Νέος κύκλος αυταρχισμού στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Απεργία στην ΕΡΤ τη Δευτέρα 4/9/2010

Το θέμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με την εκδήλωση νέου κύκλου αυταρχικής διευθυντικής συμπεριφοράς έναντι των εργαζομένων αλλά και το θέμα της 24ωρης απεργίας της Δευτέρας 4 του Οκτώβρη στην ΕΡΤ (ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη υπογραφή ΣΣΕ εδώ και 2 χρόνια), κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ την Τετάρτη 29/9/2010. Για ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το “ασύνταχτο” μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ,

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 29.9.2010
για ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Όχι στο νέο αυταρχισμό της διεύθυνσης της “Μ”
Η κατάσταση στο συγκρότημα της “Μ” απασχόλησε ακόμη μια φορά το δσ της ΕΣΗΕΜΘ, αυτή τη φορά εξαιτίας της αυταρχικής και αλαζονικής συμπεριφοράς της διεύθυνσης της “Μακεδονίας”, η οποία έχει εξαπολύσει ένα κύμα τέτοιων επιθέσεων κατά συναδέλφων, ως αντίποινα για την προ δυο βδομάδων ομόφωνη απόφασή τους να μη δεχθούν τις περικοπές που επιδίωκε η εκδότρια.
Οι τελευταίες ενέργειες της διεύθυνσης της “Μ” (ανεξήγητη καθαίρεση συναδέλφου από το ρεπορτάζ του και αποκατάστασή του μετά τρεις μέρες, απειλή για απόλυση προς δυο άλλους, αλλαγή ρεπορτάζ προς τρίτo, κόψιμο σχολίου ενός άλλου, αναίτια άρνηση χορήγησης ετήσιας άδειας σε συνάδελφο, μεταφορά άλλου σε ένα τελείως άσχετο με το αντικείμενό του ρεπορτάζ, σπάσιμο και απρεπή συμπεριφορά σε πολλούς κ.α., μαζί με τους “κίτρινους” χειρισμούς θεμάτων) εξόργισαν την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνέταξαν ανοιχτή επιστολή καταγγελίας και δια των εργασιακών εκπροσώπων την κατέθεσαν στο διοικητικό συμβούλιο.
Το τελευταίο ομόθυμα αναγνώρισε ότι όλες οι παραπάνω πράξεις εντάσσονται στο πλαίσιο εκδίκησης και αντιποίνων προς τους δημοσιογράφους του, ενώ αποτελούν καταχρηστική άσκηση των όποιων διευθυντικών καθηκόντων. Έτσι, φυσιολογικά ήρθε η ομόφωνη θέση των μελών του δσ για δυναμική απάντηση στη διεύθυνση. Αποφασίστηκε να επικοινωνήσει ο γενικός γραμματέας (απουσιάζοντος του προέδρου στις Βρυξέλες) με τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία εκλήθη στην επόμενη συνεδρίαση του δσ για εξηγήσεις, ενώ της ζητήθηκε μέχρι τότε να παγώσουν όλες οι ενέργειές της. Κάτι που τελικά… θολά αποδέχθηκε.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ “Μ”
Κραυγή αγωνίας συντακτών “Μ”-“Θ” – μέρος β’
Σε εργασιακή συνέλευση τον Ιανουάριο 2010 οι συντάκτες της Μακεδονίας εξέφραζαν την αγωνία τους για όσα άκρως ανησυχητικά συνέβαιναν στον χώρο εργασίας τους.
Μάλιστα, το κείμενο εκείνο, προς ικανοποίησή μας, είχε τραβήξει την προσοχή του Συμβούλου Έκδοσης, Λάμπρου Σμαϊλη, ο οποίος και δημοσίως (στα τέλη Απριλίου, ενώπιον 35 συναδέλφων, σε αίθουσα της ΔΕΘ) εκφράστηκε με τρόπο ιδιαιτέρως θετικό για την “κραυγή της αγωνίας μας”.
Δυστυχώς, τίποτα από όσα αρνητικά, θολά και ψυχοφθόρα αναφέρονταν σε εκείνο το ψήφισμα δεν έχει χάσει την… επικαιρότητά του.
Τουναντίον, όλα έγιναν ακόμη χειρότερα, ιδίως τις τελευταίες μέρες, σε βαθμό που διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι “δεν πάει άλλο”.
Μόνη λογική ερμηνεία της έκρηξης προσβολών, απειλών και καψονιών είναι ότι υφιστάμεθα μια εκδίκηση επειδή δεν συναινέσαμε σε πρόταση περικοπής των ήδη καθυστερούμενων απολαβών μας.
Σεβόμενοι την ιστορία της Μακεδονίας κρίνουμε προτιμότερο να μην επεκταθούμε σε μια ατέρμονη περιπτωσιολογία (τόσο ως προς συμπεριφορές προς συναδέλφους, όσο και ως προς τον τρόπο διαχείρισης θεμάτων).
Είμαστε όμως στην διάθεση της ιδιοκτησίας για μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης.
Επιπλέον, αντιλαμβανόμενοι τη σχέση εμπιστοσύνης προς την διευθύντρια σύνταξης, απευθύνουμε έκκληση προς την εκδότρια: για το καλό της εφημερίδας ας αξιοποιηθεί η σημερινή διευθύντρια σε οποιαδήποτε θέση και να αναθέσει τα διευθυντικά καθήκοντα σε κάποιον που μπορεί να λειτουργήσει δημοσιογραφικά και με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Υ.Γ Επισυνάπτεται το ψήφισμα του Ιανουαρίου 2010 το οποίο όχι μόνο πλήρως ισχύει, αλλά και υπό το φως των νέων δεδομένων φαντάζει ιδιαίτερα υποτονικό.
Εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της “Μ”-“Θ” δια των εργασιακών εκπροσώπων
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΕΡΤ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4.10.2010
Αναφέρθηκε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η υπογραφή περίπου 400 συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι για την ΕΡΤ3 θα αναλογούν περίπου 76, εκ των οποίων δημοσιογράφων 28-31. Τα μέλη καταφέρθηκαν κατά της τακτικής της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το θέατρο, τα ψέματα και τις ανακολουθίες της.
Τέθηκε επίσης το ζήτημα της απεργίας της ερχόμενης Δευτέρας στην ΕΡΤ για την μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τα τέλη του 2008, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι να πληρώνουν ένα δεύτερο μνημόνιο. Αποφασίστηκε να εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση και να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Το θέμα θα συζητηθεί και στην συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των 5 Ενώσεων Συντακτών με την ΠΟΕΣΥ την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα. Όπως και όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει αυτές τις μέρες με την σκληρή λιτότητα της κατοχικής κυβέρνησης του ΔΝΤ και την επιθετική πολιτική εκδοτών-καναλαρχών κατά των δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων
asyntaxtostypos.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απολύσεις και τρομοκρατία στον ΔΟΛ

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι μεταφορείς