in

Νέος ΕΟΠΥΥ δια χειρός Task Force

Νέος ΕΟΠΥΥ δια χειρός Task Force

Επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό και νοσοκομείο μόνο με … «φύλλο πορείας», ΕΟΠΥΥ μόνο σε ρόλο αγοραστή αλλά και συμβάσεις του δημοσίου συστήματος υγείας με ιδιώτες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της ομάδας Ράιχενμπαχ για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Τι αναφέρει για εργαζόμενους και κινητικότητα
 
Άλλη μία πρόταση έχει στα χέρια του ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή τον τρόπο που θα λειτουργούν Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία και περιφερειακά ιατρεία.
 
Η Γερμανική ομάδα με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ προτείνει μεταξύ άλλων ο ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας και να παζαρεύει παροχές και τιμές από τις Υγειονομικές περιφέρειες που θα συντονίζουν όλες τις μονάδες.

Όμως αυτό που φαίνεται ότι θα ανοίξει νέο κύκλο αντιδράσεων αφορά στον περιβόητο οικογενειακό γιατρό.
 
Και αυτό διότι τα σχέδια των Γερμανών εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την «καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική έκδοση παραπεμπτικού για επίσκεψη στην εξειδικευμένη και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (εξαιρέσεις σε χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα)».
 
Ουσιαστικά οι ασθενείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν πριν πάνε σε εξειδικευμένο γιατρό το πράσινο φως από τον οικογενειακό γιατρό με συνέπεια να δημιουργούνται νέα προσκόμματα στην ελεύθερη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.
 
Όμως στον αέρα είναι και οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού καθώς αν αλλάξει νομικό πρόσωπο ο ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η Task Force προτείνει να δημιουργηθεί νέος φορέας, είναι άγνωστο πως θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες για τους εργαζόμενους.  
 
Εκτός αυτού όμως ο Ράιχενμπαχ και η ομάδα του περιμένουν τη σαρωτική κινητικότητα σε όλους τους υπαλλήλους της ΠΦΥ – που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα- να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Τότε θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, χρηματοδότηση- εργαζόμενοι- σύστημα- ώστε από 1.1.2014 να έχει αρχίσει τη λειτουργία του ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ.
 
Στο άμεσο μέλλον η ομάδα των Γερμανών ειδικών προτείνει να δημιουργηθούν οικογενειακά ιατρεία – με 3-5 οικογενειακούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5-10.000 πληθυσμό, «συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν».
 
Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων του Ράιχενμπαχ προβλέπει αντίστοιχα με την ελληνική πρόταση Σουλιώτη την 24ωρη κάλυψη για έκτακτα περιστατικά.
 
Πάντως το ενδεχόμενο καθιέρωσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις. Αντίθετος είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καθώς ο πρόεδρος Μιχάλης Βλασταράκος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν στην εποχή της εξειδικευσης των γνώσεων οι πολίτες να απευθυνονται πρώτα σε γενικό γιατρό.
 
Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Πατούλη να δηλώνει: ” Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιστρέφει ως απαράδεκτο το σχέδιο για την Π.Φ.Υ. της ομάδας δράσης στο οποίο δεν γίνεται ουσιαστική αναφορά στα ιδιωτικά ιατρεία. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται καθότι μας γυρνά 60 χρόνια πίσω όταν δεν υπήρχαν ιατρικές ειδικότητες και ο ασθενής απευθυνόταν αποκλειστικά στον  οικογενειακό ιατρό. Η πρόταση αυτή διπλασιάζει τα έξοδα και τον χρόνο πρόσβασης σε ειδικό ιατρό ή σε Νοσοκομείο με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών”.

Κάθετα αντίθετη και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) καθώς ο πρόεδρός της Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει: “Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι τυχόν υλοποίηση της πρότασης θα οδηγήσει σε τραγική επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, θα αυξήσει το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, καθώς ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του για να δει σε εύλογο χρονικό διάστημα ειδικό ιατρό, θα δημιουργήσει συνθήκες διαφθοράς – διαπλοκής και τέλος θα οδηγήσει χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια στο λουκέτο με τραγικό αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο των υγειονομικών υπηρεσιών”.

Πηγή: iatropedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Σούλτσε και ο ακροδεξιός πειρασμός. Της Μικέλας Χαρτουλάρη

Εκδήλωση για τις διώξεις αγωνιστών του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία