in

Ο σινεμάς που αγαπήσαμε στην Ταινιοθήκη της ΕΡΤ3

Ο σινεμάς που αγαπήσαμε στην Ταινιοθήκη της ΕΡΤ3

Ξεκίνησε ως μία ιδέα λίγων ανθρώπων που τον περασμένο Αύγουστο, δύο μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ έβγαλαν 40 καρέκλες έξω από το κατειλλημένο κτίριο της ΕΡΤ3 κάρφωσαν ένα πανί στο τοίχο και κάλεσαν τον κόσμο που στήριζε τον αγώνα τους να δουν μαζί την ταινία Casablanca. Γύρω στις 9 εκείνο το βράδυ η προβολή της ταινίας Κασαμπλάνκα ξεκίνησε ενώ ο κόσμος περνούσε σταματούσε και ρωτούσε τι είναι αυτός ο νέου τύπου θερινός σινεμάς. Η πειραματική αυτή ταινιοθήκη μετεξελίχθηκε τον Οκτώβριο σε "επαγγελματικό φορέα" και από τότε στεγάζεται  στον κινηματογράφο Αλέξανδρο με τις προβολές οι οποίες γίνονται με ελεύθερη είσοδο να μετατρέπονται πλέον σε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού που δίνει η πόλη με τον πολιτισμό.

Κάθε Δευτέρα η Τρίτη ο Αλέξανδρος γεμίζει ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κατηγοριών, άγνωστες και γνωστές φιγούρες της πόλης ενώ οι 250 θέσεις που διαθέτει ο κινηματογράφος αποδεικνύονται εξαιρετικά λίγες για να χωρέσουν την αγάπη του κόσμου προς το εγχείρημα αυτό.

Χθες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 που δεν έκαναν όπως ξεκαθάρισαν “μνημόσυνο” για τους 8 μήνες μαύρο αλλά την γιορτή για τους 8 μήνες του αγώνα τους, υποδέχτηκαν τον κόσμο όρθιοι κρατώντας ένα πανό

“Όλοι μαζί να φύγει το μαύρο από την ΕΡΤ”. Συγκινητικά λόγια, σύντομες κουβέντες αλλά και συνθήματα ζέσταναν ακόμη περισσότερο την θερμαινόμενη αίθουσα του “Αλέξανδρου” .

“Σήμερα γιορτάζουμε αλλά δεν δεχόμαστε να μας πείτε να τα εκατοστήσουμε. Ο 9ος μήνας ας είναι αυτός της λευτεριάς για την ΕΡΤ. Τον μήνα αυτό ας ευχηθούμε η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει” είπε ένας εργαζόμενος στο άνοιγμα της βραδιάς .“Ο αγώνας αυτός απέδειξε ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να κλείσει την κυβέρνηση. Άντε με το καλό...” πρόσθεσε μία συνάδελφος του και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

 

Την ταινία όπως κάθε βράδυ επιλέγει και προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου ενώ μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί μία ωριαία συζήτηση, το “λαικό πανεπιστήμιο για την γλώσσα του κινηματογράφου”, όπως το αποκαλεί ο ιδιος.

“Οι ταινίες έχουν όλες σχέση με την κρίση που βιώνουμε σήμερα αλλά την προσεγγίζουν έμμεσα.

" Ιδιαίτερα οι ταινίες που προβάλλουμε το τελευταίο διάστημα και έχουν γυριστεί μετά την κρίση του`30 στην Αμερική δείχνουν το πως ο καπιταλισμός όπως τότε έτσι και τώρα επηρεάζει τις ζωές μας, δημιουργεί στρεβλά οράματα, αλλοιώνοντας τους χαρακτήρες.” εξηγεί ο Α. Δερμεντζόγλου προσθέτοντας ότι η ταινιοθήκη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, μορφωμένων αλλά και χαμηλής μόρφωσης πολιτών, άνεργων και εργαζομένων χωρίς μεγάλο εισόδημα, ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και των άστεγων της περιοχής που έχουν και αυτοί ζεσταθεί για λίγες ώρες στην αίθουσα του Αλέξανδρου στην μεγάλη παρέα της ταινιοθήκης. “Η ταινιοθήκη απάντησε σε μία έλλειψη που είχε η πόλη για υψηλού τύπου ψυχαγωγία” εξηγεί ο Α. Δερμεντζόγλου ενώ εκείνη την στιγμή μία γυναίκα που μπαίνει στην αίθουσα του λέει “Σήμερα ήρθαμε όλη η οικογένεια από την Θέρμη, τους έχω πει ότι εσείς είστε ο γκουρού της 7ης τέχνης” και γελάει.

“Πλέον το δέσιμο με τον κόσμο είναι πολύ μεγάλο. Η κινηματογραφική λέσχη είναι το αγαπημένο παιδί του αγώνα μας” τονίζει από την πλευρά του ο Θανάσης Βικόπουλος, εργαζόμενος στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι “η προσπάθεια αυτή βοήθησε τους εργαζομένους να διοχετεύσουν την ενέργειά τους για το πρόβλημα τους σε κάτι διαφορετικό που όπως φάνηκε το είχε ανάγκη η πόλη”. “Αποδεικνύει ακόμη ότι το εγχείρημα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ δεν έσβησε με την πάροδο του χρόνου”συμπλήρωσε.

Στους έξι μήνες ζωής της ταινιοθήκης της ΕΡΤ3 έχουν προβληθεί 27 ταινίες στα πλαίσια των δύο μεγάλων αφιερωμάτων που έγιναν “Στις ομίχλες του νουάρ” και “ Μαύρα μαργαριτάρια “(με κλασικά νουάρ), όπως ακριβώς έγινε στο Παρίσι πριν από 3 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Να σημειωθεί ότι η ταινιοθήκη έχει την στήριξη του Κέντρου Μελέτης και Ερευνών για το σινέμα και όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές ταινιοθήκες έχει δημιουργηθεί λίστα επικοινωνίας των θεατών μέσω της οποίας ενημερώνονται για τα στοιχεία και τις θεματικές των προβολών.

Η χθεσινή βραδιά έκλεισε, όπως κάθε φορά, με τον κόσμο να μένει μέχρι αργά για να συζητήσει τις διαφορετικές αναγνώσεις της εξαιρετικής ταινίας “Διπλή ταυτότητα” σε σκηνοθεσία Τζίμυ Γουάιλντερ δίνοντας ρανεβού την επόμενη Δευτέρα στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα για την επόμενη προβολή.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, στις 17 Φεβρουαρίου πάντα με δωρεάν είσοδο, στο μεγάλο αφιέρωμα Μαύρα μαργαριτάρια, παρουσιάζεται το απρόβλητο στη Θεσσαλονίκη (σε επίπεδο επανεκδόσεων) έξοχο, φιλμ- νουάρ Οι φονιάδες (Τhe killers, 1946, ΗΠΑ) του Ρόμπερτ Σιόντμακ, που προτάθηκε για Όσκαρ σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και μουσικής. Ραντεβού εκεί!

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το καπέλο του Νίκολα Σάκο βρέθηκε στην Πάρο. Της Άννας Χατζησοφιά

EΡΤ: Μεγάλη συναυλία στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου