in

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα: Μία διεκδίκηση από τις Βρυξέλλες έως τη Θεσσαλονίκη

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα: Μία διεκδίκηση από τις Βρυξέλλες έως τη Θεσσαλονίκη

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, φώναξαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη που διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες τη περασμένη Δευτέρα ενώ το επόμενο ραντεβού του κινήματος για το νερό είναι στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Μαϊου.

Η πρωτοβουλία της διαδήλωσης στην πλατεία Λούξεμπουργκ μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό, μόλις μία ημέρα μετά την παγκόσμια ημέρα νερού, με στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος όλων στην πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση σύμφωνα και με την οδηγία του ΟΗΕ (2010).  Στην πορεία συμμετείχαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα (EPSU) και κινήματα – πρωτοβουλίες απο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων “SOSτε το νερό” από τη Θεσσαλονίκη.

Η διαδήλωση ήρθε ένα χρόνο μετά τη συλλογή 2 εκατομμυρίων υπογραφών πανευρωπαϊκά για το δικαίωμα στο νερό. Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία πολίτες από όλη την Ευρώπη ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. 

Σε αυτή τη πρωτοβουλία η Κομισιόν ανταποκρίθηκε «θετικά» όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευτεί με συγκεκριμένη απόφαση. Έτσι η διαδήλωση κατέληξε στο κτίριο της Κομισιόν υπενθυμίζοντάς της ότι οφείλει να σεβαστεί την άποψη των ευρωπαίων πολιτών.

Μάλιστα τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικό ψήφισμα για την αναγνώριση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητο να πάρουν και οι τοπικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει την συγκεκριμένη παραδοχή ως προς το νερό.

Οι χώρες του Νότου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ιδιαίτερη ήταν οι συμμετοχή των ανθρώπων από τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα λιτότητας όπου το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων με απώτερο στόχο την αποπληρωμή του χρέους τους και των δανειστών τους απειλεί και τη διαχείριση του νερού. Στην διαδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από πολλές πόλεις της Ισπανίας (Μούρθια, Χερέζ, Μαδρίτη κ.α.), της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία από την πρωτοβουλία “SOSτε το νερό” στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα σωματεία εργαζομένων της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) και της ΕΥΔΑΠ (Αθήνα).

“Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή από χώρες του Νότου” δηλώνει στο alterthess ο Τάσος Γκούβας που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του “SOSτε το νερό”.

“Σε όλη την περιφέρεια της Ευρώπης όπου πήγε η τρόικα έβαλαν στο μάτι το νερό. Οι λαοί του Νότου αντέδρασαν με κάθε μέσο στα σχέδια για το ξεπούλημα του νερού”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμά της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  έχει την ιστορική ευκαιρία να γίνει η πρώτη πανευρωπαϊκά που θα αναγνωρίσει το δικαίωμα στο νερό”.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τάση για την ιδιωτικοποίηση σε αυτές τις χώρες έρχεται σε αντίθεση με το γενικευμένο αντίστροφο κλίμα σε όλη την Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές επανακτούν το νερό. Περισσότερες από 180 πόλεις και κοινότητες σε 35 χώρες έχουν αναλάβει και πάλι τον έλεγχο των υπηρεσιών του νερού τους τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση που του Transnational Institute (ΤΝΙ), τη Διεθνή Ερευνητική Μονάδα για τις Δημόσιες Υπηρεσίες (PSIRU) και το Παρατηρητήριο των Πολυεθνικών. Από τον Οκτώβριο του 2014, η παγκόσμια λίστα των επαναδημοτικοποιήσεων νερού που συνέβησαν από το 2000 έως το 2014 καταγράφει 180 περιπτώσεις. Η έντονη αυτή τάση είναι παρατηρήσιμη όσον αφορά την Ευρώπη κυρίως σε χώρες του Βορρά με τη λίστα των πόλεων που έχουν επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες του νερού να περιλαμβάνει πρωτεύουσες όπως το Παρίσι στη Γαλλία και το Βερολίνο στη Γερμανία. Πέρα από τις μεγάλες πόλεις και πολλοί μικρότεροι δήμοι επιλέγουν το δημόσιο έλεγχο. Για παράδειγμα μόνο στη Γαλλία πάνω από 50 δήμοι και κοινότητες έχουν τελειώσει με τις συμβάσεις ιδιωτικής διαχείρισης ή αποφάσισαν να μην τις ανανεώσουν. 

Ταυτόχρονα η πιο εμφανής περίπτωση επαναδημοτικοποίησης βρίσκεται στη Γαλλία, μια χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού που είχε χαρακτηριστεί “σπίτι” για τις κορυφαίες πολυεθνικές του νερού. Οκτώ περιπτώσεις επαναδημοτικοποίησης μεταξύ 2005-2009 σε σύγκριση με 33 περιπτώσεις από το 2010. Μάλιστα η υψηλού συμβολισμού επαναδημοτικοποίηση του 2010 στο Παρίσι έχει επηρεάσει πολλούς άλλους δήμους εντός και εκτός Γαλλίας. Οι γαλλικές τοπικές αρχές και οι πολίτες έχουν βιώσει από πρώτο χέρι το «πρότυπο της ιδιωτικής διαχείρισης» που οι παγκόσμιες εταιρείες ύδρευσης Veolia και Suez προσπάθησαν να εξάγουν σε άλλες χώρες. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλές γαλλικές πόλεις έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τα βήματα της Γκρενόμπλ και του Παρισίου και να πάρουν πίσω τον έλεγχο των υπηρεσιών του νερού. Μάλιστα ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός συμβάσεων φτάνουν στο χρονικό όριο της ανανέωσης μέσα στα επόμενα χρόνια και αναμένεται ότι πολλές περισσότερες γαλλικές πόλεις θα προχωρήσουν στην επανάκτηση του νερού.

Επόμενο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα είναι το επόμενο ραντεβού του κινήματος για το νερό. Στα μέσα του Μαϊου δεκάδες εκπρόσωποι του κινήματος θα έρθουν στη πόλη για να γιορτάσουν τον ένα χρόνο από το πετυχημένο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να διεκδικήσουν την αναγνώριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ευρωπαϊων που θα διοργανώσει το “SOSτε το νερό”.

Κατερίνα Μπακιρτζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελικά χωράμε ή δεν χωράμε άλλους μετανάστες;, του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας