in ,

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο alterthess.gr

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Ναι στη Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Ζέρβας τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Πιστεύω ότι είναι μια μεταρρύθμιση προς τη λάθος κατεύθυνση διότι καθιστά εκ των πραγμάτων τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, από πολύ δύσκολη έως ανέφικτη. Εκτιμώ πως θα υπάρξει λειτουργική δυστοκία και πολιτική ρευστότητα καθώς, ανά θέμα, θα διαμορφώνεται μία νέα, διαφορετική από την προηγούμενη, πλειοψηφία. Αυτή η πολυδιάσπαση και η ρευστότητα θα σχετικοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και πιθανά θα οδηγήσει σε συνεχείς συναλλαγές και διαβουλεύσεις ενδεχομένως στη βάση ανταλλαγμάτων. Θα χρειαστούν συνεργασίες την επομένη των εκλογών αλλά αυτές πρέπει να γίνουν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Το δυστύχημα είναι πως 40 περίπου ημέρες πριν τις κάλπες δεν υπάρχουν προγράμματα και δεσμεύσεις από τους υποψήφιους δημάρχους.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Αν έχετε παρακολουθήσει συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου θα καταλάβετε πως κανείς σχεδόν δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει. Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που δεν αγγίζει τον δημότη.

Με προβληματίζει όπως προείπα η κατάσταση που θα διαμορφωθεί λόγω απλή αναλογικής και η εικόνα που θα εκπέμπει το Δημ. Συμβούλιο προς τους δημότες.

Στα σχέδιά μου είναι να καθιερώσω μία διαδικασία άμεσης λογοδοσίας του δημάρχου προς τους Θεσσαλονικείς κάθε 6 μήνες, ώστε να μην υπάρχει αποξένωση, αδιαφορία και απομάκρυνση από τα δημοτικά πράγματα.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Το ζήτημα δεν είναι οι λεκτικές αντιπαραθέσεις και οι εντυπωσιασμοί. Η ουσία βρίσκεται στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ως οργανωμένη Πολιτεία και ως Αυτοδιοίκηση στα προβλήματα που γεννούν ή δικαιολογούν τέτοιες αντιλήψεις που κινούνται εκτός δημοκρατικού τόξου.

Προσωπικά θα σταθώ απέναντι σε όποιον επιλέξει τη λεκτική και σωματική βία, τους προπηλακισμούς και σε όποιον προπαγανδίζει ιδεολογήματα του μίσους. Αυτό αν θέλετε όμως είναι το εύκολο και το αυτονόητο. Το δύσκολο είναι να δώσεις διέξοδο σε πληθώρα κοινωνικών ζητημάτων, στη φτώχεια, στη γενικευμένη ανασφάλεια. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχήματα.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Η καθαριότητα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης. Το βεβαιώνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και η αίσθηση των πραγμάτων, η βιωμένη εμπειρία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Για το αποτέλεσμα αυτό υπάρχουν σαφείς ευθύνες με ονοματεπώνυμο καθώς δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα και να μην ενοχλείται ή παραιτείται κανείς αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Δεν μπαίνω σε μία ρηχή δήθεν πολιτική αντιπαράθεση για το δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα του τομέα καθαριότητας γιατί θεωρώ που αυτή η κουβέντα εξυπηρετεί ιδεοληπτικές προσεγγίσεις όσων δεν έχουν πραγματική εικόνα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει και τα μέσα και τους πόρους, και το προσωπικό για να διατηρεί την πόλη πεντακάθαρη. Το γεγονός ότι δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα οφείλεται ξεκάθαρα σε διοικητική ανεπάρκεια και σε αστοχίες στη διαχείριση. Με τον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό και με μεταρρυθμιστική οκνηρία δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων μοιάζει σα να έχεις γεμάτο το κελάρι σου, να έχεις τα κρασιά, τις πρώτες ύλες, τα κατάλληλα σκεύη για να ετοιμάσεις ένα δείπνο και εσύ να επιλέγεις να παραγγείλεις delivery.

Πρώτος στόχος η αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών, ο εκσυγχρονισμός του στόλου, η κατάρτιση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου και μία υπόσχεση για μία πόλη εμφανώς πιο καθαρή μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψω να γίνει μία τεράστια «φραπεδούπολη» με τραπεζοκαθίσματα παντού σε βάρος του δημόσιου χώρου. Αυτή είναι μία βασική αρχή μου και θα την υπηρετήσω σθεναρά. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να συνταχθώ με τις προσεγγίσεις που ποινικοποιούν την επιχειρηματικότητα, με όσους αγνοούν τα οικονομικά δεδομένα γιατί ποτέ τους δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο και αποστρέφονται έναν καθημερινό τρόπο ζωής. Είναι στοιχείο της ταυτότητας της πόλης η διασκέδαση, η αναψυχή, η εστίαση. Δεν θα την ακρωτηριάσουμε ούτε όμως θα την πριμοδοτήσουμε σε βάρος όλων των άλλων χαρακτηριστικών της.

Το ζήτημα δεν είναι ούτε εδώ ιδεολογικό. Τείνει να γίνει τέτοιο όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ρυθμίσεις, όταν δεν υπάρχει έλεγχος, τιμωρία των παραβατών. Και βέβαια, για να υπάρχει ένας ελάχιστος σεβασμός στις ρυθμίσεις πρέπει να έχει προηγηθεί εκτενής διάλογος και διαδικασίες συναπόφασης. Είμαι σίγουρος ότι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επιθυμούν το ίδιο. Στόχος είναι να φτάσουμε σχετικά γρήγορα σε μια πόλη λειτουργική, προσπελάσιμη, αισθητικά όμορφη, μια πόλη για να ζεις.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς, δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κόμματα και εν τέλει στην ίδια την πολιτική ως διαδικασία. Τάσσομαι υπέρ της επένδυσης καθώς από ό,τι φαίνεται και έχει αποδειχθεί στα δικαστήρια, τηρούνται όλες εκείνες οι προδιαγραφές που προστατεύουν το περιβάλλον και διασφαλίζουν την οικολογική ισορροπία. Στις σύγχρονες κοινωνίες τα ερωτήματα δεν είναι ούτε απλά ούτε μονοδιάστατα. Η συνθετότητα των ζητημάτων επιβάλλει την εξέταση πολλών παραμέτρων και η διατύπωση γνώμης ή η λήψη θέσης οφείλει να συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα. Εφόσον υπάρχουν πρόνοιες για το περιβάλλον, για την αποκατάσταση του εδάφους και την προστασία των υδάτων μένει ο συνεχής έλεγχος.

Τα έκτροπα όλων των προηγούμενων ετών ήταν ενταγμένα σε μία σκηνοθεσία με σαφή πολιτικό και κομματικό παρασκήνιο και εξυπηρετούσαν κομματικά μικροσυμφέροντα.

Άλλωστε αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε από την υπόθεση των Σκουριών είναι να βρούμε ξανά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανωμένες κοινωνίες συζητούν και λαμβάνουν αποφάσεις.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – ThessalonikiPride;

Βρισκόμαστε στο 2019 και νιώθω ότι ακόμα συζητάμε ζητήματα που είναι ή θα έπρεπε να είναι ξεπερασμένα και λυμένα. Υποστηρίζω σθεναρά πως ό,τι γίνεται στην πόλη αφορά πρώτα και κύρια το δήμαρχο. Θα στηρίξω το ThessalonikiPride – δεν έχω λόγο να μην το κάνω – όπως αντίστοιχα θα στηρίξω και άλλες εκδηλώσεις μνήμης και ιστορίας. Απορρίπτω με κάθε τρόπο τη δημιουργία ενός δίπολου, ενός διχαστικού κλίματος εντός των τειχών της πόλης. Απορρίπτω δηλαδή τον προσχηματικό διαχωρισμό του «είτε με το pride είτε με τις εκδηλώσεις μνήμης για παράδειγμα της Γενοκτονία των Ποντίων». Όλοι έχουν δικαίωμα στην πόλη, αυτή είναι η θέση μου και δεν θα την αλλάξω για να γίνω αρεστός. Στόχος μου να ενώσω την πόλη για να την αλλάξω και όχι να τη χωρίσω για να νικήσω στις εκλογές και να τη διοικήσω.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Το ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών στις χώρες υποδοχής είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή όλα τα κράτη της Ευρώπης καθώς συνιστά μία τεράστια πρόκληση με μεγάλες επιπτώσεις σε όλες τις δομές των σύγχρονων κοινωνιών και κρατών. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα εθνικά κράτη. Όλες οι δομές του κράτους πρέπει να κινητοποιηθούν και να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητήματα αρμοδιοτήτων, πόρων και διαχείρισης πρέπει να ξεκαθαρίσουν ώστε να μην υπάρχει δυστοκία, επικαλύψεις και εν τέλει σπατάλη.

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία της ενσωμάτωσης υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα από όλα οι γλωσσικές δεξιότητες είναι ο βασικός παράγοντας που θέτει τις βάσεις. Ακολούθως , η φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, η αναζήτηση εργασίας, η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες  και τέλος η ανάπτυξη σχέσεων με τις τοπικές κοινότητες υποδοχής. Για να αποφευχθούν διενέξεις και τριβές ανάμεσα σε τοπικές κοινότητες και προσφυγικούς πληθυσμούς, η Πολιτεία οφείλει να είναι προσεκτική και αποτελεσματική στις επιλογές της. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες, πληθυσμιακές παράμετροι και αντικειμενικές οικονομικές δυνατότητες.

Για τη στέγαση συγκεκριμένα, το υπάρχον κτιριακό απόθεμα νομίζω πως έχει εκτονώσει τις πιέσεις αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να προχωρήσουμε με πιο δραστικές λύσεις καλά σχεδιασμένες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόστιμα στα ΕΛΠΕ για το φακέλωμα πολιτών 

Εκλογική συνεργασία ανακοίνωσαν «Η Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής»