γίνει τις προσεχείς ημέρες, παρά το ότι, όπως επισημαίνει, τα γεγονότα είναι γνωστά παντού. «Τα παιδιά αυτά δεν είναι ορφανά. Κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστά για να τα προστατέψουν. Είναι παιδιά μας. Αν δε μπει μπροστά ο Δήμος, το εργατικό κέντρο και οι μαζικοί φορείς ποιος θα προστατέψει αυτά τα παιδιά;» καταλήγει.
πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ΚΘΒΕ στις Φυλακές Διαβατών

Μόλις 7.000 μετανάστες απέκτησαν τελικά το δικαίωμα ψήφου