in ,

«Ο κυνηγός των επτά συμμοριών» από την Tαινιοθήκη της ΕΡΤ-3

«Ο κυνηγός των επτά συμμοριών» από την Tαινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Εξαιρετική συνέχεια στις προβολές της Ταινιοθήκης των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3, στο αφιέρωμα Όταν ξέσπασε η βία , στο ιταλικό πολιτικό σινεμά, αποτελεί το αριστούργημα του Τονίνο Βαλέρι Ο κυνηγός των επτά συμμοριών (Il prezzo del potere, έγχρωμο, Ιταλία- Ισπανία, 1969)

Τη Δευτέρα , λοιπόν, 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στη θερινή «αίθουσα» στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14 με ελεύθερη πάντα είσοδο, και με τη συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ θα προβληθεί αυτό το πολύκροτο, πολιτικό γουέστερν- σπαγγέτι.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στο κοινό, ενώ με το τέλος της προβολής θα οργανωθεί μεγάλη συζήτηση με τους θεατές.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζουλιάνο Τζέμα, Φερνάντο Ρέι, Βαν Τζόνσον.
Στο Ντάλας του Τέξας των ΗΠΑ λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο δολοφονείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το παρακράτος. Οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν θα είναι συνταραχτικές.
Εκπληκτικής διαύγειας πολιτικό γουέστερν, που αναφέρεται σαφώς στη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Εξαιρετική ανάλυση, σωστή αισθητική και μια κορυφαία λαϊκή δημιουργία  με κατασκευαστικές αξίες, ιδεολογικά στηρίγματα και με εύστοχο πραγματικό τίτλο Το τίμημα της εξουσίας.

Το αναλυτικό κείμενο που θα διανεμηθεί είναι το ακόλουθο:

« Λίγο μετά τον αμερικανικό εμφύλιο σκοτώνουν  στο Ντάλας του Τέξας τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ως δήθεν βασικός ύποπτος συλλαμβάνεται ένας μαύρος, τον οποίο αργότερα  σκοτώνουν οι συνωμότες. Μέσα σ’ αυτούς βρίσκονται ο σερίφης, ο επιφανής κ. Πίνκερτον και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Γουάλας -που σκότωσε και τον πατέρα του βασικού ήρωα (Τζουλιάνο Τζέμα). Ο αντιπρόεδρος, που θα ορκιστεί ως πρόεδρος, δεν είναι και τόσο καθαρός. Ο Πίνκερτον (Φερνάντο Ρέι) κρατάει στα χέρια του εκβιαστικά έγγραφα σε βάρος του, που μπορούν να τινάξουν τα πράγματα στον αέρα και ιδίως και πολύ βάσιμα να προκαλέσουν δεύτερο τραγικό εμφύλιο.

Δεν θα φεισθώ σε επαίνους ούτε θα κρύψω τη συγκίνηση που μου προκάλεσε η νέα ματιά σ’ αυτό το κορυφαίο γουέστερν- σπαγγέτι, που είναι απλωμένο γενναιόδωρα και μας φέρνει, γιατί όχι, προ δακρύων, ενώ θυμίζει την αιώνια κυκλικότητα της οιονεί πολιτικής. Ίντριγκες, συμφέροντα, πλαστογραφία της Ιστορίας, ανατροπές.

Ο μέγας πατριάρχης του σπαγγέτι Τονίνο Βαλέρι, έξι μόνο χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, αναπαράγει μυθοπλαστικά και διά παραπεμπόντων το γεγονός και τολμάει. Μάλιστα οι σκηνές που πέφτουν οι σφαίρες μέσα στην προεδρική άμαξα είναι σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες που απεικόνιζε το ερασιτεχνικό φιλμάκι του Ζαπρούντερ σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Ο Βαλέρι βιάζεται, μια και κανένας δεν μιλάει να σχολιάσει για το μεγάλο αμερικανικό «τραύμα». Βρισκόμαστε στα 1969 και εισερχόμαστε στη δεκαετία που το είδος του σπαγγέτι θα αρχίσει να φυλλορροεί. Ο δημιουργός το υπερασπίζεται με πάθος σε όλα τα επίπεδα: Με τη χρήση άφθονου λόγου, με τα ράθυμα πλάνα σεκάνς, με την αραίωση της υπερβολικής δράσης. Γυρίζει ένα καθαρόαιμο πολιτικό φιλμ, όχι μόνο κλώνο της δολοφονίας του Κένεντι, αλλά προσαρμοσμένο συμμετρικά πάνω στην πλατφόρμα των συμφερόντων και της σιωπής.

Η φωτογραφία αποτυπώνει τις αποχρώσεις του απεχθούς, ενώ ο Λουίς Μπακάλοφ γράφει μιαν εκπληκτική μουσική επένδυση. Ταυτόχρονα μελωδικά, αλλά και ντετερμινιστικά, μάς προαναγγέλλει την αναγκαιότητα και το αναπότρεπτο. Σπουδαίοι ρόλοι, ο Τζέμα πειστικός και αντιηρωικός, χαμηλότονος, σχεδόν συντετριμμένος.

Η σκηνή του τέλους είναι συγκλονιστική και φανερώνει αυτό ακριβώς που αγαπάω στη ζωή μου, στις «συναλλαγές» μου: Είναι η έκφραση μιας μυστικής συμφωνίας, ενός άκρως απόρρητου, το άπαν της εχεμύθειας, όχι βεβαίως για τη βλακεία της  καθημερινότητας, τις ίντριγκες των παραγοντίσκων, αλλά για τη μέγιστη αξία της προσφοράς προς τα κοινά της πατρίδας, την αποτροπή της ανάφλεξης διά της δημιουργικής σιωπής.

Ποιος θα περίμενε πως ο Βαλέρι θα παρέδιδε τόσο άψογα, απλά και κατανοητά, λαϊκά μαθήματα πολιτικής διαπλοκής!

45 χρόνια μετά τα πράγματα είναι παρόμοια, ολόιδια, τραγικά, κλώνοι της επανάληψης της Ιστορίας, φαρσικά υβρίδια της θολής ζωής μας, άθλια μεταλλαγμένα πλάσματα της απρέπειας των διπλανών μας».

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΚΥΝΗΓΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε αυτό το αριστουργηματικό φιλμ είναι οι ακόλουθοι:

1.    Για τις εκπληκτικές και μοναδικές αντιστοιχίες μυθοπλασίας- περιστατικών του γουέστερν με τη δολοφονία του Κένεντι.
2.    Για την εκπληκτική σκηνοθετική διαχείριση του πατριάρχη Τονίνο Βαλέρι, που εγκατέλειψε πολύ τη δράση  από τις υπερβολές του σπαγγέτι και τον πολιτικό στοχασμό
3.    Για την καταπληκτική, χαμηλότονη υπόδυση του Τζουλιάνο Τζέμα σε κορυφαίο ρόλο
4.    Για τη σκηνή της δολοφονίας του προέδρου, που αναπαράγει εξαιρετικά στοιχεία από τα γεγονότα του Ντάλας με τον Τζον Κένεντι.
5.    Για τη λιτότητα της σκηνοθεσίας, που παράγει ουσία και άποψη.
6.    Για τη συγκλονιστική μουσική του Λιουίς Μπακάλοφ
7.    Για την υπόδειξη πως και τα ταπεινά, κινηματογραφικά είδη παράγουν αισθητικές και ιδεολογικές αξίες.
8.    Για τον πραγματικό τίτλο του φιλμ Το τίμημα της εξουσίας, που καθορίζει και λέει πολλά.
9.    Για τα μεγάλα μονοπλάνα που παραπέμπουν σε σκηνές τραγωδίας.
10.    Γιατί είναι διαχρονικό και αγέραστο φιλμ.

Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο ίδιο αφιέρωμα θα προβληθεί η αριστουργηματική, πολυβραβευμένη, πολύκροτη, πολιτική, ιταλική ταινία Υπεράνω πάσης υποψίας του Έλιο Πέτρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Με είπε Μπαλτάκος…». Του Παντελή Μπουκάλα

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς το ζεύγος Γριβέα