in ,

Ο Μάκης Κυριζίδης στο alterthess.gr

Ο Μάκης Κυριζίδης στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Θετικά» Μάκης Κυριζίδης τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Για να πάει μπροστά ο δήμος σύμφωνα με τη θέληση και τις ανάγκες των πολιτών, χρειαζόμαστε ένα αντιπροσωπευτικό δημοτικό συμβούλιο. Και όσο πιο αντιπροσωπευτικό είναι, τόσο καλύτερα, αυτή δεν είναι άλλωστε η αξία της απλής αναλογικής; Επειδή όμως νομίζω ότι οι αναγνώστες σας θα ήθελαν κάτι παραπάνω από συνθήματα, ρωτάω: χωρίς ουσιαστική συζήτηση, πως ξέρουν οι πολίτες ποιόν στέλνουν να τους εκπροσωπήσει και με ποιά εντολή; 

Εμείς στη Θεσσαλονίκη Θετικά ξεκινήσαμε από νωρίς με χειροπιαστά πράγματα. Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους η θέση μας “λερώνεις-πληρώνεις” γιατί είναι συμμετοχική και βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά θα ήθελα να ξέρω πως δεν θα σπαταλάμε 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δήθεν καθαριότητα! Το ίδιο και για την κίνηση στην πόλη, τα αδέσποτα και τόσα άλλα. Όταν λέω, για παράδειγμα, ότι πρέπει να ορίσουμε ζώνες για τα δημοτικά τέλη, γιατί δεν είναι το ίδιο ένα μαγαζάκι στην Τούμπα με ένα “νομισματοκοπείο” στο κέντρο, περιμένω να δω ποιός συμφωνεί και δεν με ενδιαφέρει αν είναι αριστερός ή δεξιός. 

Γι αυτό επιμένω να παραμεριστούν οι κομματικές συμπαρατάξεις και να μπουν τα προγράμματα στο κέντρο. Και για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αναλογικότητα προτείναμε και θα επιμείνουμε στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των δημοτών για κάθε σημαντικό θέμα του δήμου. 

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Με έχετε ίσως ακούσει να λέω ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι προπονητήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά χώρος σκέψης και δράσης για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της. Χρειάζονται παρεμβάσεις παντού, από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και το επίπεδο της προετοιμασίας τους για συζήτηση και απόφαση, μέχρι τις επιτροπές για κάθε θέμα πριν ωριμάσει για να γίνει ή όχι απόφαση του δήμου. 

Μπορεί να φαίνεται εύκολο για τους περισσότερους να κατέβουν στις εκλογές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι έχει πολύ υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά ο δημοτικός σύμβουλος, όχι μόνο ο δήμαρχος. Ήμουν από τους ελάχιστους που αφιέρωσαν χρόνο και μελέτη στο θέματα της πόλης στην προηγούμενη δημοτική θητεία και δεν το λέω για να παινευτώ αλλά για να σκεφτούμε όλοι το επίπεδο της δημοκρατίας που θέλουμε. Καλοί και οι τεχνοκράτες, αλλά χωρίς συλλογικές αποφάσεις ακόμα και στο επίπεδο της γειτονιάς, πόλη της προκοπής δεν θα φτιάξουμε. 

Αν ανοίξουμε την κουβέντα θα σας δείξω ότι με την καθημερινή συμμετοχή των πολιτών στην καθαριότητα θα εξοικονομούσαμε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη! Γι αυτό θα ήθελα σοβαρούς ανθρώπους στα κοινοτικά συμβούλια, και δράσεις αντί για γενικολογίες.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Ελπίζω ότι οι δημότες της Θεσσαλονίκης θα τους καταδικάσουν στην αφάνεια με την ψήφο τους. Αν πάντως “λερώσουν” με φασιστικό λόγο και συμπεριφορά το δημοτικό συμβούλιο θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Και επειδή, παρότι δικηγόρος, δεν είμαι λογολάγνος, οι απαντήσεις θα τσούζουν! Και για τους φιλοναζί θα ισχύσει το “λερώνεις-πληρώνεις”!

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Στους 1670 υπαλλήλους καθαριότητας, που έχουμε ήδη με τις τελευταίες προσλήψεις, δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε άλλους, όπως δεν θα χρειαστεί να πληρώνουμε και ιδιώτες. Το ζήτημα της καθαριότητας είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση σωστής διαχείρισης και στη Θεσσαλονίκη Θετικά έχουμε κορυφαίους ανθρώπους της καθαριότητας και της ανακύκλωσης με πολύχρονη εμπειρία και όρεξη για δουλειά. Αντί, λοιπόν, να βάλουμε απέναντι και τους δημοτικούς υπαλλήλους και την κοινωνία, θα κάνουμε το βήμα που δεν έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις: λαϊκή συμμετοχή με συνειδητή προσπάθεια για μια πιο καθαρή, πιο “πράσινη” και πιο ανθρώπινη πόλη. Ακόμα και η ιδέα της αυτοδιαχείρισης εδώ κρίνεται! Στο δημόσιο χώρο, στην καθημερινότητα. 

Και για να επιστρέψω σε μια προηγούμενη ερώτησή σας, εδώ κρίνονται και οι συνεργασίες στο δημοτικό συμβούλιο. Προέρχομαι από τη Νέα Δημοκρατία, πράγματι, αλλά σέβομαι μόνο τους ανθρώπους που εννοούν αυτά που λένε και είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν πράξη για το καλό όλων. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Με δυό λόγια, για μας η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χωρίς τα τραπεζάκια έξω! Άλλο η Βιέννη, το Βερολίνο ή η Πράγα, κι άλλο η Θεσσαλονίκη. Εμείς είμαστε πιο κοντά στη Βαρκελώνη ή στη Νάπολη, αυτό περιμένουν και οι επισκέπτες μας, αυτό χαίρονται και οι κάτοικοι. Όμως, τί συμβαίνει εδώ και χρόνια; Πολλή θεωρία και αναρχία στην πράξη, πιέσεις, χατήρια και επιδεικτική αδιαφορία για τους πεζούς και το δημόσιο χώρο. 

Τί πρέπει να γίνει και θα γίνει όσο περνάει από το χέρι μας: Σαφείς κανονισμοί και άμεση έκδοση κανονιστικών διατάξεων ιδιαίτερα όπου γίνονται αναπλάσεις, όχι 4 χρόνια μετά, όπως έγινε στην Αγίας Σοφίας. Διαφορετικές ζώνες για τα τέλη χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, αναλογικότητα και 12 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση, έτσι ώστε να εισπράττει ο δήμος αυτά που δικαιούται, αλλά να κάνουν και τη δουλειά τους τα καταστήματα. Άμεση οριοθέτηση και deck όπου υπάρχει χώρος για πολύ ευκολότερο έλεγχο, όπως κάνει παντού ο πολιτισμένος κόσμος. Πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, αυτούς που εγκληματούν στο δημόσιο χώρο, και όχι δήθεν έλεγχους για το μισό μέτρο που προσβάλουν και τη νοημοσύνη και τη λειτουργία της πόλης. 

Δεν είναι μεγάλα λόγια και θεωρίες περί δικαιωμάτων των πολιτών, στην πράξη κρινόμαστε όλοι. Εμπιστευθείτε μας και θα δείτε πως θα αντιμετωπίσουμε και τους καταπατητές του “έ, και τί έγινε! Για ένα τραπεζάκι χάλασε η πόλη!” και τα γαϊδούρια που παρκάρουν στις διαβάσεις και τις ράμπες για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Και μετά τα λέμε!

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από σύμπτωση ρωτάτε ένα άνθρωπο που από πιτσιρίκι κάνει μπάνιο στο Δεβελίκι πολύ κοντά στην εξόρυξη και δεν θα ήθελε να κοπεί ούτε ένα δένδρο, όχι να γίνει η περιοχή κρανίου τόπος! Και όχι για να απολαμβάνουμε τη θάλασσα, αλλά για να κρατήσουμε ζωντανό το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, που δεν θα αντέξει την εξόρυξη αυτής της κλίμακας. Η περίπτωση των Σκουριών έχει ενδιαφέρον και για το πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Έχουμε δίπλα μας δύο από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ελλάδας, στον Αξιό και στις λίμνες, και μπροστά μας έναν επιβαρυμένο Θερμαϊκό. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε χειροτερεύει, το περιαστικό δάσος υποβαθμίζεται και το πόσιμο νερό θα γίνει πρόβλημα αν δεν το φροντίσουμε αμέσως. Γι αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ηγηθεί στην προσπάθεια της περιοχής να προστατεύσει το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται. Δεν είναι δίλημμα, δεν είναι δεξιά ή αριστερή ατζέντα. Θετική σκέψη χρειάζεται!

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride;

Είμαστε proud (!) που έχουμε προτείνει η Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, υπό την αιγίδα του Δήμου μας. Είμαστε το μεγαλύτερο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μια πόλη-σταυροδρόμι ιδεών και πολιτισμών, πού αλλού θα γίνονταν ένα τέτοιο forum; Το Thessaloniki Pride θα κορυφώνει το συνέδριο και θα στέλνει τα μηνύματά του σε όλο τον κόσμο από την πόλη μας.

Το που θα γίνεται είναι σαφές: στη νέα παραλία, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης που θέλουμε να αναδείξουμε και, ταυτόχρονα, σε απόσταση από το βυζαντινό κεφάλαιο της πόλης. Με την ευκαιρία να σας πω ότι θέλουμε να κρατήσουμε κάθε μορφής εκδήλωση και διαδήλωση μακριά από τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου, μέχρι τουλάχιστον να εξανθρωπίσουμε τη διαχείρισή τους. Να, ακόμα ένα θέμα που θα απαντήσουν τελικά οι ίδιοι οι δημότες της Θεσσαλονίκης με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που προτείνουμε.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει περιθώρια αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων όπως άλλα σημεία στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ούτε στα ανατολικά μας έχει αντοχές ο αστικός ιστός, ούτε δυτικά κατά μήκος του λιμανιού ή στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα δομές που δεν θα παρασύρουν σε ακόμα χειρότερη υποβάθμιση και γκετοποίηση την είσοδο της πόλης. 

Για τους άστεγους όμως έχουμε λύσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, που στο εξής θα χρηματοδοτείται και από τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις που θα πληρώνουν οι κοινωνικά αναίσθητοι που χρησιμοποιούν την πόλη και τους δημόσιους χώρους σαν άφραγο αμπέλι. Για μια πιο ουσιαστική λύση της αστεγίας θα πρότεινα την ανάπτυξη της πόλης, και οικονομικά για περισσότερες θέσεις εργασίας και κοινωνικά για περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Οι άστεγοι και οι άνεργοι δεν θέλουν ελεημοσύνη, αλλά ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Ας το προσπαθήσουμε εμείς οι υπόλοιποι που ξεκινάμε από λίγο καλύτερη θέση. Ας κάνουμε αυτή την πόλη πιο μεγάλη και πιο ανθρώπινη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηχηρό «όχι» στον φασισμό είπε η Καλαμαριά

10 Απρίλη- Διεθνής ημέρα Αγώνα και Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας